2021-03-16

#DP144: Nejmocnější hrdinové Marvelu: Red Skull

 Autorem článku je Daniel Palička 


V zahraničí vydalo Hachette Fascicoli jako 120. knihu ze série "Nejmocnější hrdinové Marvelu". Původně vyšlo jako Captain America Comics #7, materiál z čísla 79 série Tales of Suspense a jako sešity 65 až 70 třetí řady série Avengers v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v červenci 2018.


Scénář: Geoff Johns, Stan Lee, Joe Simon, Jack Kirby 

Kresba: Olivier Coipel, Jack Kirby, Joe Simon

Teď si asi říkáte, co to je za brzký aprílový vtip. Nebojte, má to své vysvětlení!

Nevím, kolik čtenářů to ví, ale kolekce “Nejmocnější hrdinové Marvelu” si v zahraničí prošla tak obřím vývojem, že se od tehdy vydaného čísla s Gambitem (již brzy jej můžete očekávat u nás na novinových stáncích) přistoupila k vcelku nevídanému kroku: začaly vycházet svazky o záporácích marvelovského univerza. Ano, uznávám, myšlenka jako taková zní na papíře divně, ale tento tah má svůj důvod. Jednak, nemůžete vydávat svazky zaměřené pouze o superhrdinech, jelikož vám dříve nebo později dojdou zásoby zajímavých postav, ovšem má to i svůj komplexnější důvod. Ostatně, jak se píše v úvodu k svazku o Red Skullovi, zlosynové jsou nedílnou součástí superhrdiny, poněvadž jsou jejich přímým opakem, bez nichž by klaďasové bojující za spravedlnost, osud celého lidstva, záchranu nevinných lidí a v některých případech i za americké ideály byli jen prachobyčejnými figurkami bez charakteru. Nic víc!


Ještě před hodnocením rudé knihy bych se s vámi milerád podělil o jednu příhodu. Někoho too možná zaskočí, ale svazek “Nejmocnější hrdinové Marvelu: Red Skull” vlastním fyzicky. Důkazem budiž přiložené fotky. Jak jsem se k němu vůbec dostal? Během krásného slunného léta jsem pobýval na týden v Londýně a procházel si různé komiksové obchody, jmenovitě Forbidden Planet a řadu dalších. Jeden z nich byl vskutku zajímavý. Měl dvě patra, kdy v prvním, do kterého vedl přímý vstup, sběratelské předměty pro fanoušky a všemožné figurky. Dominovala především série Marvel Legends, ovšem nalézt jste také mohli něco málo z DC Collectibles, několik transformeřích figurek, autorizované postavičky z populárních televizních seriálů, nerdské klíčenky, sošky a mnoho dalších. Bylo toho zkrátka dost. Nicméně, to nejzajímavější (minimálně pro mě) přišlo až vzápětí.

Po schodech vedoucích do dolních prostor jsem kráčel, kráčel a kráčel, až jsem spatřil nejen mnoho lidí, ale také spoustu polic. Bylo to něco neskutečného! Samozřejmě, nebyl bych to já, kdybych si něco nenakoupil, a tak jsem si procházel všechno, co jsem mohl, a vybral si to, co mě zrovna oslovilo. Našel jsem dost zajímavých kousků, ovšem nejvíce mě ohromila pasáž věnovaná kompletkům. Nedělám si legraci! Skříň plná svazků z UKK, NHM, ale také ze speciálních zahraničních kompletů, ať už šlo o transformeří kolekci, komplet zaměřený na Doctora Who, série čistě věnovaná Deadpoolovi a mnoho dalšího. Separátně oddělené byly právě červené knihy, mezi nimiž jsem našel dva věnované záporákům - Thanose a Red Skulla. Thanos obsahoval docela ucházející příběh “Thanos Rising” od Jasona Aarona, jenž jsem již četl (a na Comics Blogu kdysi dávno recenzoval), spolu s prvním zjevením Šíleného titána v komiksu (česky vyšlo ve svazku “Ultimátní komiksový komplet #108: Život a smrt Captaina Marvela, část první”). Obojí jsem již četl, takže jsem neměl důvod si jej kupovat. Nicméně, Red Skull byl přesný opak. Z něj jsem totiž nečetl nic, a tak jsem neváhal a zakoupil si ho.

