2013-07-10

#185: Wetemaa 1 - 60 %

Wetemaa 1
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář: Veronika Válková a Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

"Wetemaa" je román, který v roce 1992 vydal Adam Andres a slavil s ním úspěch. Následoval pak i druhý díl, čímž se základní příběh ze světa Éllad uzavřel. To jsou základní fakta, ale ta historie okolo románu je mnohem zajímavější. "Wetemaa" je kniha, která získala "Zlatého Ikara". Teď se nabídne otázka. Proč by zahraniční autor vyhrál cenu za nejlepší české sci-fi a fantasy? Odpověď je poměrně jednoduchá. Adam Andres je Čech. A aby toho nebylo málo, je to Češka - Veronika Válková. Ta začala román "Wetemaa" psát v roce 1987 na zámku, kde autorka pracovala jako zahradnice a vrátná. Po zavírací hodině se zde začal tvořit příběh, který roku 1992 spatřil světlo světa, našel si své čtenáře, ale postupně se trochu vytratil. Přiznám se, že já sám jsem o něm neslyšel, dokud jsem si o komiksu "Wetemaa" nezjistil více informací. Kniha vyšla nejprve ve dvou dílech, ale později byla v rámci edice časopisu Pevnost rozdělena do čtyř a znovu vydána v roce 2005. Román "Wetemaa" byl později následován ještě dalšími knihami ze stejného světa: "Hrútvang", "Sága o Halldorovi z Mortaluny", "Rytíři kněžny Rhonwen" a "Sága o Wannovi, synu Orlygově". V roce 2012 se pak na pultech knihkupectví objevuje komiks s názvem "Wetemaa".
Veronika Válková se rozhodla, že bude spolupracovat s Petrem Koplem na oživení "Wetemaa" pro komiks a není to spolupráce nečekaná. Tihle dva už se sešli na knihách, které především dětem představují zajímavou formou historické události a historické osobnosti. Jedná se o sérii "Dobrodružné výpravy do minulosti", které vycházejí u nakladatelství Fragment a které Veronika píše a Petr ilustruje. Byla to právě jejich spolupráce na sérii "Dobrodružné výpravy do minulosti", na jejichž základě (a na základě dalších komiksů), Veronika jako jedinému nabídla Petrovi, že by chtěla vytvořit komiks na základě svého oceněného románu, který by se tak mohl dostat i mezi jiné fanoušky. Já jsem rád, protože jak jsem psal výše, "Wetemaa" jako román mě minul, a tak se mohu se světem seznámit toto formou. Navíc je pravdou, že vzhledem ke svému podceňování české fantastiky bych se k českému románu nejspíš vůbec nedostal. Takhle... No, uvidíme třeba někdy.
Petr Kopl se svého díla zhostil docela dobře, ale přesto mám pocit, že téhle knížce něco chybí. Tak možná sto stránek asi. Alespoň to byl můj první dojem, když jsem knihu dočetl. Není to zrovna maličká kniha co do počtu stránek, 160 stran je na komiks dost, ale přesto si uvědomíte, že se zde vlastně nic nestalo a že kniha byla utnuta ve chvíli, kdy se konečně začalo schylovat k nějakému pořádnému ději. Na jednu stranu je to pochopitelné. Je potřeba čtenáře seznámit se světem Wetemaa, protože ne každý, kdo bude číst komiks, četl román. Jenže to seznamování je takové nějaké rychlé. Najednou je na nás vybalena spousta jmen a člověk se v tom hodně rychle začne ztrácet. Když si konečně udělá trochu pořádek v tom, kdo jsou hlavní bohové, jsou do něj narvána jména všech jedenácti družiníků. A další postavy a další postavy. Je toho najednou trochu moc, a tak přijde vhod druhá kapitola, která je příjemným zklidněním, neboť nás seznamuje s osudem prvních dvou družiníků. Nebo alespoň s jeho začátkem. V tom nejlepším se skončí a je jasné, že těch knih, co budou následovat, bude asi ještě hodně. A je to dobře, myslím si, že to bude stát za to, jenže pro seznámení je toho moc a dějově se vlastně nic moc nestane. Jako úvod rozsáhlého eposu dobré, ale jako samostatná kniha to pravděpodobně nenaplní očekávání. Čtenář dočte a uvědomí si, že vlastně nic moc neví a že na pořádné dění si bude muset počkat.
Ne, že by mě to moc překvapilo, ale přece jen je trochu škoda, že se Petr Kopl drží hodně zkrátka. Je poznat, že scénář psal někdo jiný a že on se musel přizpůsobit. Všudypřítomný humor, který provází většinu jeho děl, zde rezonuje pouze v minimu scén, na druhou stranu zde Petr předvádí jednu ze svých nejepičtějších kreseb a to se k fantasy komiksu hodí. Ne, jinak, to tam přímo patří! Bohové jsou impozantní, akční scény dynamické, klidná místa nenudí, vypráví. Petr Kopl je skvělý vypravěč a znovu to dokázal, i když námět není jeho a měl nad sebou autorku samotnou, což se mu v případě "Draculy" nebo "Tří mušketýrů" stát nemohlo. Autorka však vytvořila dílo, které je komplexní a promyšlené a má bohatě rozpracovanou mytologii, jejíž spásou je závěrečný bonus, který shrnuje jedenáct bohů a všechny jejich družiníky. Doslova spása pro to, aby se čtenář skutečně neztratil v jednotlivých jménech. Příjemné je i uvedení výslovnosti a písma. Docela mě překvapilo, když jsem zjistil, že i bez návodu jsem vyslovoval jména správně.
Veronika Válková
Rozhodně nechci tvrdit, že je "Wetemaa" špatný komiks, to ani omylem. To, co může přijít, by mohlo být vskutku parádní. Jenže já hodnotím první knihu a ta je bohužel jen začátkem. Je to jako přečíst si úvod k rozsáhlému románu, a pak čekat, až ten román skutečně vyjde. Kdyby se dalo do knihy ještě více stran, bude kniha celistvější. Takhle to vyznívá opravu jako úvodník k příběhu. Úvodník, který navnadí, ale může i odradit. Nedá se nic dělat. Nevím, zda to byl záměr autorů nebo vydavatele, ale doufám, že se bude kniha dost dobře prodávat, protože to, co nás může čekat, by mohlo být opravdu velké. Navíc těch českých fantasy komiksů, čistě fantasy, zase tak moc není. No, co si budeme povídat, je ho spíš jako šafránu. "Wetemaa 1" bude stát za to, ale až ve chvíli, kdy vyjdou další díly. Jako oporu si knihu rozhodně budu muset přečíst znovu, až vyjde druhý díl, což je myslím pro knihu celkem pozitivní. Já zase tolik knih dvakrát nebo vícekrát nečtu.

Komiks "Wetemaa 1" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství ZonerPress.

Žádné komentáře:

Okomentovat