2013-08-21

#242: Superman se vrací (2006) - 50 %

File:Superman Returns.jpg
Superman se vrací (Superman Returns, 2006)
Režie: Bryan Singer
Scénář: Bryan Singer, Michael Dougherty a Dan Harris podle postav vytvořených Jerrym Siegelem a Joem Shusterem
Hrají:
Brandon Routh (Clark Kent / Superman)
Kate Bosworth (Lois Lane)
Kevin Spacey (Lex Luthor)
James Marsden (Richard White)
Parker Posey (Kitty Kowalski)
Frank Langella (Perry White)

Když se rozhodlo, že nového "Supermana" bude točit Bryan Singer, očekávání byla rozhodně velká. Tohle byl přece ten týpek, co udělal z X-Menů nejen komiksový, ale také filmový poklad. Každý se těšil na to, co vlastně vznikne a jak bude výsledek dobrý. Navíc začaly prosakovat poměrně zásadní informace - vrátí se hudba Johna Williamse, která byla u čtvrtého filmu tím nejlepším a jediným dobrým, vrátí se i Marlon Brando, film bude neskutečně drahý a vypiplaný. Dbalo se na kostým, na to, jak budou herci vypadat, jaké budou reálie, hodně se mluvilo o tom, že se naváže na donnerovskou tradici. A výsledek? Spousta humbuku pro nic. Tohle je krásná ukázka toho, jak velká očekávání dostávají na zadek a peníze se utrácí za něco, co není ani pořádně vidět.
Namakanec to on celkem je
Na začátek trochu zajímavých srovnání. "Superman se vrací" stál něco málo přes 200 milionů dolarů, a to jsou náklady bez marketingu. Původní "Superman" stál zhruba čtvrtinu, bez započtení inflace, ale vizuální stránka je u staršího snímku (letos je mu už 35 let), mnohem krásnější, propracovanější, a sakra, ani to létání v "Superman se vrací" nevypadá o tolik lépe. Když už chce člověk vidět dobře vynaložených 200 milionů dolarů, tak je lepší si zajít na "Avengers" anebo "Muže v oceli", i když v jeho případě mi zase vadilo, že toho bylo až moc digitálního. V obou případech ale máte pocit, že ty finanční prostředky byly celkem dobře vynaloženy. To v případě filmu "Superman se vrací" neplatí. Ve skutečnosti se totiž jedná o celkem komorní snímek.
Místy to připomíná kostýmní drama
Lex Luthor se vrací, aby spřádal ďábelský plán. Kevin Spacey ho ujal ve stylu Gene Hackamana, a tak je to celkem příjemný šílenec, který má skutečně megalomanské plány. Vrací se ale i Superman, a to je důležitější. Očividně si vzal prázdniny, ale rozhodl se, že je na čase zase začít žít a vrátit se mezi lidi, kteří ho mají rádi, nebo kteří se ho snaží zničit. Jako kdyby se tvůrci snažili omluvit třetího a čtvrtého "Supermana", dvojici špatných filmů, a říkali, že vlastně nešlo o toho správného Supermana, ale že ten je konečně zpátky a může to rozjet ve velkém. No, nebo se alespoň může znova ukázat a předvést, že pořád ještě žije, že je to chlap jak hora a že je pořád děsně háklivý na kus zeleného kamene.
Jen klid, však on ještě zezelená
"Superman se vrací" má neskutečně obyčejný a komiksově průměrný příběh. Velké plány, něco epického, do toho čestný hrdina, kterému se chvíli ubližuje, ale to je vlastně všechno. To, že tu jsou nějaké citové záležitosti, to zaniká v nánosu neskutečného balastu, který měl hlavně fanouškům ukázat, že tady tohle se dělalo s láskou k předloze, s láskou k nadšencům. Ono je to sice hezké, ale co záleží na tom, že Supermanův kostým je poset milionem malých S, když to stejně divák nemůže vidět? Co na tom, že se zde ozývá původní Williamsův motiv, když zbytek soundtracku je prostě jen obyčejný uniformní průměr? A některé ty hlášky, které se objevily v předchozích filmech, jsou sice hezké, ale novému divákovi moc neřeknou a sem tam znějí dost klišovitě.
Co si budeme povídat, je to lovestory
Brandon Routh není Christopher Reeve, ale to není nikdo. Jako Clark Kent i jako Superman je snesitelný, problém spíše nastává s Lois Lane. Pro mě bude Margot Kidder asi navždy tou nejlepší Lois Lane, kterou jsme mohli na plátnech vidět. Tvůrci se jí v případě filmu "Superman se vrací" snažili dát nějakou citovou hloubku, udělat vztah Lois a Clarka trochu komplikovanější, ale to všechno jen přispívá k tomu, že tenhle snímek vyznívá neskutečně male, komorně a místy také nudně. Ano, je to snaha udělat komiks jiný, méně barevný, přehnaný a přeplácaný, ale trochu se zapomnělo na to, že tohle není ukazování relikvie, ale že se mělo jednat o něco, co má diváky nadchnout, ohromit, upoutat a hlavně pobavit. "Superman se vrací" nebaví a neohromí, jen vám vezme skoro dvě a půl hodiny času.

2 komentáře:

  1. Technická: Jaký má smysl porovnávat nominální hodnoty rozpočtů dvou filmů, mezi jejichž vznikem uplynulo 35 let?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je pravda, že bych to měl přepočítat, a když jsem tohle udělal, tak jsem snadno zjistil, že dneska by stál původní Superman také zhruba 200 mil. Ta inflace je mrcha. Nic to ale nemění na tom, že i za stejné peníze lze natočit dva různé filmy. Jeden, který je vizuálně a dějově zajímavý (původní Superman) a druhý, který nemá čím ohromit, i když by si člověk myslel opak (Superman se vrací).

      Vymazat