2017-12-07

#1584: 47 róninů - 90 %


47 róninů (47 Ronin)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "47 Ronin". Souborně vyšlo v roce 2014 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 479 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Richardson
Kresba: Stan Sakai

Stana Sakaie známe jako autora série "Usagi Yojimbo", ale on se tentokrát pustil do něčeho jiného, do něčeho, co není jeho autorským dílem, protože se na knize "47 róninů" podílel vlastně jen kresbou, což u něj není zvykem. I když jen kresbou, on zasahoval lehce i do děje, ale scénář je primárně dílem Mika Richardsona, šéfa nakladatelství Dark Horse, kterému názory přispívala japonská legenda mangy Kazuo Koike. Do toho ještě další autoři dělali lettering a barvy, a tak na Stana zbyla opravdu jen ta kresba. O to zajímavější bylo, jak se s ní popasoval ve chvíli, kdy kreslil lidi, protože tentokrát nejde o příběh s antropomorfními postavami, které ho přece jen proslavily nejvíce.

Mike Richardson se ve svém scénáři chopil legendy japonské mytologie, ale i historie. Příběh 47 róninů je příběhem, který se skutečně stal, i když je otázkou, jak moc se historie u tohoto příběhu přikrášlila. Je to příběh, který se snadno stal legendou, protože slovo čest, alespoň v tom samurajském provedení, zde má skutečně plný význam, který se Evropanovi může zdát na jednu stranu bizarní, na druhou stranu je ale nutné samurajům přiznat, že to, co dokážou obětovat, to je skutečně obdivuhodné, i když to stále zůstává až absurdním. Ale přesně o tomhle je příběh "47 róninů", který se Richardsonovi a Sakaiovi podařilo adaptovat tak, aby to nic neztratilo na své síle´, s kterou dokáže na čtenáře uhodit.

Příběh legendy "47 róninů" vypráví o tom, jak se skupina 47 samurajů rozhodne, že za každou cenu pomstí svého pána, který byl neprávem obviněn a neměl zemřít, i když čestně, protože mu byla možnost spáchat seppuku. Ke svému činu, za který byl trestán, byl vyprovokován, ale vyšetřování k tomu očividně nepřihlíželo, i když ani v tomto podání legendy je zřejmé, že věci mohly být trochu jinak, kdyby se lidé rozhodli jednat jinak. Skutečná historie se podle všeho udála ještě trochu odlišně, ale proč se zabývat skutečnou historií, když příběh, který je vyprávěn, je mnohem zajímavějším v to svém, i když nepřesném podání. V tomhle je krása vyprávění, protože i když není pravdivé, jeho základním rysem má být to, že dokáže čtenáře/posluchače zaujmout. A příběh "47 róninů" to dokáže.

A dokáže to i díky kresbě Stana Sakaie. Stan Sakai zde předvádí své mistrovství, kdy ukazuje, že mu postavy s lidskou tváří nedělají problém, a to do té míry, že i když vám neřekne nic jméno, vizuální ztvárnění postavy vám jasně prozradí, na koho se díváte. Pravda, hodně dělají i barvy, které nejsou Stanovi, ale je to on, kdo dokáže skvěle rozkreslit scénu. A nutno říct, že nejsilněji fungují scény, kde je nejméně krve. Mike Richardson je možná až moc ukecaný, a tak jste rádi, když se dění přenese jen do obrazu a postavy zmlknou. Pak je to najednou silně emotivní. Obraz dokazuje, že ¨stačí, že není potřeba slov navíc. Ale je dobře, že se tahle legenda dostala v komiksovém provedení i k nám, protože je vidět, že pokud se jí chopí dobrý vypravěč, nezkazí ji, a to ani, když to je Američan. Spolupráce Mike Richardsona a Stana Sakaie zafungovala, i když jsem si říkal, že kdyby to Stan dělal sám, bude to možná ještě lepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat