2013-04-25

#22: Novinky k 25. dubnu 2013

Fabula Rasa 2012
Nejprve bych na úvod rád upozornil na to, že je vyhlášen nový ročník cen Fabula Rasa a že do 30. dubna můžete na ComicsDB nominovat své favority. Nyní ale již k novinkám, které se udály poslední týden ve světě komiksu na českém trhu. Nakladatelství Host Brno vydalo první část komiksu "Muži, kteří nenávidí ženy". Pro mě osobně docela překvapení, vůbec jsem o tomhle komiksu nevěděl. Asi není moc nutné představovat, o čem to je, ale tady je anotace:
Trilogie Milénium švédského autora Stiega Larssona se stala celosvětovým fenoménem, nyní vychází první díl série v komiksové podobě. Text adaptovala známá autorka kriminálních románů Denise Mina, grafické podoby se ujali Leonardo Manco, který se podílel například na sérii Hellblazer, a Andrea Mutti, spolupracující s nakladatelstvími jako DC Comics, Marvel nebo IDW. Komiksové zpracování trilogie je rozděleno do šesti dílů, Muži, kteří nenávidí ženy I (v anglofonních zemích vyšlo pod názvem Dívka s dračím tetováním, The Girl with the Dragon Tattoo) jsou prvním z nich.

Komiks si můžete koupit přímo u nakladatelství Host, recenzi už si můžete přečíst na mých stránkách. Ale pojďme dál. S velkým počtem novinek se vytasilo nakladatelství Crew. Kromě toho, že chystá Crwecon, kde se objeví zajímavé komiksy, tak tenhle týden šel ven další, velmi očekávaný díl série "Mýty". Jsem docela rád, že Crew převzala záštitu nad tímhle komiksem, protože on si vydávání zaslouží. O čem že trojka bude?
obrázek k novince Mýty 3: Láska jako z pohádky
Pohádkový konec?
To sotva. Ve světě Mýtů nepřichází „a žili šťastně až do smrti“ příliš často. Mýty, uprchlíci z vymyšlených zemí, byly vyhnány ze svých pohádkových světů a přinuceny začlenit se do naší drsné, všední reality. To ale neznamená, že jim nezbývá místo pro romantiku – nebo bolest, zradu a záchvaty žárlivosti, které k ní patří. Vlastně to vypadá, že by láska mohla vykvést mezi dvěma nejotrlejšími a nejpraktičtějšími Mýty. Jsou však tito dva předurčeni najít štěstí – nebo rychlou a definitivní smrt?
Komiks "Mýty: Láska jako z pohádky" můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Seqoy.
To však zdaleka není všechno, protože na pulty se tenhle týden dostal i poslední (pátý) díl manga série "Crying Freeman - Plačící drak".

Freemana čeká poslední souboj, než konečně bude moct dosáhnout klidu. Ať už v náručí své lásky, nebo v rakvi. Souboj v ringu bude jen rozjezd, čeká ho další a ještě nebezpečnější klání. Příliv konkurenčních skupin, které usilují o území vlivu Sto osmi draků – a Freemanovu hlavu – neustává. Jak dlouho může Freemanovi vydržet štěstí v boji proti armádě únosců a zabijáků? To se dozvíte v posledním díle ikonické manga série od legendárního Kazua Koikeho.
Komiks "Crying Freeman - Plačící drak 5" můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Seqoy.
Nakladatelství Crew se tenhle týden rozšouplo. Do světa byla vypuštěna zpráva, že se k vydání pomalu chystají následující komiksy:
  • "Živí mrtví: Zrozeni k utrpení" (již osmá kniha z této série)
  • "Sláine: Poklady Británie" (vychází v rámci Mistrovských děl evropského komiksu)
  • "Batman: Soví tribunál"
  • komiksový strip "Kid Paddle"
  • "Crew" č. 35
  • "Death Note: Zápisník smrti 7"
Myslím, že se rozhodně máme na co těšit. Květen bude měsícem komiksu. A snad i měsíce následující budou stejné. Zahanbené nezůstává ani Comics Centrum, které pracuje na komiksu "Ragemoor" od scénáristy Jana Strnada a kreslíře Richarda Corbena, který by měl vyjít již v květnu. Ale to není všechno, na květen je ještě připraveno druhé vydání komiksu "Hellboy: Probuzení ďábla."
I menší vydavatelé a vydavatelé, kteří se komiksem zase tolik nezabývají, na trh přispěli několika zajímavými kousky. Grada Publishing vydala komiks podle klasiky "Hrabě Monte Cristo".
zavřít
Když mladého Edmonda Dantese neprávem obviní z napomáhání bonapartistům a uvězní ho, přísahá, že se osvobodí. A všem, kteří jej zradili, se pomstí. Po mnoha letech z temného žaláře konečně unikne a začne se mstít. Díky bohatství, které mu odkáže abbé Faria, se záhy promění v tajemného a mocného hraběte Monte Christa. V tomto převleku se pak vydává pomstít těm, kvůli kterým byl křivě odsouzen. Během odplaty se Edmond nestřetává pouze s nepřáteli, ale také s pochybami o svých činech. Po jeho bezohledných zásazích totiž netrpí jenom viníci, ale i jejich příbuzní a přátelé, kteří Edmondovi nikdy nic neudělali. Podaří se osudem zkoušenému Dantesovi pomstu dokončit a konečně dojít klidu, nebo jej štěstěna zradí a jeho záměr nakonec překazí?
Komiks můžete koupit přímo na stránkách vydavatelství Grada Publishing.
Abych trochu podpořil i český komiks, tak Pavel Čech vydal komiks "Dobrodružství Rychlé Veverky: Velký závod". I když se zdá, že se jedná o komiks pro děti, mnohokrát se mi stalo, že v tomto směru dokáže tohle grafické médium velmi překvapit. O čem, že tahle kniha s krásným názvem je?
Každý dospělý v sobě nosí kus svého dětského světa a téměř každý by se do něj rád alespoň na skok vrátil s vlastními dětmi. Co si má ale takový dospělý počít, když zjistí, že jeho potomek se možná pohybuje v úplně jiném vesmíru? Příběh obsažený v této knize nabízí jednu z možných odpovědí - hravou, vtipnou a půvabnou.
Komiks "Dobrodružství Rychlé Veverky: Velký závod" je možné zakoupit v internetovém knihkupectví Seqoy.
Pro ty, co mají rádi komiks v jeho sešitové podobě, Egmont ČR vydalo další díly komiksových magazínů "Spider-Man" a "Star Wars". Oba dva jsem dříve odebíral, ale "Spider-Man" mě v tomhle provedení nebavil a "Star Wars" nejsou v Českých Budějovicích k sehnání, což mě docela naštvalo a odradilo, že jsem si nezařídil ani předplatné.

