2014-09-23

#747: Vampirella - 65 %

Vampirella (Vampirella: Nowheresville)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2003. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 v minisérii "Vampirella: Nowheresville" u Harris Publications v roce 2001. Souborně v originále komiks vyšel jako "Vampirella: Nowheresville" v roce 2002. České vydání má 144 stran a prodává v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Millar a John Smith
Kresba: Mike Mayhew

Vampirella je postava, která už má ve světě jistou reputaci. Krásná upírka, která se ve svých příbězích pohybuje jen v něčem, co by se dalo nazvat dobře upravenou dvojitou šerpou. Takové ty mankini, které nosil Borat, až na to, že v případě Vampirelly to vypadá neskutečně sexy. Odhalují se její dokonalé křivky, které nechají mnohé muže slintat nad krásou této démonické hrdinky.

Ano, na první pohled to zní jako erotický komiks a na druhý pohled to erotický komiks je. Staví na tom, že Vampirella zůstává stále alespoň trochu oblečená a pochybuji, že v komiksu se jí kdykoli dočkáme nahé, i když fan arty tohohle typu samozřejmě existují. Vampirella si však drží své kouzlo tím, že stále ještě něco skrývá. Tohle je i jeden ze základních důvodů, proč je tak oblíbená. Dává lidem, no především mužům - co si budeme nalhávat? - možnost jitřit představivost a nechávat něco na snech.

"Vampirella", která vyšla u nás, je komiksem, který není začátkem, ale setkáváme se s krásnou hrdinkou v režii Marka Millara, jednoho z nejuznávanějších scénáristů současnosti. Je pochopitelné, že si Comics Centrum vybralo právě Millarovu Vampirellu. Je celkem moderní, má skvělou kresbu Mika Mayhewa, navíc Millar je známý a oblíbený i u nás. Dalo se tedy předpokládat, že se bude Vampirella celkem dobře prodávat. Vzhledem ke slevám na knihu předpokládám, že tomu tak nebylo.

Proč se tak stalo? Proč hrdinka, která v Americe vychází od roku 1969, nenašla pořádně cestu k českému čtenáři? Zaprvé si myslím, že je to možná až příliš nenáročná četba, která se hlavně zaměřuje na to, aby nám ukázala ženské postavy v erotických pózách. Když jsem se dostal na šestnáctou stránku prvního komiksu, skutečně jsem si říkal, že to sice vypadá hezky, ale takhle vyvalená prsa, to už je trochu moc. Je to prostě samoúčelné. Nevím, jestli je český čtenář až tak náročný, ale příběh rozhodně nemá takové kvality, aby zaujal širší publikum. Problém je pak v tom, že komiks je u nás stále žánrem, který není chápán tak, jak by měl a navíc, chtivý otec od rodiny si místo komiksu za 599 Kč, kde ani není skutečná nahota, raději koupí Playboy nebo lépe něco drsnějšího, i když na něj trafikantka bude koukat jako na úchyla. Za nižší cenu má víc muziky. Na druhou stranu, ani v Americe to komiks "Vampirella" nemá úplně jednoduché – v současné době už ho vydává celkem třetí vydavatelství. První byli Warren Publishing, poté Harris Publications, kteří vydali i Millarovu a Smithovu "Vampirellu" a nakonec Dynamite Entertainment.
Alternativní obálka českého vydání

Mark Millar se přece jen vyznamenal. Neříkám, že ty komiksy nemají nápad, přece jen, i na béčkovou produkci je to celkem promyšlené. Millar se Smithem dokázali zachovat béčkovost a jednoduchost komiksu, který nevyžaduje příliš zapínat mozkové buňky. To přesně od tohoto komiksu čekáte a to dostanete. Na knize je pozitivní, že obsahuje úvod i dovětek z pera Milana Krumla, který se ve "Vampirelle" očividně vyzná a trochu nás do světa zasvětí, což čtenář potřebuje. Je škoda, že u nás není větší tradice této produkce, protože myslím, že "Vampirella" by si pozornost zasloužila. Není to komiks, do kterého bych se zamiloval na první pohled, ale myslím, že více fanoušků by si k němu postupně našlo cestu. Bohužel na postupně se v českém komiksu hrát nemůže.

Žádné komentáře:

Okomentovat