2021-02-02

#DP124: Marvel: Heroes Reborn 2021 - Co se stalo s nejmocnějšími hrdiny země?

Autorem článku je Daniel Palička.


Jak se zdá, Marvel se nebojí riskovat. Po xmenských volbách (článek na toto téma si můžete přečíst přímo zde) se vydavatelství rozhodlo pustit do dalšího experimentu, ačkoliv není kdovíjak originální. Tentokrát půjde o květnovou událost Heroes Reborn, jejíž název se inspiruje stejnojmennou událostí, která bude letos slavit své 25. výročí. 

Co se týče původního, proklínaného a z dnešního pohledu naprosto katastrofálního crossoveru/eventu Heroes Reborn z druhé poloviny 90. let, jednalo se o riskantní tah. Tehdy byl Marvel na kreativním dně a nevěděl, co si počít. Po velkolepé události The Onslaught Saga, kdy se týmy Avengers a Fantastic Four v čele s jejich arcinepřítelem Doctorem Doomem spojily proti bytosti jménem Onslaught, zrůdě stvořené z vědomí Profesora X a Magneta, se zdálo, že slavní marvelovští hrdinové jsou jednou provždy mrtví. Opak se však stal pravdou. Zatímco Spider-Man, Daredevil, X-Meni a mnozí další se nacházeli na Zemi, Avengers spolu s Fantastic Four byli Franklinem Richardsem přemístěni do nově vytvořeného kapesního vesmíru. Zde mohli své životy prožít od začátku a zcela jinak. 


A tak jsme dostali Heroes Reborn! Několik sérií začalo vycházet znovu od prvního čísla a chopily se jich talenty tehdejší doby, jmenovitě Jim Lee, Rob Liefeld a několik dalších, což se naneštěstí projevilo na výsledné kvalitě. Dodnes jsou příběhy z tohoto období považovány za jedny z nejhorších, které kdy v 90. letech vyšly, a to nejen díky kvalitě jednotlivých komiksů, ale také díky příšernému výtvarnému stylu (Liefeld by mohl vyprávět) a výrazným změnám jednotlivých postav. Proto ostatně buďme rádi za minisérii Heroes Reborn: Return. V ní se totiž staří známí vrátili zpět do původního marvelovského univerza.      


Upřímně, buďme rádi, že jsme na tuto divnou avengerovskou etapu mohli zapomenout. 

Každopádně, vydavatelství se rozhodlo k názvu Heroes Reborn vrátit po pětadvaceti dlouhých letech. V květnu se dočkáme události, které se chopí kreativní tým stojící za aktuálně vycházejícími Avengers, tedy scénárista Jason Aaron a kreslíř Ed McGuinness. Společně se vrhnou na odvyprávění poutavého příběhu z alternativní reality, kde se Avengers nikdy nedali dohromady. Tony Stark neunikl z jeskyně a nestal se z něj Iron Man, z Thora je nevěřící alkoholik, jenž neoplývá božskou mocí, a Captain America nebyl nalezen zamrzlý v ledu, jelikož Avengers neexistovali. Místo nich zachraňuje svět jiné superhrdinské uskupení - Squadron Supreme of America. To bude chránit nevinné občany před zlosyny jako Dr. Juggernaut (Doctor Doom, který získal Juggernautovy schopnosti z Cyttorakova rudého klenotu), Black Skull, Silver Witch, Thanos a mnoha dalším.    


Marvel se pochlubil s prvním oficiálním trailerem. Podívat se na něj můžete přímo zde:  


A kromě toho taktéž zveřejnil několik propagačních plakátů. Pojďme se na ně podívat. 

Na prvním z nich vidíme již zmiňovaného Dr. Juggernauta. Když jsem design postavy viděl úplně poprvé, zděsil jsem se. Upřímně jsem nemohl uvěřit vlastním očím. To je pěkná hloupost, projelo mi hlavou, ale po větším uvážení jsem si řekl, že to zase tak špatné není a do kontextu alternativní reality to zapadá. Zatím nevíme, jak moc velkou roli v zápletce sehraje, ovšem rozhodně je se na co těšit. Snad se Aaron chopí postavy se ctí a nepokazí ji: 


Na dalším vidíme Bena Grimma (Thing) a Reeda Richardse (Mr. Fantastic). Jak se zdá, v alternativní realitě se z nich místo členů superhrdinského týmu Fantastic Four stali agenti S.H.I.E.L.D.u.: 


Plakát s Thanosem, který má na ruce nasazenou Rukavici nekonečna, v níž jsou umístěny všechny kameny: 


Zde už lze těžce odhadovat, o koho by se mohlo jednat. Že by šlo o mišmaš Enchantress a Scarlet Witch? Těžko říct. Co jsem si pročítal oficiální vyjádření Marvelu, mezi záporáky by se měla v Heroes Reborn objevit jakási Silver Witch. Možná právě ona byla vyobrazena na následujícím plakátu: 


Pak tady máme plakát s Hulkem, který bojuje proti nespecifikovaným mimozemským stvořením. Že by se Bruce Banner vydal poznávat neprobádané kouty marvelovského kosmu? Nebo jde jen o pouhý klam? To ukáže až čas: 


Na dalším plakátu vidíme Petera Parkera stojícího na výrazné žluté trumpetě, jež je dosazena do výrazného obřího nápisu novin Daily Bugle, a kromě něj také nohy neznámého hrdiny. Soudě dle žlutého, můžeme předpokládat, že by teoreticky mohlo jít o Hyperiona, ovšem jde pouze o ryzí spekulaci, takže nelze pokládat toto tvrzení za stoprocentně validní. Nechme se překvapit: 


Na závěr jsem si nechal dva nejzajímavější plakáty. Na prvním pravděpodobně vidíme kanadskou formaci v čele s Wolverinem. Kromě něj se v týmu nachází ještě čtyři další členové. Můj odhad je následující: jde o Sasquatche, Shaman (popř. alternativní verzi, která je obdařena magickými schopnostmi Doctora Strange, Aurora a Guardian (popřípadě úplně jiná postava - pravděpodobně nějaký generický žoldák): 


A jako pravou třešničku na dortu jsem si nechal plakát s Philem Coulsonem. Ten se totiž chystá kandidovat na prezidenta Spojených států. Očividně jde o reakci Marvelu na aktuální zvolení Bidena do funkce. Jinak bych si tah takového rázu nedokázal za normálních okolností vysvětlit: 


Prozatím nebylo upřesněno, jestli půjde o samostatnou sérii nebo příběhový oblouk v rámci pravidelné řady Avengers, ani zda se dočkáme tie-inů či vedlejších minisérií, popřípadě drobných doplňkových příběhů. Oficiálně však bylo upřesněno datum vydání. V tuto chvíli můžeme počítat s květnem letošního roku, kdy by Aaronovo Heroes Reborn mělo naplno odstartovat. Kdy se dočkáme poslední části, není zřejmé. 

Ačkoliv nejsou má očekávání kdovíjak vysoká, stejně si událost nenechám ujít. Navíc, nebyl bych to já, kdybych se s vámi nepodělil o své dojmy. Už teď vám mohu slíbit, že jakmile komiks dovychází, můžete na něj co nejdříve očekávat recenzi, a to přímo zde na Comics Blogu.

Žádné komentáře:

Okomentovat