2016-04-05

#1137: Arrow 1 - 40 %

Arrow 1 (Arrow 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Arrow" a jako Arrow: Special issue 1" u DC Comics v roce 2012. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou a také se seriálovou obálkou.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Asi není ani moc překvapivé, že tato kniha v České republice vyšla, protože seriál "Arrow" je i u nás celkem oblíbený. Já osobně jsem ho neviděl - pokud se nepletu, nedostal jsem se na první díl, i když jsem i snahu měl. Ono je to dost těžké, když se člověk zabývá komiksy, tak pak na ně ještě koukat v televizi. Bylo by toho prostě trochu moc. Slyším kolem sebe však kladné reakce na tento seriál, tak jsem si říkal, že by bylo docela fajn si alespoň přečíst nějaké příběhy, které ze seriálového světa vycházejí. Jenže tady jsem bohužel narazil. Kniha "Arrow 1" je určena skutečně pouze fanouškům seriálu, protože těm ostatním toho nemá moc co nabídnout.

Kniha se skládá z celkem devatenácti (prolog + osmnáct kapitol) krátkých (každý má 10 stran) příběhů, které vyprávějí vždy jednu epizodku z Arrowova života, anebo z života některých postav, které s jeho osudem souvisí a v seriálu se objevují. V případě, že nemáte k postavám nějaký vztah, tak zjistíte, že vlastně pořádně nevíte, proč dělají to, co dělají. Nejsou zde jasné motivace Olivera, i když jsou alespoň naznačeny, další postavy jen vyskočí, objeví se v jedné epizodě a pak zmizí, nejspíš s tím, že v seriálu mají důležitější postavení, ale v komiksu se vyloženě ztrácejí. Ani k jedné si prostřednictvím této knihy neutvoříte pouto.

Popravdě si ani nejsem jistý, že by vás tahle kniha na seriál dovedla nalákat. Je to spíš tak, že vás seriál naláká na knihu, kterou přečtete a následně uložíte do knihovny, kde ji za dvacet let překvapeně najdete. Tohle je dáno i tím, že zde není jediný příběh, který by nějak vynikal, anebo dokonce vynikat chtěl. Každý má jasně danou délku a tím i omezení, která plynou i z toho, že smyslem komiksu nebylo seriálový svět rozvíjet ve smyslu ho někam posouvat, ale prostě jen vytvořit více příběhů s postavami, které znáte, příběhů, které pro seriál nic nemění. Jednoduše taková ta vata, která nemá následky, ale ukazuje, že se pořád něco děje.

Mezi jednotlivými epizodami neexistuje ani nějaké zásadnější provázání, tedy kromě toho, že se jedná o příběhy s postavami z jednoho světa. Většinu prostoru samozřejmě zabírají příběhy se samotným Arrowem, který má vlastně jeden jediný cíl - zbavit město zločinců. A možná i svět, protože Starling City je mu malé a v několika kapitolách se podívá i mimo jeho hranice. Na první pohled nic proti ničemu, ale prostřednictvím komiksu rozhodně nezjistíte, proč je seriál tak oblíbený, naopak, prostřednictvím komiksu se budete divit, čím je postava Arrowa vlastně tak zajímavá, protože tady se prezentuje jen jako obyčejný mstitel, který má něco z Iron Mana, něco z Batmana a něco z Punishera.
Alternativní seriálová obálka

Kniha "Arrow 1" není krokem vedle, ale prostě je určená jen omezené skupině čtenářů, kteří ji skutečně mohou ocenit. Ale nejsem si jistý, zda si na ní budou libovat alespoň fanoušci seriálu, protože mám pocit, že ty epizodky stejně prezentují to, co by mělo být v seriálu řečeno, respektive to tam bylo alespoň naznačeno. Nezbývá než opravdu doufat, že se bude kniha dobře prodávat, jak doufají komiksoví fanoušci na diskusích, kteří by očividně raději ocenili pokračování jiných sérií u BB/artu. Snad k tomu skutečně dojde, protože "Arrow 1" opravdu není nic jiného než marketingový produkt, u kterého se jeho tvůrci ani tolik nesnažili a možná se ani tolik snažit nemohli.

Komiks "Arrow 1" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou jak s komiksovou obálkou, tak i s obálkou seriálovou.

4 komentáře:

  1. Anonymní5/4/16 22:48

    První dvě série Arrowa jsou super, potom však kvalita jde strmě dolu :( Už se na to skoro nedá koukat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ani nevím, jestli mám vůbec dát seriálu šanci...

      Vymazat
    2. Anonymní6/4/16 09:52

      Zkus radši Gotham, 1. série je klidnější, ale aktuální 2. série je dokonalá :)

      Vymazat
    3. Díky za tip. Něco málo jsem o něm slyšel, tak snad mu šanci někdy dám :-)

      Vymazat