2014-01-14

#454: Star Trek Omnibus: Původní série - 75 %

Star Trek: Původní série Omnibus (Star Trek: The Original Series, Omnibus)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo u nakladatelství IDW jako:
  • Star Trek: Klingons: Blood Will Tell 1 až 5
  • Star Trek: Year Four 1 až 6
  • Star Trek: Alien Spotlight 1: The Gorn
  • Star Trek: Alien Spotlight 2: Vulcans
  • Star Trek: Alien Spotlight 4: Orions
  • Star Trek: Alien Spotlight 6: Romulans
  • Star Trek: Year Four: The Enterprise Experiment 1 až 5
Souborně jako "Star Trek: The Original Series, Omnibus" vyšlo u nakladatelství IDW v roce 2010. České vydání má 464 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Tipton, David Tipton, David Tischman, James Patrick, John Byrne, D. C. Fontana a Derek Chester
Kresba: David Messina, Leonard O' Grady, Steve Conley, Gordon Purcell, Joe Sharp, Rob Sharp, Josep Maria Beroy a Elena Casagrande

"Star Trek" je fenomén, o čemž nelze pochybovat, a díky novým filmům se dostává do povědomí širšího obecenstva a ne jen geeků, nerdů a milovníků sc-fi. Těch, co "Star Trek" milují, jsou zástupy a na internetu se o tom dá snadno přesvědčit. Já k těm lidem rozhodně nepatřím. Nikdy jsem se na "Star Trek" nedíval, protože mi přišel... Já ani nevím. Asi mi nepřišel žádný. Prostě jsem jen nechtěl koukat na něco, co všichni znali. Asi taková moje menší rebelie. Jenže pak jsem se dostal k původní sérii, právě k té, co se objevuje i v názvu tohoto omnibusu. Musím říct, že původní "Star Trek" se mi zamlouval. Je to dáno stylem příběhů, které se celkem podobají mojí milované "Stargate", ale také tím, jak je všechno úžasně naivní, jak jsou kulisy krásně umělé a jak jsou efekty hezky staré a parádně umělé. Nic digitální, prostě bomba.
Na omnibus jsem se docela těšil, protože jsem si právě tu původní sérii skutečně zamiloval. Navíc obálka mě nalákala na to, že se skutečně setkám se starými známými a nikoli s nějakými postavami, o nichž jsem vůbec neslyšel. Jak jsem ale velmi brzy poznal, skutečnost, že nejsem s vesmírem "Star Treku" plně obeznámen - ani původní sérii jsem zatím neviděl celou - přece jen nemám do tohoto sci-fi světa ten správný vhled a dost věcí mi uniká. Navíc, přiznám se, čekal jsem, že se mi dostane stejný formát jako v původním seriálu. Posádka je vysazena na nějakou planetu, kterou objevuje, tam najde rasu, kterou nečeká, nebo objeví něco podivného, z toho vyvstanou problémy, ale nakonec vše dobře dopadne. S prvním příběhem jsem tohle však nedostal.
Příběh "Klingoni: Krev není voda" se věnuje právě téhle nepřátelské rase a jednomu jejímu zástupci, který má těžké rozhodování. Během tohoto rozhodování vypráví různé příběhy, v nichž nás seznamuje s tím, že Federace, tedy lidé, nejsou až tak špatnou rasou, jak si Klingoni obecně myslí, a že by možná stálo za to zvolit k nim jiný přístup. Jak říkám, čekal jsem něco trochu jiného, a tak jsem byl zklamaný a do příběhu jsem se nemohl dostat. Klingoni jsou pro mě pořád celkem neznámou a znám je pouze povrchně, nedokázal jsem se s nimi nějak propojit. Přesto bylo vidět, že přede mnou vyvstává nějaký příběh, který bude mít delší trvání. A jak se ukázalo, tenhle příběh roste v celé knize a v podstatě ani není pořádně ukončen - v tom smyslu, že zde ještě nějaký další vývoj může být a bude. Jsou zde epizodky, ale hlavní linie se vyvíjí v podstatě neustále, i když máte pocit, že jste od ní odskočili.
Druhý velký příběh se jmenuje "Čtvrtý rok" a tady jsem dostal přesně to, co jsem chtěl. Posádka Enterprise - Kirk, Spock, Bones (česká verze Kostra mě pořád dostává), Sulu, Scotty, Uhura, Čechov (nebo Chekov, jak chcete), prostě v podstatě všichni známí jsou vysláni na misi na nějakou planetu a ono se to zvrtne. Já vím, že ona je to už strašně profláklá konstrukce, ale mě tohle neustále baví. Nemůžu si pomoct. Jsou tu jen náznaky toho, že se vyvíjí i hlavní linie, ale především je zde ona krásná nejistota z toho, jaká bude asi příští planeta. Trochu nešvarem těchto misí je skutečnost, že v některých případech jsou utnuty až příliš rychle. Během jednoho panelu je vše vyřešeno, což je dáno spíš potřebou dodržet stanovený formát. V některých případech je to škoda, protože rozpracovanější závěry by tomu prospěly. Na druhou stranu to celkem souzní s některými závěry původní televizní série.

