2017-12-13

#DP41: Ultimate End (Secret Wars) - 55%


Autorem recenze je Daniel Palička.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Mark Bagley 

Během "Secret Wars" od Jonathana Hickmana vyšlo mnoho různých vedlejších sérií, které buď z větší části fungovaly samostatně nebo nám doplňovaly děj tehdejší hlavní vycházející série. Jednou z takových sérií byl "Ultimate End", který pojednával o tom, co ve výsledku vedlo k devastaci Země 1610 (neboli Ultimate vesmíru) a úmrtí většiny zásadních postav, jež tehdy existovaly v komiksech. Nutno podotknout, že tato obrovská finální kapitola měla být velkolepá, jelikož za scénářem stál Brian Michael Bendis - scénárista, který pro tuto alternativní realitu psal neuvěřitelně úspěšnou sérii "Ultimate Spider-Man", na které se Mark Bagley podílel kresbou. Tito dva na spider-manovských příbězích z alternativy k Zemi 616 pracovali dlouho, a tak není divu, že se opět dali dohromady na vytvoření takovéto události. Já osobně byl zvědavý, protože Bendis rozhodně dokáže napsat kvalitní komiksy s propracovanými charaktery, výbornými emocionálními scénami a v neposlední řadě také neskutečně propracovaným příběhem. 

Děj se odehrává na Battleworldu - kolosální planetě podobné naší Zemi, která je složena z částí různých alternativních vesmírů, kde se Peter Parker ze Země 616 spojí s hrstkou členů z týmu Young Ultimates, což je tým, který vznikl po obrovském útoku bytosti jménem Galactus na Zemi a oficiálním rozpadu původních Ultimates. Jednalo se o tým, který měl být další variací tohoto týmu pro novou generaci a byli v něm převážně mladí hrdinové, konkrétně Spider-Man (Miles Morales), Spider-Woman (Jessica Drew), Cloak, Dagger a Bombshell (Lana Baumgartner). Společně dokážou porazí skupinu Serpent Squad, načež se přesouváme na schůzku hrdinů z obou dvou Zemí, kterou zahájil ultimátní Nick Fury. Tato schůze nakonec skončí, ale ihned na to dochází k neshodám mezi oběma superhrdinskými skupinami, kvůli čemuž se nakonec začne dít několik událostí, které musí být co nejdříve vyřešené ještě před tím, než bude příliš pozdě. 

Začnu chválit kresbu, protože to je jedno z velkých pozitiv tohoto komiksu. Mark Bagley má sice svůj typický styl kreslení, kdy dělá postavám výrazné tváře s obrovskýma očima a na mnoha panelech se jednotlivé postavy snaží dělat co nejvíce výrazné, obzvláště tehdy, když dochází na klidné situace, kdy mezi sebou postavy komunikují. A jak bývá zvykem, musím také zmínit pozitivum v podobě Bendisových skvělých dialogů, které byly ve většině případech vysoce kvalitní, mnohokrát jsem vyloženě hltal vše, co postavy vyřkly ze svých úst, protože scénárista samotný jednotlivé hrdiny celého příběhu píše svým unikátním stylem, kdy si říkáte, zda opravdu čtete regulérní superhrdinskou akci nebo povídku ze světa normálních lidí. To všechno zatím zní skvěle, ale nyní přecházíme k těm horším věcem, ze kterým jsem neměl dobrý pocit. 

Prvním problémem je, že scénárista se mnohdy přehnaně zbytečně snaží do komiksu narvat co nejvíce charakterů, protože proč ne, máme přece jedno velké bojiště realit, ze kterého si můžou autoři dělat své hrací hřiště. Zrovna Bendis toto dělá. Kromě nových Avengers a bývalých členů Ultimates (včetně Nicka Furyho) tady totiž najdete také Thory ze série "Thors" od Jasona Aarona, mnoho vedlejších charakterů z Ultimate vesmíru (věřte mi, najdete jich za celé čtení opravdu hodně), X-Meny v čele s Cyclopsem a také pár dalších nejmenovaných postav. Díky tomu některé momenty vypadají příliš přeplácané, někdy dokonce také dochází k hodně zvláštním motivacím charakterů. Třeba takový ultimátní Punisher chce co nejdříve zabít obrovské množství hrdinů za pomoci svých vlastních zbraní jenom kvůli tomu, že podle něj mohou za čin, o kterém se víceméně nedozvíme skoro nic. Když už jsme u toho, dojde tady na mnoho akčních pasáží, ze kterých jsem neměl moc dobrý pocit. Zapůsobit na mě dokázala pouze bojová scéna ve městě s Young Ultimates, vše ostatní nebylo nic zajímavého, co by stálo za zmínku. Když už jsme u toho, samotný konec také není nic, z čeho byste mohli být nadšení a fanoušky "Ultimate" sérií by mohl zamrzet. 

"Ultimate End" bych tedy ve výsledku nehodnotil úplně negativně, ale ani nijak vysoce pozitivně. Z této série mám jednoduše pocit, že byla vytvořena šíleně narychlo v době, kdy každý autor musel co nejdříve k Hickmanovým "Secret Wars" něco doplňkového napsat, vůbec nezáleželo na tom, zda to bylo dobré nebo špatné. Zrovna tato série je něco mezi lepším a horším. Jedná se o lepší průměr s tím, že ve výsledku všechno zachraňovaly výborné dialogy mezi postavami. Kdyby mi "Ultimate End" něco takového nenabídl, dal bych pravděpodobně přibližně o 5-10 % méně.

Žádné komentáře:

Okomentovat