2018-08-15

#1783: Šílená ze Sacré-Coeur - 80 %


Šílená ze Sacré-Coeur (La Folle du Sacré-Cœur)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2018. Původně v tomto vydání vyšlo jako "La Folle du Sacré-Cœur" v roce 2014. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 598 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Moebius

Jasně, ta obálka by vás mohla navnadit na erotický komiks, což by se jmény autorů rozhodně mohlo být spojeno, i když je nutné přiznat, že Alejandro Jodorowsky je přece jen spíše filosofičtěji založený. Ale i on má pro erotiku ve svých komiksech prostor. Moebius má ale s erotikou velmi dobré zkušenosti, jak jsme se mohli přesvědčit třeba v knize "Andělské drápky", kde nám ukázal podivně úchylná zákoutí vlastní mysli. Ale i když v sobě komiks rozhodně má i erotické scény, nejedná se o erotický komiks jako takový. Co je to za žánr? Je to současné drama, i když se tedy odehrává na začátku 90. let, v době svého vzniku. Je to filosofující příběh, je to příběh s fantastickými prvky, je to podivná romance, je to trochu i autobiografický komiks. V knize "Šílená ze Sacré-Coeur" toho najdete skutečně hodně a nebudu tvrdit, že vás to dostane. Klidně se může stát, že budete zklamáni.

Proč autobiografický komiks? Podle toho, co je v komiksu uvedeno a co jsou slova samotného Jodorowského, tak do scénáře vložil hodně ze sebe, z toho, jak sám přemýšlel, z toho, jak sám chtěl být úspěšným přednášejícím a dostal podobnou nabídku, kterou dostal profesor Mangel na začátku knihy. Je to i tím, že je zde mnohem více reálných prvků, než jak jsme u Jodorowského zvyklí, i když i nějaké to fantastično zde najdeme, ale v podstatě jen v duchu adaptace biblického Ježíšova příběhu, který se prolíná celou knihou, což je poměrně jasně akcentováno. Autor se to nesnaží nijak zastírat, snaží se jeho prostřednictvím najít cestu k poznání. Ale není to cesta nutně ke křesťanství, tím je Jodorowsky jako rodilý Chilan celkem logicky ovlivněn, ale je ovlivněn i místní indiánskou kulturou, stejně jako asijskými náboženstvími.

O čem je kniha "Šílená ze Sacré-Coeur"? Hlavní postavou je sice Alain Mangel, ale není vyloženě hybatelem děje, spíše je tím, kdo se nechá dějem unášet. Na jednu stranu se snaží bojovat se svým vnitřním démonem, před kterým se uzavřel v jisté fyzické askezi, kdy se vzdal intimního a zaměřil se jen na duševní, ale stejně tak se snaží bojovat s realitou, která na něj dopadá a která je skoro až nereálná. Dostává se totiž do situací, které se jeví absurdní, stejně jako ale mohou být pravděpodobnými. Jistě, nikoli vyloženě velmi pravděpodobnými, ale stát se mohly. Alain je zde celou dobu jako hlas rozumu, hlas, který sám sobě musí vzhledem k některým událostem znít velmi slabě a nejistě. Jako kdyby nám Jodorowsky říkal, že hlas rozumu je sice potřeba, ale někdy je potřeba připustit si něco víc.

Komiks "Šílená ze Sacré-Coeur" je filosofickým dílem, stejně jako je dílem osobním, dílem humorným, dílem dramatickým. Nesnaží se nikoho spasit, jen chce prezentovat příběh, u kterého je možné se zamyslet sám nad sebou, a to i díky Moebiově kresbě, která jako kdyby byla v každém sešitě trochu odlišná, aby ve třetím byla úplně jiná. Ale pořád je to Moebius, pořád je svůj a pořád dokáže nepřekonatelně zachytit to, co nám Alejandro Jodorowsky sděluje slovy. Spojení těchto dvou autorů je nesmírně silné, i když je nutné podotknout, že komiks "Šílená ze Sacré-Coeur" rozhodně není určen všem. Prostě se může stát, že vás komiks po několika stránkách přestane bavit, nic vám neřekne. Rozhodně to není čtení pro každého, ale pokud se do příběhu ponoříte, může vám něco sdělit.

Žádné komentáře:

Okomentovat