Následují čtyři příběhy, které se věnují různým rasám startrekovského univerza. Jsou to Vulkánci, Gornové, Orionci a Romulané. Nejprve budete mít pocit, že jsou to jen epizody, které nemají nijak valný význam, ale jak budete číst finální příběh celé knihy, uvědomíte si, že jsou naprosto zásadní pro pochopení toho, co se bude dít dál. Takže nejen, že se seznámíte s jednotlivými rasami, poznáte jejich specifika i jejich krásy, stejně jako negativa, budete postupně skládat jednotlivé dílky velkého puzzle, který je nazván "Čtvrtý rok". V originále vyšlo celkem 6 sešitů minisérie "Alien Spotlight", ale do omnibusu se dostaly jen čtyři. Sešity, které se věnují Andoriancům a Borgům bohužel zůstaly mimo. Nejspíš pro to, že nejsou pro hlavní příběh až tak důležité, i když ještě tlustší kniha by mi zas tak moc nevadila.

Poslední příběh se jmenuje "Čtvrtý rok: Pokus na Enterprise" a začíná celkem nevinně - na Enterprise se testuje nová technologie - neviditelnost lodi. Dojde k pořádnému problému, který vyústí v ještě větší. Líbí se mi, že příběh postupuje celkem logicky, zápletky nejsou úplně ujeté, ale hlavně, jsou vystavěny dobře, po celou knihu sledujete události, které vedou k tomu, co je do jisté míry v příběhu "Čtvrtý rok: Pokus na Enterprise" dokončeno. I když, jak říkám, nejedná se o konec úplný, a já jsem docela zvědavý, jestli se ještě dočkáme nějakého omnibusu ze světa "Star Treku". Další omnibusy jsou, i když si nejsem jistý, jak je to s návazností. No, třeba se ukáže, že jsme skutečně Trekkies a že se tenhle komiks vyprodá. Ale nevím, nevím. Pro mě dobrá zábava, i když ten začátek mě moc nenavnadil.

Komiks "Star Trek: Původní série Omnibus" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

4 komentáře:

  1. Omnibus Star Trek som dostal pred rokom. Hned som ho precital na jedne hlt. Ja osone som Star Trek Fanda, dokonca mam vsety DVD aj serialov, smaozrejme org. Omnibus je perfektny. Doclea dobre je , ze omnibus bol ohlaseny zrovna v den kedy som si chcel kupit kolekciu z amazonu :).

    Co napisat? Zhrnul by som to takto: Pokial niekoho bavi Star Trek bude krochtat blahom. Pokial nie, tak sa pekne zoznamite so svetom Star Treku a budete mat 460 strán dobrodružstva. Pre Trekkies 100% pre ostatnych sa stotoznujem s Martinovym hodnotenim.

    Co sa tyka dalsi Omnibusov, taktiez netusim ci nadvazuju, ale vysli z klasickej serie myslim este dva. Ale vydim to u nas biedne. Od Omnibusov sa nejak upustilo tento rok, vyjdu udajne len tie co su zakupene licencie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je škoda. Docela se divím, že zrovna tohle se neprodává, pokud se to tedy neprodává, protože myslím, že i u nás je Star Trek základna docela velká... No, pořád mám pocit, že na komiks rozhodně neslyší každý, ani zavilý fanoušek předloh... Nemyslím si, že Star Wars omnibusy by byly také nějak velký úspěch, ale možná se pletu. Je to škoda, protože tohle jsou zrovna hodně snesitelné a zábavné komiksy.

      Vymazat
    2. PRaveze Star Trek a Star Wars Omnibusy boli hodne poppularne a aj su, preto sa vytlacili v takom naklade a aj preto Star Wars ich tolko vyslo.. Skor celkovo Omnibusy nejdu na odbit... a taha ich to dole...

      BBart nastavil zlu politiku.. mal vidat z kazdej serie jeden omnibus po jednej /prvej knihe, celkovo su tie knihy uzavrete a uvideli by co sa predava a co nie a podla toho nakupit licencie a urobit naklad... a nie vydat zrazu 20 omnibusov a z toho sa polovica nepredava...

      Ja osobne mam radsej omnibusy... radsej si kupim omnibus kde mam nieco uzavrete.. Aj od Marvelu a DC by som bral najradsej Omnibusy.. Je ale fakt ze viac idu na odbyt knizky za 350kc ako omnibusy za 900kc(navrhovana/ralana je asi o 1/3 nizsia). Ono to nie je ani tym ze omnibusy su zle ale tym ze su drahe... tam vydim problem... Cena je ok, mne sa zda ferova.. ale kazdy vidi to ze si za 900kc moze kupit 3 rozne knihy (samozrejme komiksove)

      Vymazat
    3. U BB/artu to bylo tím, že oni museli vydat tolik omnibusů. Američani jim prodali licenci s tím, že budou muset vydat všechno v poměrně krátkém časovém intervalu, anebo nebudou moct vydat nic. BB/art se rozhodl, že to vydat chce, ale holt se ukázalo, že trh to prostě nedá. Jak říkáš, je to hlavně cenou, ta je prostě moc vysoká, i když opodstatnitelná.

      Vymazat