2017-11-23

#1574: Tomb Raider Archivy S.2 - 60 %


Tomb Raider Archivy S.2 (Tomb Raider Archives Volume 2)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Vyšlo původně jako čísla 16 až 24 a 26 až 34 série "Tomb Raider" v letech 2001 až 2003. Souborně vyšlo v roce 2016. České vydání má 496 stran a prodává se v plné ceně za 1 300 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Po knize "Tomb Raider Archivy S.1" vydalo Comics Centrum celkem brzy knihu "Tomb Raider Archivy S.2", která je další obrovskou bichlí, jíž se nevyplatí číst vleže v posteli, protože by se vám mohlo stát, že vám kniha přistane na obličeji, což by rozhodně nebylo milé pohlazení. Je to kniha velká a pořádně těžká, nejspíš jeden z největších a nejtěžších komiksů, které se vám kdy dostanou do ruky, alespoň v českém vydání. Vsedě, když kniha leží na stole, se ale dá číst celkem dobře, takže si můžete naplno užít parádně velký formát, kde skutečně vynikne každá ilustrace. A nutno říct, že Lara Croft v sexy pózách rozhodně za ten velký formát stojí. Kreslíři tohle věděli a mnohdy jen její sexy póza zabírá celou stránku.

Je vidět, že v komiksu skutečně šlo hodně o to, aby se zde Lara co nejčastěji a co nejnesmyslněji objevovala v takových situacích, kdy na ní máte chuť, a to i přesto, že se právě nachází v ohrožení života. Jako fajn, proč ne, ale to by tímhle způsobem nestačilo Laru nakreslit na obálku a uvnitř se soustředit jen na příběh? Osobně bych tohle docela uvítal. Přece jenom jsem asi více vysazený na příběh než na sexy vyznění, i když to mi vyloženě nevadí. Jenže u Lary mám prostě pocit, že příběh šel až moc stranou a tvůrci se soustředili jen na to, že se komiks bude prodávat proto, že nadržení náctiletí fandové chtějí slintat nad kozatou kočkou. A ano, podle všeho jim jejich marketingový tah vyšel.

Příběhy, které jsou obsaženy v knize "Tomb Raider Archivy S.2", se dle mého svou kvalitou nějak zásadně moc neliší od toho, jak byly vedeny příběhy, které jsou v knize "Tomb Raider Archivy S.1". Navíc se zde dostanete do bodu, kdy najednou nebudete vědět, co se stalo. To je spojeno s příběhem "Propast". Ale jsou v něm alespoň nějaké náznaky toho, co se vlastně stalo a že Lara zasáhla i do příběhu jiných komiksů. Skoro by se chtělo tvrdit, že je zde nějaká návaznost, a musí se tomu nechat,že trochu jí zde je. Hlavní linie se točí kolem Vymese, nepřítele, který chce Laru dostat, protože sám něco potřebuje. Příběh se jeví jako důležitý, má své následky, ale pak následuje další povídka, která tam ty návaznosti nemá. Tohle je velká škoda, protože by se komiksu hodilo, kdyby byl spíše ságou, která na sebe v jednotlivých částech navazuje, než rozdělenými povídkami, které mnohdy nemají kromě Lary nic společného.

Kniha "Tomb Raider Archivy S.2" je sbírkou pro fajnšmekry, sbírkou, která je určená pro fanoušky Lary. Také je určená lidem, kteří nechtějí nic komplikovaného, nechtějí příběhy, kde musí hodně přemýšlet, ale chtějí se jenom bavit, chtějí koukat na sexy ženu, jež řeší různé dobrodružné případy, které nejsou nijak moc komplikované, moc nemoralizují, ale prostě mají pořádný drive. "Tomb Raider Archivy S.2" tak nabízí v podstatě to samé jako kniha "Tomb Raider Archivy S.1". Není to vyloženě špatné, ale mě to prostě nějak nestačí. Přijde mi to místy až moc jednoduché. "Tomb Raider Archivy S.2" obsahuje komiksy, které jsou hlavně na efekt. A že se postavy různě zjevují a mizí, to k tomu prostě paří.

Knihu "Tomb Raider Archivy S.2" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Tomb Raider Archivy S.1"

Žádné komentáře:

Okomentovat