A to bylo povídání o tom, kterak jsem v Británii koupil Red Skulla z Nejmocnějších hrdinů Marvelu. Asi si dokážete představit, jak moc rád jsem byl, když jsem mohl vlastnit něco, co česky ani nevyšlo. Řekl jsem si, že když už se rudý komplet blíží pomalu, ale jistě ke konci (dost závisí na tom, zda bude prodloužen, což v tuto chvíli není vůbec známo), nebylo by od věci se podívat na raritu, která je v tuto chvíli vydaná pouze v zahraničí. Kdyby vyšla u nás, nezlobil bych se, ovšem kdyby ne, mně osobně by to zase tak moc nevadilo. Nicméně, zklamání ostatní by bylo docela na místě. 


Nyní je načase si podrobně zhodnotit jednotlivé příběhy a povědět si, zda Red Skull stojí za vaši pozornost či nikoliv. 

Kniha “Nejmocnější hrdinové Marvelu: Red Skull” obsahuje hned tři komiksy - dva staré (oba jednosešitové) a jeden moderní. Jako první bych se chtěl věnovat sešitu “Captain America Comics #7”, což je vůbec první komiks, ve kterém se záporák Red Skull kdy objevil. Vůbec poprvé jsme si v rámci NHM mohli přečíst sešit ze 40. let, což je naprosto úžasné, protože dosud jsme nic takového okusit nemohli. Za tento krok mají vydavatelé plusový bod k dobru. Co se týče kvality, na výsledku se docela projevuje zub času, ovšem netvrdil bych, že by to nějak razantně shazovalo výsledné kvality. Dovolil bych si tvrdit přesný opak. Scénáristicky se Joe Simon spolu s Jack Kirbym vyřádili a vytvořili zápletku, která je místy naivní, ale na tu dobu obstojná. Líbí se mi, jak se tvůrci hravě vypořádali s vykreslením jednotlivých charakterů. Samozřejmě, tehdy si nemohli dovolit kdovíjak promyšlený vývoj, takže museli vsadit pouze na osvědčenou šablonu “hodný je pouze hodný” a “zlý je pouze zlý”. Nic víc v tom nehledejte. Ale právě kvůli tomu sešit funguje. Tím, jak je strašně naivní a sem tam hloupoučký, je zábavný a dokáže vás místy příjemně rozesmát. Navíc, co mě nejvíce překvapilo, je, že příběh je svižný a není vůbec ukecaný, což jsem uvítal s otevřenou náručí. A co víc, kresba, ačkoliv není dokonalá, má své kouzlo i dnes.

Zkrátka a dobře, kdyby “Captain America Comics #7” byl vydán dnes v nějakém komiksovém měsíčníku cíleném hlavně na mladší, jen s trochu modernějším coloringem, myslím si, že by dokázal zaujmout. Jen nevím, zda by prošla swastika na Skullově hrudi. To je docela diskutabilní...

Co si budeme povídat, Red Skull byl v prvním příběhu “The Whistling Death” vyobrazen jako ďábelský protivník, jenž vás už od prvních několika stránek dokáže ohromit svým ohyzdným vzhledem. Scénáristům se společnými silami povedlo stvořit zločince, který má nejen svým egem, ale také svou vizáží co nabídnout čtenářům, a který se mimo jiné stal nedílnou součástí Captaina America. Není tedy divu, že když byl Steve Rogers vytažen hrdinnými Avengers z ledu během 60. let a později se opět vrhl do akce, čekala jej dříve nebo později odveta s Red Skullem. O ní si můžeme přečíst více v příběhu “The Red Skull Lives”, jenž byl vyjmut ze sešitu “Tales of Suspense #79”. Scénáristického kormidla se chopil tehdy pověstný Stan Lee, což je na výsledku znát hned v několika směrech.

