2018-05-08

#1692: Rikki-tikki-tavi - 70 %


Rikki-tikki-tavi
Vydalo nakladatelství PowerPrint v brožované vazbě v roce 2018. Vydání má 70 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte na stránkách autora.

Scénář: Vít Kovář podle Rudyarda Kiplinga
Kresba: Vít Kovář

Vždycky jsem rád, když se na našem trhu objeví nějaký český komiks, který je dílem nového autora, protože jsem vždy zvědavý na to, jak se komiks povedl. A tak jsem byl docela zvědavý na to, jak se Vítovi Kovářovi povedl komiks "Rikki-tikki-tavi", který vznikl jako závěrečná práce na fakultě designu a umění v Plzni. Popravdě, když tak komiks "Rikki-tikki-tavi" vidím, je možná škoda, že se k nám nedostává více takových bakalářských prací, protože tohle je rozhodně něco, co stojí za pozornost, a to jak kresbou/malbou, která je zde použita, tak i příběhem, který je vyprávěn, a to přesto, že se nejedná o příběh originální. Vít Kovář ho napsal a nakreslil podle předlohy Rudyarda Kiplinga.

"Rikki-tikki-tavi" je příběhem jednoho munga. Mungo vypadá jako fretka, jednoduše takové malé, chlupaté a protáhlé stvoření. Skoro by se jevilo, že na něm není nic zajímavého, ale mungo zajímavý rozhodně je. Mungo totiž dovede něco, co mnohem větší zvířata nedovedou. Je schopen zabít hada, a to žádného malého, ale třeba kobru. Je s podivem, jaké schopnosti byly těmto malým tvorům dány, ale oni skutečně dovedou zápasit s mnohem delším a větším hadem a vyhrát. A kolem toho se točí hlavní děj komiksu "Rikki-tikki-tavi", protože Rikki-tikki-tavi je jméno munga, který jednoho dne spíše náhodou dostane na pozemek zahrady jedné rodiny. Ti ho najdou a zachrání ho, protože Rikki neměl daleko od smrti.

Příběh se dále vyvíjí kolem toho, že kromě Rikkiho na pozemku žijí ještě dva nájemníci, trochu nezvaní - jsou to dva brejlovci, pár, Nág a Nágina. Těm se ani trochu nelíbí, že je zde nový nájemník, kterého si lidé oblíbili, což je ještě umocněno skutečností, že Rikki zabije hada, jejich přítele, který se jevil nebezpečný. Je potřeba s Rikkim něco udělat. A tak začíná boj na život a na smrt. Na komiksu "Rikki-tikki-tavi" je strašně moc vidět, že ho napsal někdo, kdo má smysl pro vyprávění, pro dramatickou linku, pro to, co ukázat, co už ne. U tak mladého autora byste si řekli, že není dostatečně vyzrálý, ale Vít ukazuje, že na to má, aby vyprávěl příběh. Docela by mě zajímalo, jak by byl vyprávět příběh, který bude čistě jeho.

Komiks "Rikki-tikki-tavi" ale není rozhodně zajímavý jen příběhem, je zajímavý i kresbou, která se mi na první pohled zamlouvala. Je to dáno tím, že je vybarvováno vodovými barvami, a díky tomu vypadá komiks velmi dobře. Navíc je patrné, že si s nimi Vít hraje skutečně dobře. Ale on je schopný celkově, pokud se tvorby komiksu týká, protože někdy jsou jeho panely skutečně skvěle volené a jejich kompozice je výborná. Třeba dvoustránka u stolu se prostě krásně povedla. Ani v letteringu se nikdy neztratíte. Tohle je komiks, který ukazuje schopného autora, u něhož doufám, že dostane možnost toho vytvořit víc.

2 komentáře:

  1. Ahoj, děkuji za recenzi. Byl jsem spíše připravený na kritiku, ale nestěžuji si :) Pokud se komiks líbil, tak jsem jedině rád.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby se nelíbil, vypadala by recenze jinak :-)

    OdpovědětVymazat