2013-11-25

#392: Liga spravedlnosti 1: Počátek - 50 %

Liga spravedlnosti 1: Počátek (Justice League: Origin)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné a brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Justice League" u DC Comics v roce 2011 a 2012. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná), 599 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Jim Lee a Scott Williams

Komiks se jmenuje "Liga spravedlnosti: Počátek" a přesně o tomhle celý komiks je. O tom, jak se skupina superhrdinů dává dohromady. Někteří se teprve rodí, někteří se objevují jako noví, jež planeta Země ještě nezná. Tohle byla jedna z vlajkových lodí projektu "New 52", který započal kompletní restart celého DC Universe. Nejedná se o vyprávění naprosto nových příběhů, ale některé příběhy se píší znova, nebo minimálně trochu jinak. A proč nezačít od začátku s nejslavnějším týmem, který se s DC kdy zrodil? Tohle byl prostor pro toho, kdo "Počátky" dělá strašně rád. Scénáře se tak ujal Geoff Johns a k němu se přidal Jim Lee. Tohle je prostě komiks, který se musel v USA prodávat sám. Kresba Jima Leeho je obrovským tahákem. Mimochodem, tohle je dobrá věta, kterou by se dala recenze i zakončit.
Svět superhrdinů se teprve formuje a lidé se na ně nedívají jako na něco, co by bylo pro jejich společnost prospěšné. Superhrdinové představují nebezpečí. Nejznámější je asi Batman, i když i on je považovaný za pouhou legendu. Ukazuje se, že o sobě nevědí pořádně ani superhrdinové navzájem a teprve se poznávají. Batman se setkává s Green Lanternem a sem tam je to docela vtipná konfrontace. Přidává se Flash, který je s Lanternem starý známý a už spolu něco podnikli. Flash je sice zrovna v hledáčku policie, ale když jde o bezpečí Země, vlastní pohodlí musí jít stranou. Zdá se, že jedno nebezpečí přichází i ze strany mimozemšťana, který o sobě dává poslední dobou dost vědět. Tím mimozemšťanem je Superman, u něhož nikdo neví, jaké jsou vlastně jeho záměry na Zemi.
Lantern, Flash a Batman neví, kam dřív skočit, protože kromě Supermana je tu ještě hrozba podivných krychlí, které vybuchují a navíc na Zemi teleportují děsivá zabijácká stvoření. Naštěstí v tomhle ta čtveřice nebude sama. Ano, Batman si uvědomil, že Suprák nebude až takový šmejd a že by se jim všem vlastně supersíla docela hodila. Aspoň do chvíle, než je Superman unesen. Objevuje se jeho ženský antický protějšek. Diana alias Wonder Woman je zde prezentována jako celkem cool baba, která se vyžívá v bojích. Je škoda, že jí toho boje není zase tolik dopřáno. Předvádí se hlavně Green Lantern se svými konstrukty. Ano, komiks je pořád hodně akční, na Johnse překvapivě až dost, ale je to hlavně proto, aby se mohl Jim vyřádit na těch nádherných dvoustránkových panelech, které jsou vizuálně to nejlepší, co komiks nabízí.
Abych na některého superhrdinu nezapomněl, tak kniha "Liga spravedlnosti: Počátek" nám představuje i Aquaman, který je přesně tak namyšlený, jak se u vodních lidí předpokládá. On ani marvelácký Namor není jiný. Z Aquamana je tu také celkem málo a je vidět, že je v Lize pořád celkem spíš vedlejší. Kdo naopak dostává hodně prostoru, to je Cyborg, který nedostal vlastní sérii, a tak sledujeme přímo jeho zrození a také to, jak se dostává na vrchol. Má své robotické paže v tom, že všechno nakonec dopadne dobře. A jak jinak také, že?
Geoff Johns nenapsal nijak výjimečný scénář, což v jeho případě není zas takové překvapení, ale napsal scénář, kterému se daří představit superhrdiny, jež více méně znáte. Je to docela dobrý začátek, proč ne? To, že jsou ti, záporáci celkem obyčejní, že jde jen o záchranu světa a není to v ničem výjimečné, to je věc druhá. Johns prostě vzal jednu možnost, která byla. Ono jich je mnoho, protože těch záporáků v historii DC bylo nepočítaně, napasovalo na to vznik jednoho superhrdinského týmu a šoupnul do toho nějaké ty morality a sem tam i humor. Když si to tak člověk vezme, snímek "Avengers" je v podstatě naprosto stejný, jen ty postavy máte díky filmům víc zažité. A Joss Whedon je vtipnější. Geoff Jonhs má jen občasné náznaky vtipu a postavy utápí v celkem průhledném ději, který ničím nepřekvapí. Ani "Avengers" už bych nedal dnes tolik procent, jako jsem jim původně dal.
V knize se rozjíždí něco epického, což je patrné i na epilogu, kde se odhaluje postava, která se objevila ve většině sérií "New 52", obvykle jen v pozadí na jednom panelu. Je jasné, že se tady vytváří něco skutečně hodně velkého, jen se bojím, že se to k nám moc nedostane. Anebo se pletu a vyjde toho více, aby nám všechno dávalo trochu větší smysl. Třeba si to i užijeme. Pro mě je tenhle komiks klasickým mainstreamem, který nemám moc co nabídnout navíc. Ano, dostanete akci, dostanete "velký" příběh, bandu lidí ve velmi barevných oblecích, a k tomu nepřítele, který většině lidí nic moc neřekne. Kresba Jima Leeho je ale obrovským tahákem.

Komiks "Liga spravedlnosti 1: Počátek" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované verzi a ve vázané verzi.

2 komentáře:

  1. KadetJaina21/1/14 23:34

    Teď jsem ji dočetla a musím říct, že jsem byla zklamaná. Jsem sice fanoušek zápasů a bojů, ale tohle bylo na můj vkus moc. Líbil se mi Cyborg a taky Flash, to je z těch hrdinů tak všechno. A to asi jen proto, že byli trošku víc představení (i když u Flashe to nebylo tak moc). Je to prostě pro lidi, kteří mají přečtené i okolní komiksy a znají hrdiny a jejich charaktery a potřebují nějakou rychlou rvačku na cestu do vlaku. Jinak na můj vkus všechno moc hrrrr, hlavně tam nacpat hned co nejvíc hrdinů a dát jim důvod dát se dohromady. Nejlépe velkým třeskem. (Pár jich vynechat, mít víc stránek navíc pro děj či vysvětlení, hned by to bylo lepší). Navíc díra jako hrom v hledání záporákovy dcery - doufám, že v dalších komiksech se o tom aspoň zmiňují, jinak je to deus ex machina, abychom měli důvod, ale nevysvětlili ho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezky shrnuté i moje pocity. Všechno rychlé, sem tam nějaký vtípek, ale najednou to uteče a člověk má pocit, že kdyby to nečetl, zas tak nic zásadního se nestalo.

      Vymazat