2016-01-14

#1079: Béda Bouchal 1: Červené taxíky - 70 %

Béda Bouchal 1: Červené taxíky (Benoît Brisefer et les Taxis Rouges)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Benoît Brisefer et les Taxis Rouges" v roce 2003. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Peyo
Kresba: Peyo a Will

Vůbec jsem nevěděl, co čekat od Peya a jeho další série, která u nás vyšla. Jedná se o sérii, která začala vznikat již v roce 1960, ale rozhodně si nezískala takový věhlas jako Peyovi "Šmoulové". Přesto je Béda Bouchal zajímavou postavou. Hned v úvodu je vám tato postava představena, a tak máte celkem jasno v tom, o čem celá série bude. A přesto vás dovede Peyo překvapit v tom, co vám nakonec naservíruje. Béda je na první pohled takový normální chlapec. Alespoň do chvíle, než se pokusí něco zvednout. To většinou ulétne nebo je to okamžitě zničeno. Ano, Béda Bouchal má totiž neskutečnou sílu. Ale i když by se mohlo z obálky zdát, že Béda bude nějaký spratek, něco jako "Dennis the Menace", tak v tomhle případě se budete mýlit.

Béda je vlastně docela hodný kluk a ze svých supermanských schopností je docela nešťastný, protože si s ním nechce nikdo hrát. Všechny hračky totiž zničí. Ale sem tam se jeho schopnosti hodí. To hlavně ve chvíli, kdy má někomu pomoct. A jak to tak vypadá, prostor pro to, aby měl komu pomáhat, se naskytne, a to ve velké míře. V městě Velké Veselí totiž začíná fungovat společnost Červené taxíky. To je trochu problém pro pana Sípala, který vlastnil doposud jediný taxík ve městě. Proti konkurenci nemá šanci, zvláště pokud jsou metody Červených taxíků poměrně nevybíravé. Rozeberou mu taxík na kusy. V té chvíli se Pan Sípal rozhodne, že si zajde postěžovat majiteli. A jelikož je Béda u toho, jde s ním.

Béda a pan Sípal se společně dovídají, že Červené taxíky rozhodně nejsou jen firmou, která chce rozvážet lidi, jež mají příliš velkou hladinu alkoholu v krvi, ale že jim jde o mnoho víc. A jelikož dva lidé vědí o jejich tajném plánu, je potřeba je sprovodit ze světa. Tedy samozřejmě nijak drastickou formou, ale je nutné se jich zbavit. Nejprve to vypadá jen na takovou jednoduchou eskapádu, ale na těch 64 stránkách se toho stane tolik, až máte pocit, že se Peyo skutečně učil od toho nejlepšího a vzal si hodně z Tintina. Tedy myslím v té dějové linii. Z malého městečka se dostanete až na opuštěný ostrov a ono to přitom pořád má takovou krásnou logiku.

Sešit "Béda Bouchal 1: Červené taxíky" je velmi příjemné překvapení, a to i proto, že se jedná o velmi zábavnou grotesku, která je sice primárně určena pro děti, ale myslím, že i dospělí si v ní něco najdou. Je to hlavně proto, že humor, který je zde prezentovaný, je takový univerzální a je možné se mu smát i více jak padesát let od jeho vzniku. Zápletka navíc nenudí, protože se pořád něco děje. Navíc má Béda svůj kryptonit a očividně je zde snaha o to, aby zde byly specifické prvky, jako třeba to, že se pan Sípal nejspíš nikdy skutečně nedoví, co má Béda za schopnosti. Doufám, že se série bude líbit, protože na další díly bych byl docela zvědavý. Mimochodem je hezké, že některé komiksy, na rozdíl od superhrdinských, tolik nezestárnou.

Komiks "Béda Bouchal 1: Červené taxíky" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat