2013-07-21

#207: Elegie pro ovečku 6 - 80 %

Elegie pro ovečku 6 (羊の歌、ひつじのうた)
Vydalo nakladatelství Talpress v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 35 až 40 v sérii "Elegie pro ovečku" (japonsky 羊の歌、ひつじのうた, v japonské transkripci "Hitsuji no Uta"), souborně v roce 2002 u nakladatelství Gentosha. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Kei Toume
Kresba: Kei Toume

Pomalu se blížíme ke konci téhle zajímavé, citové a silně depresivní manga série. A jako kdyby se nad vším rozsvítilo slunce. Najednou nemáte pocit, že čtete něco, co je až tak strašně depresivní, najednou zjišťujete, že je zde přece jen možná naděje, která by mohla některé postavy zachránit. Jak moc je ta naděje velká? Jaký bude nakonec závěr? V tomhle nás nechá šestá kniha tápat, a je to jen dobře, protože jinak by to bylo strašně přímočaré, strašně průhledné. Přesto je možné si činit určité závěry již nyní a nechat se pak posledním dílem vyvést z omylu anebo naopak si říct, že tohle jsem si myslel.
Těch možností je několik, ale asi by byla škoda tu něco prozrazovat. Někdy mám celkem nemilou schopnost, že těmi svými odhady trefím do černého, a pak bych jen zkazil zážitek těm, co sérii teprve objevují a chtějí se nechat překvapit. O čem je tedy příběh šestého dílu? Začíná trochu netradičně tím, že se nám do děje dostává nová postava. Tou je Shinobu Kazami. Doposud jsme neměli tu čest, ale jedná se o ženu, která do příběhu zapadá. Více méně. Dělala sestru na praxi Chizunina a Kazunova otce. Chizuna ji přesto nezná, což je trochu zvláštní, protože Shinobu byla u doktora rok a půl. Pravda, Chizuna byla celkem mimo společnost, ale na druhou stranu se zdá mírně nepravděpodobné, že by se spolu obě ženy nikdy nesetkaly.
Shinobu je sama prezentována jako zvláštní postava, jejíž zařazení není úplně jasné. Je skutečně tou, za jakou se vydává, anebo je za jejím pátráním něco víc? Po čem že pátrá? Shinobu už pro doktora nějakou dobu nepracovala, ale až nyní zjistila, že se zabil. Bylo to nedlouho po tom, co zavřel ordinaci, Shinobu propustil a doporučil ji do nemocnice. Nevěděla o doktorovi a vlastně se k němu ani neměla, ale měla se odstěhovat, a tak se s ním chtěla rozloučit. Nyní chce vědět, proč se zabil. Shinobu měla pravděpodobně k doktoru Takashirovi trochu silnější pouti, než by byla ochotna přiznat. I když jí sourozenci mnoho informací nedávají, ona se s tím nehodlá smířit a pátrá dál. Jak to tak vypadá, zjistila víc, než by si kdokoli z Takashirových přál.
Příběh Shinobu se odvíjí na pozadí, v popředí jsou samozřejmě Chizuna a Kazuna a jejich vztah, který doznává nových změn. Oba se vracejí do školy a vypadá to, že by všechno mohlo být dobré. Přesto si nemohu pomoct, za tím vším cítím něco, co teprve přichází. Je to dáno hlavně tím, že předchozí knihy byly silně depresivní, snažily se nás přesvědčit o tom, že tady nic není v pořádku a že je potřeba se připravit na velký konec. Ten je teď blíž než kdykoli jindy. A sourozenci zjišťují, že možná nic není takové, jak si mysleli, že možná udělali jed nu velkou chybu. Ale uvidíme.
Šestý díl mangy "Elegie pro ovečku" mě zase nakopl a svou kvalitou předčí dvě knihy předchozí. Tempo je zde mnohem rychlejší, děje se toho víc najednou a je to dobře, manga to potřebovala. Navíc, díky nové postavě, je zde i zajímavý dějový zvrat, který dodává celému příběhu nový náboj, ať už optimistický nebo pesimistický. Na tento díl mě navnadila hned jeho obálka, která je prostě krásná Yaegashi na ní vypadá správně smutně, má výraz nevinnosti, rezignovanosti, naděje... V její tváři se toho zračí tolik najednou. Jako kdyby i ona chtěla říct, že tady to bude hodně nejednoznačné. A je. Jsem v napětí z toho, jak to vlastně skončí. V sedmém dílu se rozhodne, jak moc to měla autorka promyšlené a jak moc dobrou mangu vlastně vytvořila. Tady nás zatím navnadila nějakým tím flashbackem, podala informace, které jsme zatím neznali, ale jak to celé uzavře? Doufám, že se to podaří uzavřít dobře. "Elegie pro ovečku" by si to zasloužila.

Na závěr krátké útržky toho, o čem jsou jednotlivé kapitoly, do kterých je každá kniha dělena.
Kapitola 35 - Nečekaná návštěva u Kazuny a Chuziny.
Kapitola 36 - Shinobu toho jen tak nenechá.
Kapitola 37 - Nález v bývalé ordinaci doktora Takashira.
Kapitola 38 - Přátelé na Kazunu stále ještě nezanevřeli.
Kapitola 39 - Návrat do školy překvapivě není katastrofou.
Kapitola 40 - Chizuna se začíná usmívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat