2018-10-16

#1827: Batman: Můj temný princ - 65 %


Batman: Můj temný princ (Batman: The Dark Prince Charming)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Komiks původně vyšel jako "Batman: The Dark Prince Charming" v roce 2018. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Enrico Marini
Kresba: Enrico Marini

Enrico Marini dal Batmanovi skvělou kresbu, to už je trochu patrné na obálce, ale teprve ve chvíli, kdy knihu otevřete, budete jen zírat na to, jak si hraje se samotnou kompozicí, s postavami a jejich prostředím, ale i to, jak si hraje s barvami, které jsou skutečně skvělé. S nadšením se pustíte do čtení tohoto příběhu, jenže po nějaké době se vám může stát, že kresba je vlastně to jediné, co vás na komiksu "Batman: Můj temný princ" chytne. Je to škoda, protože jsem si myslel, že tohle by mohla být pecka. Temná pecka. Ale více než temný příběh je tohle příběh pohádkový, čemuž více napovídá původní název "The Dark Prince Charming" než ten český, kde se ten Krasoň (jak se "Prince Charming" často do češtiny překládá, díky, Shreku) vytratil jednoduše proto, že by to znělo trochu blbě.

Příběh nezačíná špatně. Jsou zde skvělé kulisy. Gotham je tedy celkově skvělou kulisou, ale Enrico Marini ho podává způsobem, že tušíte něco, co by mohlo být starou školou. Jenže takové to vůbec není. Sám Marini přiznal, že chtěl udělat něco noirového, ale tohle není skutečně temný komiks, tohle je temný komiks, u něhož se sám Marini chtěl bavit, což se bohužel projevilo i tím, že je zde humor. Jenže Joker je nejvtipnější ve chvíli, kdy vůbec vtipný není. A už vůbec není dobré, když jsou zde vtípky a hlášky kolem. Najednou to trochu ztrácí na napínavosti a děsivosti, najednou je to zase spíše mainstreamové čtení, než něco skutečně nepříjemného, speciálního. Za sebe si myslím, že měl být komiks "Batman: Můj temný princ" mnohem temnější, bez humoru, bez naděje, a to i v příběhu a jeho vyznění. Marini se rozhodl jinak.

Komiks "Batman: Můj temný princ" vypráví příběh o tom, jak se Joker rozhodl, co dát Harley Quinn k narozeninám. Bohužel to pro některé zúčastněné znamenalo, že to bude znamenat jejich únos, vydírání. A zapletli se do toho i další. Nemluvě o tom, že Bruce Wayne musí řešit vlastní problémy, neboť je obviněn z otcovství a neplacení alimentů. Až mě překvapilo, jak naivně je tu tenhle prvek řešen, a to včetně pointy, která je tak trochu jasná hned od první chvíle. Nemanželské dítě a dárek pro Harley jsou překvapivě prvky, které jsou si blíž, než by se na první pohled zdálo. A točí se kolem toho akční, ale jen těžko uvěřitelná zápletka. Ta pak na mnoha místech naráží, třeba i na tom, že v jednu chvíli je celkem jasné, že Bruce Wayne je Batman, ale Joker to stejně na plnou hubu neřekne. Nevím, možná je to schválně, ale nějak mi to tam nesedělo.

Enrico Marini jednoduše v jednu chvíli nakreslil skvělý komiks, ale stejně tak napsal špatný. A komiks je obojí, nejen jedno. V tomhle případě prostě spojení scénáře a kresby nefunguje tak skvěle, jak bychom si přáli. Možná jsem měl trochu velká očekávání, ale tenhle příběh má příliš mnoho děr a je na něm vidět, že je vytvořen spíše pro vlastní zábavu, nikoli proto, aby byl napsán a nakreslen skutečně jedinečný příběh. Kresbou se budete kochat, to snad ani jinak nejde, ale nad příběhem budete chvílemi žasnout, a to nikoli v tom dobrém smyslu slova. Tohle prostě mělo být temné, nepříjemné, ale ono to jde spíše cestou světla, což se dle mého nehodilo. Ale tohle je hodně subjektivní pohled, jsem si jistý, že jen díky kresbě si komiks najde spoustu fanoušků. Ta kresba si zaslouží, aby ji lidé obdivovali. Scénář už tolik ne.

Komiks "Batman: Můj temný princ" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat