2019-04-18

#1959: Lady Mechanika - 65 %


Lady Mechanika (Lady Mechanika)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2017. Původně v tomto vydání vyšlo jako "Lady Mechanika" v roce 2015. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 598 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joe Benitez
Kresba: Joe Benitez

Barevný komiks v celkem velkém formátu, do toho křídový papír, na kterém se kresba docela hezky leskne, a do toho steampunkový příběh s hrdinkou, která už na první pohled prostě vypadá dobře. "Lady Mechanika" je rozhodně zajímavým přínosem do českých komiksových vod, protože zase tolik steampunkových příběhů tu rozhodně nemáme, navíc tenhle není vůbec špatný, i když si jsem jistý, že na něm nějaká ta negativa můžete najít. Je to ale steampunk ve skutečně příjemném provedení, kdy dojde na docela dobré vynálezy, i když co si budeme povídat, tak zrovna Lady Mechanika samotná vypadá spíše jako pořádná kočka z masa a kostí, než jako žena, která v sobě má něco mechanického, ale pořád je nám to připomínáno, tak to asi bude pravda. Z hlediska steampunku pak ale více zaujmou stroje, zbraně, dopravní prostředky, na nich se Joe Benitez s líbivými barvami Petera Steigerwalda skutečně vyřádil.

Lady Mechanika je v prezentovaném světě osobností, která je dle mého na hranici zákona, i když tohle není jasně definována. Není úplně jasné, co je zač, jestli jen lovkyně démonů, nebo prostě jen lovec hlav, anebo je opravdu kriminálníkem. První krátká epizoda, kde se nám představuje, by spíše svědčila o tom, posledním, což celkem potvrzuje i příběh dál, ale jasně to řečeno není. Popravdě mi přijde, že Lady Mechanika má být spíš cool postavou, kde se moc neřeší, co je vlastně zač, prostě si dělá, co chce. Tohle mi na ní trochu vadilo a je pak celkem těžké si postavu oblíbit. Co jí dělá zajímavou, to je tajemství okolo jejího zrodu. Bohužel v tomhle ohledu může komiks "Lady Mechanika" trochu zklamat, protože se tomu věnuje spíše povrchně a popravdě se z minulosti hlavní postavy mnoho nedozvíme.

Ono by se zdálo, že minulost Lady Mechaniky je vlastně důležitým prvkem děje, ale on je to spíš impuls, který ji vede k tomu, aby vyšetřovala jeden případ, který se jí trochu týká. Týká se jí proto, že obětí je zde dívka, která na sobě také měla něco mechanické. Co když je to dívka, která má také nějaké dočinění s její minulostí? Co když dívka dokáže vysvětlit mezery, které Lady Mechanika má v paměti? Jasně, že musí zjistit, kdo dívka byla, kam zmizela, co se jí vlastně stalo. Díky tomu, že je příběh řešen detektivně, je to celkem fajn, ale nakonec zjistíte, že je to trochu hromadění postav, které stejně musí vést hlavně k tomu, aby zde bylo nějaké velkolepé finále, které ale zůstává otevřené. A je otázkou, jestli se dočkáme i pokračování, které v originále už vyšlo, tak můžeme doufat, že bude české vydání také výhledově na řadě.

Joe Benitez už se u nás představil jako spoluautor kresby a scénáře v knize "Darkness Kompendium 1" a také autor kresby v komiksu "Witchblade Kompendium 2", ale prostřednictvím knihy "Lady Mechanika" se nám Benitez představuje jako autor u vlastní série, kterou si mimochodem i sám vydává. A je vidět, že má hodně blízko k mainstreamu, jde mu kreslit skutečně krásné ženy, ale má i dar pro příběhy, které dovedou zaujmout. Je to chvílemi lehká zábava, detektivní příběh zde vyloženě dokonale nefunguje, hodně se toho řeší postavou, která se náhle objeví, aby posunula dění nebo rovnou převedla děj k finále. Ale postavy jsou celkem fajn, je to sem tam i trochu vtipné a v tom větším formátu to vypadá dobře. Steampunk v komiksu funguje, i když k dokonalosti mu ještě dost chybí, alespoň tedy v případě knihy "Lady Mechanika".

Žádné komentáře:

Okomentovat