2018-03-30

#1665: James Bond 007 2: Fantom - 60 %


James Bond 007 2: Fantom (James Bond 02: Eidolon)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako "James Bond 02: Eidolon" v roce 2016. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Jason Masters

Kniha "James Bond 007 1: Vargr" nám předvedla, jak může James Bond vypadat v komiksu a že to vlastně není vůbec špatné. A tak není divu, že jsem byl docela zvědavý na to, jak Warren Ellis, můj oblíbený scenárista, v téhle postavě pokračoval a jak se příběh dál vyvíjel. Musím říct, že jsem z vývoje lehce zklamaný, protože v knize "James Bond 007 2: Fantom" dostanete jen další bondovský příběh, který je vpravdě celkem zapomenutelný a vyloženě nevyčnívá. To, co ho dělá dobrým, je skutečnost, že se velmi dobře čte a že Warren Ellis, i když má slabší scénář, je pořád velmi dobrý vypravěč, který vás nejspíš nedokáže opravdu nudit. Nic to ale nemění na tom, že v tomhle podání, pokud by se postava nejmenovala Bond, tak je to jen celkem obyčejný týpek.

Filmy s Jamesem Bondem mají jednu velkou výhodu - je možné zvolit takového herce, který má skutečně charisma. A v podstatě ani jednou nešlápli producenti vedle. Vždycky to byl herec, který byl ve své roli dobrý, zapamatovatelný. Snad jen George Lazenby se trochu vymykal, ale zrovna film s ním, "V tajné službě Jejího Veličenstva", je můj neoblíbenější. Nevím, jak moc se řešil design postavy pro komiks, ale musím říct, že v podání kresby Jasona Masterse je James Bond jednoduše nevýrazný, snadno si ho spletete s jinou postavou. Jeho sex appeal nevychází z jeho osobnosti, ale jednoduše z toho, jak se ženami mluví. Díky tomu mi pak jako postava přijde takový nedokonalý, hodně mu chybí. To se Warren Ellis snaží trochu narušit scénářem, který má přece jen grády.

Hned na začátku se seznamujeme s postavou, která je na první pohled rozpoznatelná, což je dobře. Je to někdo, kdo je hodně schopný a kdo jde po penězích. Odhalení peněz a celkový řetězec událostí mi ale přijdou takové, že všechno je spíše slupka pro to, aby se mohl James Bond dostat do pořádné akce, aby se mlátilo, aby se kopalo a aby se střílelo, případně aby to také bouchalo. Což se děje. A musím říct, že v tomhle je Jason Masters dobrý. Jenže pak se to zklidní, Masters musí kreslit statické scény, které se snaží rozhýbat, ale to se mu ve skutečnosti nedaří a dynamika se z panelů vytrácí, a to i přesto, že postavy kreslí v různých úhlech, v různých polohách. Přesto jsem měl pocit, že v těch klidových scénách se to najednou nejen zabrzdilo, ale v podstatě zastavilo.

Navíc, když se tak podíváte a záporáka, máte trochu pocit, že se dost podobá tomu, který diváky dostal ve filmu "Skyfall". Jasně, nejde přímo po Bondovi, ale díky svým specifikům se mu dost podobá. Jako kdyby Warren Ellis ubral plyn, jako kdyby ho i kresba trochu brzdila, jako kdyby spolupráce Ellis a Masters nebyla tak skvělá, jak byste si přáli. A je to škoda, protože je vidět, že Ellis chce dělat klasického Bonda, chce prezentovat akční příběhy, které mají zápletku, jež nenudí. Jenže najednou zjistíte, že v tomhle podání to není ono a že jste vlastně rádi, že dojde na tu akci, protože jinak příběh dovede i nudit. Alespoň jsou zde zvraty, které vás překvapí, stejně jako zjištění, že pokud dojde na násilí, Masters umí. Z knihy "James Bond 007 2: Fantom" jsem tak nakonec spíše rozpačitý, ale pořád budu doufat, že série přijde s lepšími příběhy. Minimálně jeden nás ještě čeká.

Knihu "James Bond 007 2: Fantom" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"James Bond 007 1: Vargr"

Žádné komentáře:

Okomentovat