2016-01-25

#1086: Mr. Sweet: Manhattanský detektiv - kompletní vydání - 75 %

Mr. Sweet: Manhattanský detektiv - kompletní vydání
Vydalo nakladatelství CPress v pevné vazbě v roce 2015. Vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Bof
Kresba: Bof

Rovnou se přiznám, že "Kometa" šla ještě mimo mě a vlastně jsem v ruce nedržel ani jedno číslo tohoto legendárního magazínu, který měl skvělou, ale příliš krátkou životnost. Ukázalo se, že český trh komiks potřebuje, ale ještě na něj není připraven. A tak teď, když je ten trh připravenější, je možné se vrátit i ke komiksům z "Komety". "Mr. Sweet: Manhattanský detektiv" byl jedním z komiksů, který v "Kometě" vycházel. Vlastně se zde dostal na světlo světa. Nevím, zda by jinak zůstal v Bofově šuplíku, ale na tom již nesejde. Sweet našel médium, kde mohl vycházet, a těsně předtím, než došlo ke konci "Komety", ji také opustil. A pak se ztratil. My máme to štěstí, že se Bof - nejspíš ne nutně ze své vůle - rozhodl, že se k legendární postavě vrátí a představí ji i současným čtenářům, kteří ji z "Komety" neznají.

Komiks "Mr. Sweet: Manhattanský detektiv" mě rozhodně nezaujal na první pohled. No dobře, vypadá to trochu jako stará škola detektivky, trochu jako hard boiled, ale to je přece jen první zdání. Bof je mnohem více český, mnohem více dá na to, aby byl komiks zábavný, k čemuž nutně vybízí i jeho kresba, která je hodně karikaturní, což se nakonec využilo i pro dětský komiks, který Bof tvořil pro "Čtyřlístek". Sweet je tedy spíše takový hromotluk, který se dostává k případům, jež řeší většinou svou pěstí anebo štěstím. Není to důvtipný génius, není deduktivním mistrem, on je vlastně docela obyčejný. Jen má spoustu známých, kteří ho vždy vytáhnou z bryndy, pokud se do ní dostane.

Ale vlastně i v tomhle směru je Sweet jedinečný, protože takových troubů, kteří mají hlavně štěstí, taky není tolik. A díky štěstí a své síle se tak dostane z každého problému, třeba i tím, že z něj uletí zavěšený na vrtulníku. V tomhle je Bof skvělý, protože místy prostě budete mít pocit, že nečtete komiks, ale storyboard americké akční komedie. Ten vliv je asi celkem jasný a myslím, že se není za co stydět. Bof ještě vyrůstal v době, kdy u nás toho amerického tolik nebylo a přitom to tolik lákalo. Ale ten pocit storyboardu vyplývá ještě z něčeho jiného. Bof často používá vypravěčskou zkratku, takže máte pocit, že mezi panely skáčete - jako kdyby se toho dost dělo mezi nimi. Musíte si dost domýšlet. Není to ale na úkor pochopení, jen se komiks trochu jinak čte.

Postupně, jak jsem se pročítal jednotlivými příběhy - Bof mimochodem jeden nakreslil i přímo pro toto souborné vydání - zjistil jsem, že je docela snadné si nejen postavu, ale vlastně i jejího tvůrce zamilovat. Ten styl je natolik specifický, že vás to snadno strhne. Příběhy jsou přeplněné akcí, jsou nadupané humorem, kdy některé vtipy - i obrazové - jsou skutečně povedené, skvělé hlášky. Najednou zjistíte, co by mohl být ten český mainstream - jen to ještě narvat do českého prostředí, ale myslím, že i v něm by to fungovalo. Je škoda, že se Bof komiksu nevěnuje více, protože by mohl být skutečně zajímavou osobností.

Jak jste ale sami určitě zaznamenali, on už osobností je. Bof je Bohumil Fencl, který se proslavil díky aféře ve "Čtyřlístku", kdy si do obrázku nakreslil něco, co tam být nemělo. Že to redakce neodhalila, to je jedna věc. Nutno přiznat, že nevhodné kresby byly krásně skryté. Bof byl ze "Čtyřlístku" vyhozen, což se dá pochopit, stal se cílem nadávek, ale i obhajoby. Když už mám tu možnost, tak bych se k tomu taky rád vyjádřil. Víc než to, co Bof nakreslil, mě překvapilo, jak moc je tahle společnost pokrytecká. V době, kdy je porno na dosah ruky, doslova, řešíme to, že nějaký kreslíř nakreslil něco, co by v dětském komiksu být nemělo. Prostě mi přijde, že děti bráníme před něčím, před čím bránit nepotřebují, ale k tomu škodlivému jim dáváme přístup v podstatě neustále. Ale to už je na každém, jak se na to bude dívat. Je pravda, že nakonec ty kresby nadělaly více škody než užitku, a to jak Bofovi, tak i dětskému komiksu. Jen si říkám, jestli by nebylo vhodné se zamyslet celkově nad přístupem společnosti k výchově dětí než nad tím, co jeden člověk ze srandy nakreslil.

Komiks "Mr. Sweet: Manhattanský detektiv - kompletní vydání" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

5 komentářů:

  1. No nekecej,tohle je ma oblibena postavicka detskych let,kdyz jsem kupoval KOMETU :DD tvl,tak to bych necekal :))
    Jo,a co se Bofa tyce,tak tomu fandim. Deti by si toho nikdy nevsimly,pubertak Ctyrlistek necte,a rozumnej dospelej by se nad tim mel v pripade nalezeni pobavit nebo aspon usklibnout. Hlavne,ze sam ´objevitel ´a bonzak Sinkovsky ma svy stripy plny KU*VA,PI*A,a volne dostupny na netu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně celkově zajímavá kauza... Ukazuje, jak to tu podivně hnije.

      Vymazat
    2. jo,a propos - sama Knihovnicka 4listek po revoluci vydala sesit o slapce,kresleny vyse zminenym Bolfem,tak se asi holt chtel trochu vratit,no :D
      vice zde : http://chrz.wz.cz/?stranka=1207

      Vymazat
    3. he :D tak uvidime,treba se dockame i reedice tohoto dila,a treba i pak nevydanych dalsich dilu..sam jsem to nikdy necetl,narozdil od Detektiva,tak by me to potesilo :)

      Vymazat