2018-02-07

#1628: Batman/Želvy nindža - 75 %


Batman/Želvy nindža (Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované, pevné a limitované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles" v roce 2016. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná) a 599 Kč (vázaná a limitovaná).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: James Tynion IV
Kresba: Freddie Williams II

Jasně, na první pohled vypadá spojení "Batman/Želvy nindža" jako pořádná pitomost, ale na stranu druhou, tohle jsou ty crossovery, u kterých si říkáte, že pokud se toho tvůrci ujali dobře, mohlo by to být skutečně povedené. A tak nezbývá než otevřít stránky a začít číst. A pokud se do toho pustíte, zjistíte, že tohle rozhodně není nějaké pitomé počtení, ale je to docela dobře fungující jízda, která má jednu hodně silnou stránku - postavy, které zde jsou, fungují, protože jsou založeny na pevných základech a ty základy jsou použity i v tomto příběhu. Takže Batman je tu skutečně Batman, který není vytržený z kontextu, ale má jasně dané vlastnosti, rysy, schopnosti i vztahy, ale stejně tak Želvy nindža nejsou jenom něco, co se uzpůsobilo pro příběh, ale skutečně se jedná o ty Želvy nindža, které máte rádi se všemi jejich libůstkami.

Příběh komiksu "Batman/Želvy nindža" je trochu jednoduchý, ale asi se nedalo čekat, že se zde bude vymýšlet něco vyloženě světoborného, když si vezmete, že postavy, které se mají spojit, jsou ze dvou různých vesmírů. A to doslova, protože práv na tom je založena i hlavní zápletka celého příběhu. Želvy nindža se dostanou do Gothamu, což rozhodně není jejich standardní útočiště. Celé směřování děje pak vede k tomu, že se snaží dostat zpátky do své dimenze, což ale není tak jednoduché. Jednoduché to není hlavně proto, že se do Batmanova světa nedostali sami, ale je tu s nimi snad celý klan Noha a s ním samozřejmě i jeho velitel, obávaný Oroku Saki alias Trhač. Ano, hned od začátku dostáváte všechno - nebo skoro všechny - oblíbené postavy, které máte rádi. Takže kromě želváků nechybí ani Tříska a kromě Batmana nechybí ani Alfred a na scéně se postupně objeví i další známé tváře.

Takže i když by se zdálo, že komiks "Batman/Želvy nindža" bude vlastně jen o tom, jak se želváci dostanou zpátky, je to mimo jiné i o tom, jak zastavit Trhače, kterému se v Gothamu zalíbilo a který si myslí, že by byl možné ovládnout i tohle město a stát se tu tím, kdo bude řídit všechen zločin. Stačí už pak vytvořit jen portál mezi dimenzemi a dlouhodobě ho udržet. Aby to neměli želváci až tak jednoduché, tak velmi brzy zjistí, že jim zrovna moc nesvědčí pobyt v jiné dimenzi, kde je všechno trochu jiné, třeba i materiály, a kde nějaké látky neexistují a celkem rychle se rozkládají. Třeba jako mutagen v jejich žilách. Ano, hrozí celkem závažné nebezpečí, že se zase stanou jen želvami a krysou. Záleží tedy na tom, jestli porazí Trhače a jestli se Batman postaví na jejich stranu a uvěří jim, že jejich zájmy jsou skutečně jen dobré. Asi se těžko věří někomu, kdo vypadá jako mluvící obří želva.

Crew rozhodně s komiksem "Batman/Želvy nindža" nesáhlo vedle, protože tohle je zábava, kterou očekáváte, je to crossover, který by vás mohl zajímat a hlavně je to příběh, který není vůbec špatný. Jasně, je to docela ujetá zápletka, ale Batman a Želvy nindža společně v jednom příběhu fungují a překvapivě dobře do něj zapadají i různí záporáci. V tomhle směru mimochodem dostanete jednu hodně šílenou a zároveň hodně skvělou dvojstránku, která rozhodně stojí za pozornost a kterou si budete po dočtení pamatovat. Kniha "Batman/Želvy nindža" není vyloženě super, ale je to pořád hodně dobré. A jsem rád, že tu zase máme Želvy nindža, i když to není v jejich klasické sérii. Tahle čtveřice spolu s Třískou mě pořád baví. Miloval jsem je jako dítě a nic z toho, jak jsou skvělí, neztratili ani po letech. Doufám, že se k nám zase vrátí.

Komiks "Batman/Želvy nindža" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat