2019-05-29

#1988: Arzach / Hermetická garáž - 95 %


Arzach / Hermetická garáž (Arzach & le garage hermétique)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. V tomto vydání vyšlo jako "Arzach & le garage hermétique - intégrale anniversaire" v roce 2018. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 549 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Moebius
Kresba: Moebius

Moebius není nováček ani na českém trhu a jeho komiksů už máme celkem dost. Ale on ani "Arzach" není nováčkem, jednalo se o čtvrtou knihu, i když vlastně spíše sešit, v rámci série "Mistrovská díla evropského komiksu", která vydává nakladatelství Crew. To se psal rok 2012. Nyní je rok 2019 a my dostáváme "Arzach" znovu, ale tentokrát v lepším vydání. Lepší je toto vydání hned v několika ohledech. Zaprvé je to formát. Knihy v rámci edice "Mistrovská díla evropského komiksu" vycházejí v lehce zmenšeném formátu, takže kniha "Arzach / Hermetická garáž", jelikož je mimo tuto edici, mohla vyjít ve formátu větším a také s pevnými deskami. A co si budeme povídat, ten větší formát Moebiusovým kresbám svědčí. A pak je zde ještě druhý pozitivní aspekt nového vydání, a to skutečnost, že se jedná o dvojknihu, kde je nejen "Arzach", ale také další legendární dílo francouzského autora, a to konkrétně komiks "Hermetická garáž".

Obě díla spojuje hned několik aspektů. Tím prvním je skutečnost, že je to dílo jednoho autora. Moebius si psal scénáře - pokud se o nich vůbec dá mluvit - sám. Druhým aspektem je skutečnost, že se jedná o komiksy experimentální, které na svou dobu představovaly zlom. Zajímavé je, že ani po desítkách let nic neztratily a do jisté míry přelomové a experimentální jsou i v současné době. A pak je zde skutečnost, že se jedná o komiksy, které vyprávějí velmi specifické příběhy, které nejsou snadno pochopitelné, pokud vůbec pochopitelné být mají. Někdo v nich bude hledat smysl jistě dlouho, někdo se nad tím nepozastaví a prostě si vezme to, co chce. A že se v tom dá najít hodně. Stejně jako nic... ale i v tom je krása tohoto komiksu. Nejsilnější stránkou je ale kresba, kterou si užijete hned ve dvou podobách. "Arzach" je totiž barevný a "Hermetická garáž" černobílá. Poznáte, že je tvořil stejný kreslíř, ale každý komiks má přitom svou specifickou podobu.

Kresba je Moebiovou silnou stránkou, protože jsem si jistý, že komiksy v knize "Arzach / Hermetická garáž" dovedou více zaujmout právě kresbou než tím, co vypráví. Pokud to budeme brát z obecného hlediska, najde se více čtenářů, které odradí scénář, než těch, které odradí kresba. Ale Moebius netvořil dvojici komiksů "Arzach / Hermetická garáž" proto, aby se zalíbil čtenáři, tvořil je tak, jak je vytvořil, protože mohl a protože měl dostatečné schopnosti k tomu, aby je tak vytvořil. Mohl si hrát se strukturou vyprávění, mohl zkoušet práci s textem a typografií, mohl zkoušet různé styly vyprávění, různě na sebe navazovat jednotlivé díly, to tedy především v rámci série "Hermetická garáž". Tam chvílemi skutečně budete mít pocit, že tvořil čistě intuitivně a jednotlivé díly nepromýšlel nějak dopředu. Ale ony na sebe přitom navazují a v konečném důsledku dávají smysl i z hlediska nějakého vyprávěného příběhu.

U Arzacha se ale na první pohled budete kochat kresbou, která je prostě úchvatná. A ona něco vypráví. Jednotlivé příběhy "Arzachu" skutečně chtějí něco sdělit, jsou povídkami, i když ke konci už o tom možná budete pochybovat. Jako kdyby se Moebius skutečně více obrátil do nitra, na své démony, jako kdyby je kresbou prezentoval tak, že to pochopí především jen on sám. ale přitom světu přinesl něco, co je naprosto jedinečné, specifické a do jisté míry doposud nepřekonané. Jistě, při čtení komiksů, které jsou v knize "Arzach / Hermetická garáž" obsaženy, se může dostavit i frustrace. Do knihy ale prostě nesmíte jít s tím, že dostanete zajímavý příběh, ne do knihy "Arzach / Hermetická garáž" musíte jít s tím, že dostanete zajímavé a jedinečné umělecké dílo. A takové skutečně dostáváte. Zkušenost s dvojicí "Arzach / Hermetická garáž" se při čtení komiksu příliš opakovat nebude. I to tvoří jeho jedinečnost.

Komiks "Arzach / Hermetická garáž" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat