2018-06-12

#1719: Malované dějiny Evropy - 80 %


Malované dějiny Evropy
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Vít Haškovec, Ondřej Müller
Kresba: Vojtěch Domlátil, Bohumil Fencl, Johana Hrabíková Vojnárová, Barbora Kyšková, Matyáš Namai, Zuzana Vízková

Vměstnat dějiny Evropy do jedné knihy je celkem komplikovaný úkol, protože i když je náš kontinent jen jedním, který se na planetě Zemi vyskytuje, a jsou zde větší a takové, které mají i delší historii, pokud se týká osídlení (především Afrika), tak je historie Evropy velmi dobře zmapována a je rozsáhlá. Přesto se tvůrci knihy "Malované dějiny Evropy" rozhodli, že se tohoto úkolu neleknou a že dějiny starého kontinentu přiblíží dětem, ale i dospělým cestou, která je rozhodně stravitelnější, než jsou klasické dějepisné učebnice, s nimiž jsme se setkali na školách. A aby to bylo ještě trochu živější, přizvali scenáristé Vít Haškovec a Ondřej Müller hned šestici kreslířů, kteří nás těmito dějinami provedou.

Tvůrci si rozhodně nevzali jednoduchý úkol, a aby to měli ještě o něco těžší, neurčili si jako východisko třeba jen středověk, ale pustili se do dějin Evropy od jejího prvotního osidlování v době zhruba 40 000 let př. n. l. Končí se pak aktuálním obdobím, kdy poslední stránka se věnuje zformování společenství, které má dopad na většinu národů Evropy. Ano, jedná se o Evropskou unii. Projede se dějinami skutečně rychle, ale zároveň celkem široce, a to na necelých dvou stech stránkách, které komiks samotný zabírá. A po dočtení rozhodně nebudete mít pocit, že jste o to hlavní ochuzeni.

Samozřejmě, kniha "Malované dějiny Evropy" prostě nemůže zabíhat do podrobností, to by měla výrazně větší počet stran, který už by nebyl tak snadno stravitelný ani díky kresbě. Ale těch dvě stě stran poskytne dobrý přehled o tom, jak se dějiny v Evropě vyvíjely, jaké byly hlavní mezníky, zásadní osobnosti, u nichž vás možná překvapí, jaký byl význam některých, který se na škole neučil, spíše se ty osobnosti jen zmínily, pokud vůbec. Myslím, že v tomhle je kniha "Malované dějiny Evropy" dost přínosná, ale jsou zde další prvky, které vás přimějí o ní přemýšlet jako o knize, která má skutečně smysl a nejedná se pouze o snahu něco vydávat za každou cenu. Je vidět, že s knihou "Malované dějiny Evropy" si dali tvůrci práci.

Knize "Malované dějiny Evropy" svědčí také skutečnost, že jsou zde různí kreslíři s různými styly. Bohumil Fencl přidává odlehčení, zatímco Johana Hrabíková Vojnárová zase dává poslednímu období dějin správně temný nádech. Vojtěch Domlátil skvěle zachytil antiku, Zuzana Vízková zase byla skvěle zvolena pro pravěk. Středověk díky Barboře Kyškové dostal takovou zvláštní zdobnost, protože autorka si pohrála vždy s celou stránkou i ohraničením panelů. A nakonec je zde líbivá linka Matyáše Namaie, kterou je kreslen novověk. Vše správně na svém místě, kresbě umocňuje vyznění dějin. Trochu mě to překvapilo, ale knihu "Malované dějiny Evropy" bych rozhodně doporučil jako čtení, které může děti přimět více se zajímat o historii. Ona opravdu může být zábavná a přesto poučná.

Komiks "Malované dějiny Evropy" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat