2015-01-07

#823: Polibek katany - 35 %


Polibek katany (Tsuki no Toiki: Ai no Kizu)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Tsuki no Toiki: Ai no Kizu" v roce 2002. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.

Scénář: Rinko Ueda
Kresba: Rinko Ueda

"Polibek katany" je název, který je zároveň slibný a zároveň trochu nejistý. Je v tom ona katana, která by mohla předznamenávat celkem zajímavý příběh, který bude hlavně akční, kdy onen polibek v názvu bude metaforou toho, co uvidíte. Takže něco skutečně drsného. Jenže při pohledu na obálku je asi celkem zřejmé, že tímhle směrem se úplně nepůjde a že na vás čeká něco, co má spíše romantický ráz a onen polibek je zde doslovný a ve spojení s katanou jen ukázkou toho, že i osoby, které se umějí ohánět japonským mečem, jsou schopny lásky.

Kniha "Tsuki no Toiki: Ai no Kizu", tedy v českém vydání "Polibek katany" je první knihou, po které následovala celé série, která je známá i pod anglickým názvem "Tail of the Moon". Dva příběhy, které najdete v knize "Polibek katany" jsou tak považovány za prequel samotné série, která u nás bohužel nezačala vycházet a tenhle prequel, který by klidně mohl být považován za uzavřený příběh, zůstal v českém vydání osamocen. Jak jsem řekl, kniha se skládá ze dvou příběhů. Ten první se jmenuje "Polibek katany" a ten druhý "Letní sen".

"Polibek katany" nám představuje hlavní hrdinku Kaguju, která byla nalezena hodnými lidmi v lese, kde ležela polomrtvá s velkou sečnou ranou na zádech. Lidé se o ni postarali, a když dívka přišla k sobě, zjistila, že si vůbec nic nepamatuje. A tak začala svůj nový život. Po trochu zběsilém úvodu, kdy máte co dělat, abyste se do příběhu dostali, už se jede po poměrně jasně vyjetých kolejích. Je to romantika jako řemen, která s sebou nepřináší ale vůbec nic jiného, jen to tajemství, které se nese ve ztrátě paměti hlavní hrdinky. Bohužel tenhle zajímavý prvek je, ve velkém obratu, vyřešen hned v tomto prvním příběhu a na autorce bylo, aby pro další příběhy vymýšlela nějakou další nosnou zápletku.

Odhalení toho, co bylo před ztrátou paměti se sice tváří jako velký zvrat, ale není to úplně ku prospěchu věci, protože příběh tím přichází o to něco jiného, co v sobě do té doby měl. Druhý příběh, "Letní sen", už je tak v podstatě pouze klasickým romantickým příběhem, který se odehrává v 16. století, což je podstatné jen proto, aby zde byly určité mocenské vztahy a sňatky z rozumu, ale ani to není podáno úplně tradičně, čímž příběh ztrácí i tuhle rovinu. Pokud jde o souboje, pak je to opravdu jen zlomek toho, co panely obsahují. Manga "Polibek katany" se vyznačuje krásnou linkou, která je ale využívána jen pro postavy, zbytek jsou textury, kdy někdy panely ani nic jiného než chabé textury neobsahují. Na první pohled se to tváří jako zajímavá, napínavá historická romance, ale v konečném důsledku je to jen romance přeslazená. Tím je bohužel upozaděn příběh i kresba.

Žádné komentáře:

Okomentovat