Poměrně neohlášený vyšel u mladé fronty komiks "Pozemšťan!". V zahraničí uznávaný komiks ukazuje, že hranice mezi komiksem pro dítě a pro dospělé je skutečně velmi tenká. Pokud jste o komiksu neslyšeli, tak zde základní anotace:
Zavřít okno
Nástup na novou školu je pořádné trauma pro každého, ale když devítiletý Bud v první školní den omylem nastoupí do nesprávného autobusu, který se svou sbírkou podivných žáčků míří do vzdálené galaxie, má najednou úplně jiné starosti, než jestli si ve škole najde kamarády. A což teprve až zjistí, že jsou tady pozemšťané považováni za ta nejobávanější a nejnebezpečnější stvoření ze všech... Jak se Bud s životem v bláznivé vesmírné akademii vypořádá a podaří se mu najít cestu zpátky domů? To se dozvíte v tomhle napínavém, vtipném a úžasně ilustrovaném komiksovém dobrodružství.
Komiks "Pozemšťan!" zakoupíte například v Seqoyi.
Na co určitě nesmím zapomenout, tak to je nový komiks od BB/artu. Nakladatelství pokračuje v pravidelném vydávání jeden komiks za jeden týden. Tentokrát je to i mnou poměrně očekávané pokračování "DMZ: Skrytá válka". Její anotace je následující:

STÁRNOUCÍ GRAFIŤÁK NAPOSLEDY USILUJÍCÍ O SLÁVU
ZKRACHOVALÁ SEBEVRAŽEDNÁ ATENTÁTNICE, BEZ CÍLŮ A BEZ PŘÁTEL
MILITANTNÍ ŠÉF ČÍNSKÉHO GANGU
CITOVĚ VYHASLÁ VÁLEČNÁ ZPRAVODAJKA
TECHNAŘ HÁJÍCÍ SVÉ ÚZEMÍ
ZE ZRÁDCE PŘEBĚHLÍKEM, Z PŘEBĚHLÍKA EKOLOGISTOU
NEW YORK... též známý jako Země nikoho, uprostřed druhé americké občanské války. Nezkušený fotoreportér Matty Roth je na místě a slouží jako osamělý hlas zdejších obyvatel zoufale zápasících o přežití uprostřed nejnebezpečnější válečné zóny celé planety.
Ve SKRYTÉ VÁLCE se pozornost odvrací od politiků a vojáků v první linii – upírá se na obyvatele města, obyčejné civilisty vystavené těm nejhorším představitelným podmínkám, kteří se po celou tu dobu pokouší hlavně přežít. SKRYTÁ VÁLKA je neodmyslitelnou součástí příběhu DMZ a je vyprávěna prostřednictvím šesti povídek, v nichž se seznámíte s novými postavami a potkáte pár starých známých.
Komiks si se slevou můžete koupit přímo u BB/artu.
Těch novinek je docela dost, ale abych nebyl pouze ve světě komiksu klasického, myslím, že stojí za pozornost i komiks převedený do filmové podoby. Na 2. května je naplánovaná premiéra filmu "Iron Man 3" a v 7. listopadu 2013 by se měl dostat také snímek "Thor: Temný svět", jehož první trailer byl odhalen právě tento týden. Zde jsou upoutávky na oba filmy (v angličtině).

Iron Man 3

Thor: Temný svět

Žádné komentáře:

Okomentovat