Prvně, postavy jsou mnohem upovídanější a dialogových bublin jak… však si sami doplňte. To vede k tomu, že postavy okecávají i sebemenší prkotinu. Uvedu příklad. Když protivníci utíkají z boje, musejí křičet nahlas, jak jsou bezbranní a snaží se utéct. Nebo když se elita záporáků sejde v tajné skrýši, nesmí chybět sáhodlouhé monology o popisu vynálezu sloužícího k poražení hlavního hrdiny. O Capových dlouhých vnitřních pohnutkách raději ani nemluvě. Na jednu stranu je to využito ku prospěchu scénáře, protože právě díky delším konverzacím můžeme lépe poznat postavy. To kvituji. Nicméně, právě tento aspekt zbytečně narušuje jinak příjemné plynutí děje a ničí některé dynamické pasáže, především scény, kdy se Cap vrhá po svých nepřátelích. Pro Leeho je to ostatně typické, takže já jsem to dokázal relativně snést. Jsou však tací, pro které to může být docela výraznou překážkou. Co ovšem já osobně považuji za velkou slabinu, je směřování zápletky a její vyústění, jež bylo na můj vkus strašně hloupoučké (ačkoliv to je také výrazné specifikum Leeho děl).
Každopádně, pro účely představení Red Skulla to byl docela ideální výběr, protože je v něm prezentován docela obstojně. Dočkáme se hned několika interakcí s členy organizace A.I.M., ale kromě toho nás čeká překvapení v podobě parádní retrospektivní stránky, v rámci níž si Skull vzpomíná na doby dávno minulé a na chvíle, kdy mohl s jedním z nejznámějších amerických hrdinů bojovat v tváří v tvář. O to rušivěji  pak působí scény, kde nám Skull prezentuje svůj nově zkonstruovaný vynález, jenž by měl s hrdinou skoncovat jednou provždy. Naštěstí se však nejedná o nic, co by bylo přehnaně tuctové, takže s přimhouřenýma očima je dokážu snést.

Druhý příběh sice nedosahuje kvalit prvního, ale stále si stojím za tím, že jde o relativně čitelnou záležitost. Jen dnes by musela být mírně pozměněna. Ovšem pak přichází hlavní část knihy, která dle mého názoru funguje ze všech komiksů obsažených v knize “Nejmocnější hrdinové Marvelu: Red Skull” nejlépe. Jde o komiks z pera pověstného Geoffa Johnse, DCčkovského matadora, který proslul svými runy na Green Lanternovi, Supermanovi, Aquamanovi a řadě dalších známých postav. Jde o hrdého milovníka propojeného světa DC, ovšem málokdo v komiksové komunitě ví, že ještě předtím, než přešel ke konkurenci, začínal u Marvelu, kde si střihl hned několik příběhů. Vrcholem jeho marvelácké tvorby je pravděpodobně jeho působení v řadě Avengers, v rámci které odvyprávěl hned několik pověstných příběhů. Jeden z nich dokonce vyšel česky (šlo o “Avengers: Na ostří nože”), ovšem pomyslným vrcholem, jehož Johns dosáhl, bylo tehdy, když napsal šestidílný příběh “Red Zone”, který je dodnes považován za jeden z nejlepších avengerovských komiksů vůbec. 

“Red Zone” začíná dost atmosféricky. Mountem Rushmorem se začne linout zvláštní rudý oblak, jenž se začne šířit všude po okolí. Jak se ukáže, má nekalé účinky na lidech, a tak je potřeba celou oblast evakuovat. Z místa se příhodně stane “rudá zóna” (proto je příběh pojmenovaný tak, jak je pojmenovaný) a je na Avengers, aby zjistili, proč se oblak zčistajasna objevil a kdo stojí za jeho vypuštěním. Pod vedením Captaina Ameriky se do akce vydá hvězdné, ovšem poněkud netradiční uskupení ve složení Vision, Scarlet Witch, Warbird, Ant-Man (Scott Lang), Warbird, Jack of Hearts a She-Hulk. Je jenom na nich, aby nastálou situaci úspěšně vyřešili. 

Ne nadarmo je “Red Zone” považován za vrchol Johnsových Avengers, protože v ní je všechno, co chci od kvalitního superhrdinského komiksu, tedy výborně napsané postavy a interakce mezi nimi, propracovaný výtvarný styl, jenž hravě doplňuje brilatně napsané akční sekvence, a nečekané zvraty a momenty, které dokážou člověku utkvět v hlavě. Měl bych několik drobností, jež mi na příběhu jako takovém vadily, avšak to bych už zabíral do spoileroidních vod, což tak úplně nechci. Proto jenom shrnu, že navzdory několika drobným vadám je hlavní část na velmi vysoké úrovni. Hlavně, jedná se o komiks, jenž se oproti jiným avengerovským týmovkám značně liší. V čem konkrétně to bude, vám však vyzrazovat nehodlám.

Sečteno a podtrženo, kniha “Nejmocnější hrdinové Marvelu: Red Skull” je povinnost pro lidi, kteří by chtěli Red Skulla poznat trochu detailněji. V případě, že komiks vyjde česky, okamžitě zamiřte do nejbližší trafiky a okamžitě knihu kupujte. Podle mě nebudete litovat čtení. Dle mého názoru mluví odstavce výše za vše. 

Žádné komentáře:

Okomentovat