2017-12-21

#1594: Ubulená hromádka štěstí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles" - 75 %


Ubulená hromádka štěstí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles" (Big Mushy Happy Lump - A Sarah's Scribbles Collection)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Big Mushy Happy Lump - A Sarah's Scribbles Collection" v roce 2017. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Sarah Andersen
Kresba: Sarah Andersen


Sarah Andersen už u nás vydala komiks "Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"", a tak jsem byl docela zvědavý, jak ve svých stripech pokračovala. A musí se jí nechat, že jí rozhodně zatím palivo nedošlo a pořád jede na takové krásné, mile vtipné, lehce i více sebekritické vlně, kterou je ale možné celkem snadno vztáhnout i na další lidi, třeba i na sebe. A u některých vtípků a zážitků ze života je v podstatě jedno, jestli jste holka nebo kluk, prostě to na vás pasuje a vy v tom jste. V tom je krása těchto stripů, protože jsou prostě ze života. Nejedná se nutně o velké pravdy, o rozjímaní nad smyslem života, ale jsou to příběhy, které se vztahují na každého, ty drobnosti, které nás utvářejí a činí nás jedinečnými.

Sarah Andersen ale přece je zvolila i trochu jiný přístup, který je možné poznat v tom, jak se zde objevují i delší příběhy. Ty jsou především ve druhé části knihy a první se jmenuje "Nevím, jak být člověkem", druhý pak "Sadie", což je jméno kočky. Je vidět, že se jedná o témata, kterými se Sarah chtěla zabývat víc, což je podtrženo i skutečností, že obsahují více popisného textu, který je pak někdy v podstatě jen ilustrovaný krátkým stripem, který může mít třeba jen dvě okénka. V tom prvním se Sarah věnuje tomu, jak je někdy těžké komunikovat s ostatními lidmi, ve druhém se pak podivuje nad tím, jak se z ní samotné stal člověk, který miluje kočky, i když dříve nechápala lidi, kteří si je fotí a všude sdílejí jejich fotky.

Jak říkám, krása "Sarah's Scribbles" je v tom, jak krásně se vztahují k našim životům, jak pasují i na nás a jak banální věci na první pohled někdy popisují. Jasně, stripy o menstruaci nejsou pro každého, ale docela dobře ilustrují to, jak se některé ženy v tomhle období cítí. A z vlastní zkušenosti mohu říct, že to někdy není přehnané, někdy je to skutečně tak děsivé, jak se to Sarah snaží vykreslit. Možná by se zdálo, že tohle bude strip hlavně pro ženy, ale není tomu tak. Čistě holčičích vtípků je spíše poskrovnu, většinou jsou skutečně globálnější a je možné je snadno vztáhnout i na mužskou populaci. A pokud ne na jedince, tak na jejich vztahy, které Sarah také docela dobře ilustruje a baví vás jimi. Každý určitě zažil něco podobného, co je minimálně v jednom stripu popsáno.

"Ubulená hromádka štěstí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" je kniha pro odlehčení, když máte špatnou náladu, když máte depku, asi ne tu chronickou, prostě pro chvíle, kdy je vám trochu na nic. Sarah vám prostě řekne, abyste se na to vykašlali a nic si z toho nedělali. Ono to stejně jednou přejde a zase bude dobře. Jednoduché, krásné poselství. Prostě si nedělat ze všeho hlavu, někdy říct "Nezájem" a bavit se, ať už je to bavení se ve společnosti anebo sám doma, s knihou, u počítače, nebo jakkoli jinak. "Ubulená hromádka štěstí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" není knihou velkých mouder, ale stejně budete mít pocit, že pod tím vším jsou ty pravdy o životě schovány, že je máme vlastně hned na dosah. A jsou celkem jednoduché, jen je někdy vidět nechceme.

Komiks "Ubulená hromádka štěstí: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles""

Žádné komentáře:

Okomentovat