2017-12-20

#1593: Agnes a sedmý host - 45 %


Agnes a sedmý host (Seitsemäs vieras)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Seitsemäs vieras" v roce 2015. České vydání má 146 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Kati Närhi
Kresba: Kati Närhi

Na komiks "Agnes a sedmý host" jsem byl docela zvědavý, protože se jedná o další komiks, který vydalo nakladatelství Paseka, které má v poslední době na svém kontě docela zajímavé příspěvky na český komiksový trh. Navíc mě zaujalo, že se jedná o finský komiks, což také není na českém trhu zrovna obvyklé, i když s poslední doby lze vzpomenout komiks "Sojčák". Rovnou se přiznám, že "Sojčák" zaujal spíše kresbou a temným laděním, než samotným příběhem, který byl spíše méně dějový a skoro až snový. Na první pohled by se zdálo, že na tom komiks "Agnes a sedmý host" bude podobně, protože jeho styl rozhodně není tradiční vyprávění. V první řadě je děj rozkouskován do jednotlivých kapitol - každá je uzavřená, ale navazují na sebe.

Ve druhé řadě je to pak stylem vyprávění, který je tak trochu depresivní, do toho lehce absurdní, jako kdyby se autorka skvěle vžila do znuděné postavy Agnes, která je hlavní hrdinkou tohoto podivného příběhu, u kterého si nejste jistí, jak ho vlastně žánrově zařadit. Na jednu stranu by se zdálo, že se jedná o komiks, který je lehce hororový, ale postupně si uvědomíte, že se z toho jakýkoli hororovost a dokonce i mysterióznost vytrácí. Nabízel by se pak i žánr detektivní, ale s vyřešením celého příběhu zjistíte, že na dobrý detektivní příběh prostě autorka neměla dostatečné schopnosti. Pointa - pokud se o finále tak dá mluvit - je taková hluchá, bez nápadu, jako kdyby se zde všechno dělo jenom proto, aby se na konci nic pořádného nestalo.

Dalo by se tedy alespoň očekávat, že průběh, který k tomu nemastnému neslanému konci vede, bude dostatečně zajímavý. A on místy má náznaky toho, že je zde něco víc, ne jen snaha stylizovat se do depkoidního vyprávění. V komiksu je místy docela zajímavý humor, který je šmrncnutý zmiňovanou absurditou. Třeba kapitola "Celý den samá vražda" je v tomhle skutečně dobrá a ve své absurditě je možná nejlepší kapitolou celé knihy, protože je vidět, že se u ní autorka bavila a pohrála si s jednotlivými scénami a přitom zůstala zábavná a nepřekročila hranice nevkusu. Ona je vlastně vkusná v podstatě celou knihu, jenže to bohužel vede i k tomu, že je lehce nudná. A to směřuje i k onomu nenaplněnému závěru, který pro mě byl velkým zklamáním. Jako kdyby rozjížděla velkou hru, ale na její ukončení neměla žádné dobré karty.

Komiks "Agnes a sedmý host" má ze začátku docela dobrou atmosféru, dokonce by se zdálo, že to je atmosféra příjemně mysteriózní, ale jakmile se začne odhalovat více, najednou ten příběh ztrácí své kouzlo a skoro to vypadá jen jako popis jedné trochu divné cesty, která v sobě má náznaky různých zajímavých tajemství, ale nakonec se nedostalo na žádná pořádné odhalení, všechno tak nějak vyšumělo do ztracena. To je škoda, protože vizuální styl komiksu rozhodně není špatný a s jeho barevností by skutečně bylo možné vytvořit až hororový komiks. Takhle je to velmi těžko zařaditelné dílko, tedy žánrově, které nakonec vyznívá jen jako takové lehce bizarní vztahové drama, které v sobě nemá dostatečně silné prvky, aby drželo pohromadě a dokonce a uhranulo pro sebe čtenáře.

Komiks "Agnes a sedmý host" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat