2019-01-31

#1904: Zlouni 2: Rychle a ztřeštile - 45 %


Zlouni 2: Rychle a ztřeštile (The Bad Guys 2)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo "The Bad Guys 2" v roce 2015. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Aaron Blabey
Kresba: Aaron Blabey

Od prvního dílu "Zlouni 1" nedošlo k nějakému zásadnímu posunu, ale to se asi u podobné série moc čekat nedalo. tohle je kniha pro děti, která má primárně bavit. Její spotřební doba je maximálně jedna hodina, děti to prolétnou, možná se zasmějí, třeba si to s nimi přečtou i rodiče. Ale nemyslím si, že by se mělo jednat o komiks, ke kterému se budou děti, natožpak jejich rodiče, vracet. Aaron Blabley vytvořil spotřební komiks, o kterém se asi moc mluvit nebude, ale rozhodně s ním neurazí, a pokud si ho už někdo koupí, přečte si ho, asi toho času ani litovat nebude. Možná peněz, ale za takovou částku se dají koupit mnohem větší kraviny. S knihou "Zlouni 2: Rychle a ztřeštile" dostáváte jednoduše to, co vás zabaví přesně jen na tu dobu, co bude kniha otevřená. Jakmile ji zavřete, začne na ni padat prach a nejspíš si na nic moc nevzpomenete.

Příběh navazuje na dění prvního dílu, kde se zajímavá skupina postav snažila dosáhnout neméně zajímavého cíle. Vlk, Had, Žralok a Piraňa se rozhodli, že už nechtějí, aby se na ně koukali jako na ty zlé, a tak chtěli provést nějaký ten dobrý kousek, aby si o nich lidé - nebo jiná zvířata - udělali lepší mínění. Úplně to nevyšlo, protože záchrana zvířat se tak nějak pokazila, a to hlavně proto, že jsou zde předsudky, ale také jejich zvířecí přirozenost. Zachránění se jich báli a televize to rozmázla tak, že se ze Zlounů zatím ti hodní nestali. Ale Vlk se nenechá zahanbit a rozhodně nehodlá přestat v tom, aby se na ně svět začal dívat jinak. A tak přijde s dalším plánem, který je hodně podobný tomu předchozímu. Místo toho, aby zachraňovali psy z psího útulku, zachrání kuřata chovaná na vejce v klecích. Ta mají přece smutný život.

Aaron Blabey si byl nejspíš celkem vědom toho, že se stejnou zápletkou úplně neuspěje, a tak se ji pokusil oživit. A udělal vlastně to, že si utahuje z heist, tedy zlodějských snímků a filmů jako "Mission: Impossible" - jsou zde scény, které v podstatě přímo parodují některé pasáže z filmu. Je to docela fajn, ale není to nic nového. Těch parodií je rozhodně více, i když víc jsme jich asi mohli vidět na plátně než na stránkách komiksů. Zápletku bere Blabey vážně, a tak to skutečně vyznívá úsměvně, ale nejsem si jistý, jestli je tohle něco, co ocení i děti. Pro ně je to jen další záchrana nějakých zvířátek, která má hodně podobné prvky jako v knize "Zlouni 1". Oživením je pak přidání dalšího člena týmu, který všemu dává trochu modernější pojetí. Nožka je docela fajn postava. Skoro si říkám, že je škoda, že jsou všechny postavy prezentovány jako mužské pohlaví. Ženské by mohlo být dalším prvkem pro oživení.

Komiks "Zlouni 2: Rychle a ztřeštile" je fajn jednorázovka, která ale nemá potenciál, aby sama o sobě nabídla něco víc. Na závěr je tam celkem zajímavý zvrat, respektive okno pro další pokračování, a tak se možná i stane to, že si koupíte třetí díl, pokud vyjde, čistě jen proto, abyste viděli, jak se to vlastně vyvine. A možná to bude dál úsměvné, možná tam budou ještě lepší nápady než tady. Pokud ne, zůstane série takovou průměrnou až lehce podprůměrnou, nevýraznou, ale snesitelnou. Ty postavy jsou prostě karikatury a nemají jiný potenciál než se vás pokusit zabavit. A na chvilku jim to skutečně vyjde. Ale jen na tu chvilku. Pak už se podíváte po jiné knize, která toho ve vás zanechá trochu víc. Na závěr bych ale ocenil lettering, který je i v českém provedení parádní.

Komiks "Zlouni 2: Rychle a ztřeštile" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze ne knihy:
"Zlouni 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat