2021-06-19

#DP179: Batman: Plnou rychlostí

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Shea Fontana

Kresba: Marcelo DiChiara

Na ryze dětské komiksy si potrpím, ač musím uznat, že je cíleně nevyhledávám. Každopádně, v případě knihy “Batman: Plnou rychlostí” jsem neodolal. Okamžitě jsem se vrhnul do čtení a byl plný očekávání. Přece jenom, teenagerovského Batmana vidíme v komiksovém světě málokdy a idea o dobrodružství mladého Bruce Wayna mi přišla vskutku originální. Dokázala z ní však scénáristka Shea Fontana vytěžit maximum? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Komiks “Batman: Plnou rychlostí” byl vydán v rámci edice “Můj první komiks”, určené dětským čtenářům, kteří nejsou v komiksovém světě tolik zběhlí. Jednotlivé svazky jsou prezentovány jako ideální startovní bod, jenž je nejen vhodný pro seznámení se s notoricky známými postavam, ale také na bližší poznání komiksového média jako takového. V případě recenzovaného kousku platí, že jde o zcela samostatný příběh fungující nezávisle na hlavní kontinuitě. Pokud jste tedy nečetli žádný komiks s Batmanem, můžete to brát jako startovní bod do batmanovské mytologie. I když… jak se to vezme.   

Jak jsem již psal výše, “Plnou rychlostí” je minisérie, jež není začleněna do hlavní kontinuity a funguje sama za sebe. Shea Fontana měla díky tomu mnohem větší kreativní svobodu a mohla si se strukturou vyprávění vyhrát o poznání více. Nemusela se držet zajetých kolejí DCčkovského univerza a do mýtu o Temném rytíři mohla vnést svěží vítr. A nutno podotknout, že se to autorce ve většině případů daří. Co si budeme povídat, přicházet s novými, vcelku neokoukanými nápady není zrovna jednoduché, což v případě Batmana platí dvojnásobně. O to více jsem rád, když mě komiksoví scenáristé dovedou i dnes překvapit. Nejinak tomu je i v případě Fontany, která se rozhodla, že z hlavního hrdiny, Bruce Wayna, udělá teenagera, jenž se ještě nestal slavným Temným rytířem. Je z něj pouze obyčejný osamělý kluk, který se učí bojová umění a který žije se svým věrným sluhou Alfrédem. Jednoho dne je však nucen se zapojit do detektivního případu, který bude muset dříve nebo později rozklíčovat. Jestli bude úspěšný, vám samozřejmě nepovím. Jedno je ovšem jisté: bude to pěkná fuška!  

Scénáristka přišla s inovacemi, na jejichž základě se snažila vykonstruovat zápletku, jíž nechybí zvraty, bombastické akční scény, honičky, zběsilé závody… zkrátka vše, co byste od standardního superhrdinského komiksu asi čekali. Mnoho nápadů funguje, ať už zpracování původní postavy či odlišný Batmobile, jiné by naopak potřebovaly dopilovat, protože jejich potenciál nebyl naplno využit (nové postavy, jimž chybí propracovanější motivace a charakter, Alfréd apod.). Ačkoliv není příběh nikterak zázračný nebo kdovíjak objevný, udržuje slušné tempo, které je umocněno skvělými akčními scénami. Díky tomu čtení slušně odsýpá a nebudete se nudit. 

V krátkosti se ještě vyjádřím k výtvarné stránce. Styl Marcela DiChiara je standardní. Nijak vás sice neohromí, je ovšem nutné podotknout, že ani nejde o kresbu, která by byla odpudivá. Jde prostě o příjemný průměr, který se k dětskému komiksu hodí. Během čtení mi možná trochu vadily panely, kde si výtvarník nedal moc práci s pozadím a s prostředím obecně, ale to je ve výsledku jen drobný detail.   

Kniha “Batman: Plnou rychlostí” nabízí solidní, svižnou, sem tam i lehce humornou zápletku, která se i navzdory slabšímu, mnohem pomalejšímu a dovolil bych si říct zbytečně rozvleklému začátku postupně rozjede a začne nabírat na obrátkách. Ano, je pravda, že příběh je cílený primárně na mladší publikum a dospělákovi asi moc neřekne, vzhledem k dětské stylizaci, méně propracovaným postavám a jednodušeji vystavěné, klišoidní hlavní lince, která má k dokonalosti opravdu daleko. Nicméně, jako příjemná nenáročná jednorázovka, kterou za jedno odpoledne slupnete jako malinu, funguje komiks dokonale. A co se týče dětí, ty budou z mladého Bruce Wayna štěstím bez sebe!     

Žádné komentáře:

Okomentovat