2021-09-06

#DP190: Future State: Catwoman

 Autorem článku je Daniel Palička 

Scénář: Ram V
Kresba: Otto Schmidt 

Po minule recenzované minisérii “Future State: Nightwing” se přesouváme k dalšímu titulu spadajícímu do skupiny komiksů dějově zasazených do futuristického Gothamu pod dohledem zločinecké organizace Magistrát. Tentokrát přišla na řadu Catwoman, kterou si vzal na paškál Ram V, vycházející autorská hvězda současného komiksového mainstreamu, kterou jsme již měli možnost poznat díky minisérii “Future State: Swamp Thing”. 

Abych pravdu řekl, na recenzovaný kousek jsem se docela těšil. Catwoman patří mezi mé oblíbené postavy spadající do batmanovské mytologie. Možná právě proto jsem byl o to více zvědavý, jak si Ram V poradí s příběhem o Selině Kyle. Upřímně, z výsledku jsem naprosto nadšený! 

Dvojdílná minisérie je zasazena do krutého futuristického Gothamu, v němž se titulní hrdinka musí coby tajná špionka vydat na nebezpečnou misi. Magistrát totiž pomocí speciálního vlaku převáží chycené vězně do nápravného zařízení. Nebojácné Catwoman proto nezbývá nic jiného než zasáhnout a nevinné lidi úspěšně zachránit. Podaří se jí to, anebo selže?    

Napínavý, strhující a sem tam zábavný scénář je postavený nejen na skvěle zpracovaných bojových sekvencích, jimž nechybí dravost ani dynamičnost, ale také na nečekaných momentech, jež vás při čtení dokážou překvapit, zajímavě zpracovaných charakterech hlavních i vedlejších postav (to platí především v případě hlavní hrdinky) a přímočarému a zároveň pěkně vyváženému tempu. 

Celé minisérii ovšem dominuje výtvarná stránka. Otto Schmidt, kreslíř, jehož můžete znát například ze série Green Arrow od Benjamina Percyho nebo z příběhu Hawkeye: Freefall, si vyhrál s každičkou stránkou příběhu. Svébytný styl, jenž dává do kontrastu na první pohled milé, roztomilé, nevinně vypadající osoby, evokující postavičky z animovaných filmů, a jemné tahy tuší spolu s výraznými sytými barvami, díky nimž může lépe vyniknout mrazivé prostředí Gothamu, funguje zejména ve chvíli, kdy dojde řada na akci. Kontaktní souboje mají švih a okamžitě vás upoutají. A co víc, i v klidnějších, výrazně pomalejších pasážích má Schmidtova kresba něco do sebe. Myslím si, že čtenáři, kteří si libují v jedinečných, ryze nemainstreamových způsobech komiksových kreseb, si určitě přijdou na své! 

“Future State: Catwoman” je výborná, rychle odsýpající a vizuálně uchvacující minisérie, která bezkonkurenčně patří mezi špičku iniciativy Future State. Vřele doporučuji nejen fanouškům Catwoman, ale také čtenářům, kteří hledají svižnou, akčně napěchovanou a kvalitně napsanou  jednohubku, jež ve vás ovšem něco zanechá. 

Přehled titulů, které jsou zahrnuty do iniciativy Future State, naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat