2015-06-08

#931: Želvy Ninja: Menu číslo 1 - Jedinečný originál - 80 %

Želvy Ninja: Menu číslo 1 - Jedinečný originál (Teenage Mutant Ninja Turtles: The Works, volume 1)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 série "Teenage Mutant Ninja Turtles" z let 1984 a 1985 a sešitovky "Raphael: Me, Myself and I" z roku 1985 vydávané v nakladatelství Mirage. Souborné vydání v této podobě pak vyšlo v roce 2014 u IDW. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Kevin Eastman
Kresba: Peter Laird

Přiznám se, že jsem byl z tohoto projektu trochu rozpačitý, protože už jsem si říkal, že je moje éra Želváků za mnou. A to jsem je žral docela dost. Měl jsem figurky, měl jsem album se samolepkami, a to ani nemluvím o papírovém modelu jejich auta, k němuž jsem se pravda dostal náhodou, ale stejně. S bráchou jsme měli každé svoje. Docela by mě zajímalo, kam zmizelo album se samolepkami, ale to už je nejspíš pryč v nenávratnu. Ano, za šílenství samozřejmě mohl seriál s naprosto boží znělkou. A pak postavy, které bylo strašně snadné si zamilovat. Byly to želvy změněné radiací a navíc ninjové! Tohle je prostě kouzelná kombinace.

Seriálu také pomáhalo městské prostředí a dobří záporáci v čele s Trhačem, který mě neskutečně bavil. Trochu jsem si tu nostalgii připomněl ve chvíli, kdy jsem šel do kina na nejnovější film, ale ono to přece jen nebylo ono. A teď nakladatelství Comics Centrum přišlo s tím, že vydá naprosto původní komiksy s Želvami Ninja. Komiksy, které vycházely v polovině 80. let a dál až do 90. let. A skutečně tak nakladatelství Comics Centrum učinilo, protože první kniha je venku a já musím říct, že jakékoli pochyby jsou pryč. Nejen, že se vrátila ona nostalgie, ale navíc i něco nového.

Comics Centrum už předem avizovalo, že tohle jsou komiksy, které duo Kevin Eastman a Peter Laird vytvářeli jako undergroundovou sérii pro dospělé, nikoli tolik pro děti, a na komiksu je to docela vidět. Jsou tedy scény, které jsou docela drsné. Dokonce tak drsné, že nakladatelství bylo nuceno uvést přístupnost knihy pro patnáctileté a starší. Nemyslím si, že by komiks byl až tak drsný, ale to je holt můj úhel pohledu. Já bych se asi nebál číst to i s mladším dítětem. Jde hlavně o to, že tohle jsou dobré příběhy.

Hned první nás uvede rovnou mezi Želváky, aby pak následovalo trochu zdlouhavé vysvětlování toho, co se stalo. Ale aspoň máte základní mytologii sfouknutou rovnou s první dílem. Dovíte se, kdo je Tříska, kde se vzali Želváci, a jak je možné, že jsou krysa a želvy výrazně vyšší a inteligentnější, než je obvyklé. A taky se dovíte, jak je možné, že umí ninjutsu. Tohle je tedy trochu méně akční, ale moje srdce doslova plesalo, když jsem slyšel jména jako Hamato Joši nebo Oroku Saki. V hlavě to prostě pořád je a já jsem si vzpomněl, jak jsem celou tuhle mytologii miloval.


Kniha se skládá z celkem čtyř kapitol, kdy ta poslední je speciálka, kde je zaměřeno na Rafaela a jeho příběh, kde se poprvé setkává s Caseym Jonesem, což je postava, kterou jsem si také neskutečně oblíbil. Ve druhé kapitole, kterou kniha nabízí, se poprvé objevuje April, která ale není reportérkou, jako tomu bylo v seriálu, ale vědkyní. Spolupracovala na vytvoření speciálních robotů, kteří měli zbavit město krys, i když záměry hlavního vědce byly trochu jiné. Příběhy v knize pak nejsou úplně samostatné, což je dobře, protože to, co se děje ve druhé kapitole, má zásadní následky do třetí. Příběh se nám tedy bude vyvíjet a je na co se těšit.

Kevin Eastman je dobrý scénárista, který je správně ujetý, i když někdy má některé scény možná až zbytečně roztahané. Do příběhu spojuje japonská bojová umění, New York, kanalizaci, přerostlá zvířata a další prvky sci-fi, a to všechno v příběhu, který funguje a baví. Postavy jsou někdy trochu moc ukecané, ale aspoň zahlásí. Tohle všechno doplňuje skvěle volená kresba Petera Lairda, který místy připomíná Richarda Corbena a v jinou chvíli zase Stana Sakaie. Přesto je ale unikátní a jeho postavy jsou celkem rozeznatelné, i když má možná trochu problémy s tím, jak jsou postavy zařazeny věkově. Na jednom panelu Oroku Saki rozhodně nevypadá na 18, kolik by mu mělo být.

Pro komiks jsou skvěle voleny barvy a asi se i smíříte s tím, že Želváci nemají svoje barevné rozlišení pásek, na které jste si zvykli z kresleného seriálu a mohli jste je vidět i ve filmu. Je to jedno, protože oni jsou pořád stejně zábavní a navíc mají svoje jména a svoje specifické zbraně. A hlavně jsou to postavy, které vás budou bavit. Těch sešitů, kolik následovalo, je ještě dost, což je patrné i na tom, že se Comics Centrum chystá vydat celkem 40 knih. To už je pořádná pálka. Doufám, že se to podaří, protože mě první kniha přesvědčila, že to bude stát za to. Ta první se četla opravdu velmi dobře a já jsem ji nemohl a ani nechtěl odložit, dokud jsem neměl dočteno. Na závěr musím ocenit, jak si Comics Centrum vyhrálo s vydáním, kdy zde nejsou hluchá místa, protože i druhá strana desek má ilustraci, vše je stylizované jako skutečné menu, a vy tak dostanete pokrm, který vám bude lahodit.

Komiks "Želvy Ninja: Menu číslo 1 - Jedinečný originál" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra.

1 komentář:

  1. Anonymní8/6/15 10:43

    Jáj, jsem rád, že nejsem jediný, kdo v tom vidí Corbena! Lukáš

    OdpovědětVymazat