2019-06-11

#1997: Mrtvej svět - 90 %


Mrtvej svět (Ghost World)
Vydalo nakladatelství Trystero v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Ghost World" v roce 1998. České vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Daniel Clowes
Kresba: Daniel Clowes

Nakladatelství Trystero pokračuje ve vydávání alternativních komiksů a činí tak opět skvělou cestou, kdy nám představuje komiks, který si už v USA dávno udělal svoje jméno, ale my jsme ho zatím ještě neměly to štěstí číst, i když Daniel Clowes není na našem trochu rozhodně neznámý. První Clowesův komiks, který u nás vyšel, byl "Jako sametová rukavice odlitá ze železa" pod nakladatelstvím aldente, které vydávalo také zajímavé alternativy, ale už se odmlčelo, ani jejich webovky už nefungují. Následovala pak kniha "Dívka jménem Patience", kterou v roce 2016 vydalo už Trystero a ukázalo nám, že Clowesova tvorba je skutečně zajímavá, což jen potvrzuje nyní vydaný komiks, který má až kultovní status, komiks, který byl do češtiny přeložen jako "Mrtvěj svět", v originále nese název "Ghost World".

Komiksy Daniela Clowese jsou celkem specifické, daly by se označit za divné, ne přímo snadno pochopitelné, což není nutně vždy ani smyslem jejich čtení. Jsou zde obrazy a situace, které se mohou jevit a jeví se jako bizarní. Ale s tímhle očekáváním byste do komiksu "Mrtvej svět" jít neměli. Na Daniela Clowese je velmi realistický a jsou zde situace, které se až tolik nevymykají tomu, o bychom mohli zažít. Jasně, stále nad vámi visí určitý nádech absurdna, že možná některé scény jsou trochu přitažené a vlasy, ale to je spíše Danielova cesta, jak kritizovat společnost, jak zveličit anebo naopak na oko bagatelizovat problémy, které ve společnosti existují, ať už je to například dospívání, homofobie, xenofobie, pedofilie apod. Ale nechci tím říct, že by Daniel Clowes zjednodušoval, to ani omylem, on nadsázku a další nástroje používá právě k tomu, aby upozornil na to, že zde pedofilie existuje anebo na to, jak je homosexualita negativně vnímána, jak ji lidé nechápou. Komiks vnikl před více jak dvaceti lety, a přesto je v tomhle směru "Mrtvej svět" nadále aktuální.

Hlavní postavy komiksu "Mrtvej svět" jsou dvě dívky, které mají období dospívání jako aktuální problém vlastního života. Enid a Rebecca hledají svoje místo ve světě tím, že se poflakují, snaží se zjistit, jak by měly vypadat a co by měly dělat. Mají problém skutečně zapadnout, protože vlastně ani jedna pořádně neví, co by měla od života chtít. Enid se tváří jako osoba se světonázorem, ale přitom se nechá otcem neustále hnát k tomu, aby si udělala přijímačky na vysokou, což nakonec skutečně podstoupí a před Rebeccou to tají, jako kdyby se za to styděla. Jako kdyby to do jejich malého kroužku nepatřilo. Rebecca je v tomhle směru jednodušší. Anebo naopak komplikovanější? Neví, co bude dělat po škole vůbec. Neví, kam patří, neví, co chce, závidí, ale přitom se snaží být dobrou kamarádkou. Obě dívky sledujeme v celkem osmi kapitolách, kdy hlavním spojujícím prvkem je právě dospívání a jejich snaha najít si to pravé místo, kam zapadnou.

Dospívání je tou stříbrnou linkou, která se vine celým komiksem, ale základem jsou různé epizody ze života dvou dívek. Nejprve se zdá, že nikam nevedou, že to je jen takové tlachání v bistru, pomlouvání, závidění, ale ono je to vlastně skvělé vypravěčské utváření osobností, kdy v závěru už cítíte ty emoce, které v tom jsou, stejně jako cítíte, že se pak životy postav mohly vydat v podstatě kamkoli. Tak, jako netušily dívky, co na ně čeká po škole, pořádně ani netuší, co na ně bude čekat dál. Život je komplikovaný a komiks "Mrtvej svět" tohle zachycuje v jednoduché dokonalosti. Dvě holky si myslí, že jim svět leží u nohou, že je tu pro ně, ale on na ně sere, je jen na nich, jak se jim podaří ho přežít. A ne, není to snadné. Nejspíš to znáte sami. Najít si místo v mrtvým světě je pěkně komplikované. Ale v Clowesově perfektní lince to stojí za to.

Komiks "Mrtvej svět" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat