2016-10-31

#1296: Skalpy 5: Úplně sám - 100 %

Skalpy 5: Úplně sám (Scalped: High Lonesome)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 25 až 29 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2009. České vydání má 140 stran a prodává se v plné ceně za 379 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra, Davide Furnò a Francesco Francavilla

Když se začtete do první části téhle knihy, budete mít pocit, že jste někde trochu mimo. Jako kdybyste se ocitli na nějaké odbočce a neměli se k tomu hlavnímu hned vrátit. Ale Jason Aaron je výrazně lepší scenárista, než byste si mysleli. On vás nechce nikam zatáhnout, on vám chce ukázat jenom jiný pohled, jak se na osudy postav také můžete nahlížet a jak se všechno může změnit díky jedné pitomé náhodě. A tak se setkáváme s postavou, která by Dashiella mohla dostat do pořádného průseru. To je však jenom úvod, kde jsou rozdány karty. Následuje ještě mnoho dění, které nám pomůže odhalit hodně z toho, jaké jsou motivace jednotlivých postav. Druhá kapitola se proto více věnuje Dieselovi a třetí kapitola pak Nitzovi, veliteli Dashiella, který dělá pro FBI, ale také hodně pro sebe.

Zase by se mohlo zdát, že se v ději posouváme někam jinam, někam kde to není tak důležité - ono je to navíc ještě podtrženo tím, že druhou a třetí kapitolu kreslili jiní ilustrátoři - ale Jason Aaron je jen natolik dobrý scenárista, aby v této páté knize konečně poodhalil karty a ukázal, kde je zakopaný pes. Ano, tady se skutečně dočkáme naprosto zásadních odhalení, která gradují v poslední kapitole, jež je ukázkou parádní jízdy, která je tak rychlá a tak zběsilá, že ani nebudete věřit tomu, co se vlastně stalo. Ale ono se to stalo a vám to nejspíš vyrazí dech. Jestli kniha na začátku vypadal nezáživně, jako kdyby se chtěla vykroutit někam jinam, finále jasně ukazuje, že všechny části vedou k velkému vyvrcholení a dotvoření celku.

Jason Aaron si rád hraje s flashbacky a v knize "Skalpy 5: Úplně sám" představuje jejich sílu v celé kráse. Skoro by to na začátku vypadalo, že minulost není důležitá, že není až tak zásadní to, co se stalo před mnoha lety, ale ve skutečnosti je opak pravdou a je potřeba se z minulosti učit, jinak se dočkáme toho, že ona vyřeší nás. Propojení současného dění a flashbacků mi tu přijde naprosto dokonalé a jen zírám na to, jak to do sebe všechno krásně zapadá a jak plynule se mezi jednotlivými scénami, ale i jednotlivými postavami přechází. Tohle je dílo skvělého scenáristy, stejně tak ale skvělých kreslířů, kteří nám nedovolí se v ději ztratit, a my vždy víme, s jakými postavami máme tu čest.

"Skalpy 5: Úplně sám" jsou drsné, jsou bez humoru, jsou násilné, jsou vulgární a jsou skvělé. Scenáristicky je to nesmírně promyšlené dílo, které nejen že čtenáře zaujme, ale naprosto ho polapí a na konci vyplivne s tím, že tohle ještě není konec, že ještě přijde něco, co by mohlo zasadit další pořádnou ránu. A já doufám, že něco takového skutečně přijde. Série má celkem deset knih. Jsme v polovině. Netuším, co na nás ještě tvůrci chystají, ale doufám, že to bude ve stejném duchu, a doufám, že to zásadní ještě pořád nebylo prozrazeno, že jsou zde pořád zvraty, které vám v hlavě udělají stejné kotrmelce jako "Skalpy 5: Úplně sám". Rozhodně série, kterou jsme si zasloužili a nezbývá než Crew poděkovat!

Komiks "Skalpy 5: Úplně sám" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Skalpy 2: Kasino v rytmu boogie"
"Skalpy 3: Mrtvé matky"
"Skalpy 4: Hryzání ve vnitřnostech"

2 komentáře:

  1. Parádní série, parádní díl, jediná výtka je snad jen k tomu že čekání na další díl je dlouhé, alespoň pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se utěšuji tím, že jsou zde další komiksy, na které je možné se těšit.

      Vymazat