2017-09-20

#1528: Cech objevitelů 1: Cesta do Shambhaly - 90 %

Cech objevitelů 1: Cesta do Shambhaly (The Explorers Guild)
Vydalo nakladatelství Dobrovský pod značkou Omega v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "The Explorers Guild" v roce 2015. Vydání má 784 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jon Baird a Kevin Costner
Kresba: Rick Ross


Když vyšla kniha "Cech objevitelů 1: Cesta do Shambhaly" a já jsem jen viděl její obálku, říkal jsem si, že to je něco, co by mě mohlo zajímat. Mám rád Julese Verna a obálka mi evokovala právě jeho dílo. Anotace to pak podpořila. Jako druhé mě zaujalo jméno Kevina Costnera a já jsem si říkal, že je docela zajímavé, že jsou dva stejného jména. Samozřejmě nejsou. Kevin Costner, který se podílel na tvorbě knihy, je skutečně ten herec/režisér/producent, kterého filmoví fanoušci musejí znát. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem zjistil třetí zásadní skutečnost, kterou je fakt, že velká část knihy "Cech objevitelů 1: Cesta do Shambhaly" je tvořena komiksem, který kreslil Rick Ross, jehož kresba se k příběhu, době a žánru skvěle hodí. Kombinace old school dobrodružného příběhu, fantasy, sci-fi, mysticismu a to i v komiksové podobě mě prostě dostala.

Abych ale upřesnil, jak je kniha vlastně vytvořena. Je rozdělena do celkem pěti částí a má téměř 800 stran - a to se jedná pouze o první díl! Část knihy je tvořena klasickým prozaickým textem, který je většinou popisný a obsahuje minimum přímé řeči, případně se jedná o vyprávění deníkového stylu, která se objevuje v první části. Tam, kde je to možné, se vyprávění přesunuje do komiksové podoby, kde poznáváme jednotlivé postavy, jejich chování, lépe se s nimi semkneme. "Cech objevitelů 1: Cesta do Shambhaly" je tak do jisté míry pokusem o to, aby došlo ke spojení komiksu s prózou, a za sebe musím říct, že tohle spojení funguje a autorům se podařilo najít vhodnou cestu, jak rozdílná média propojit.

Postav je v románu skutečně hodně, ale nás ze začátku hlavně zajímá mladý desátník Buchan, jehož úkolem je doručit zprávu majoru Ogdenovi, což je chlapík, který za sebou má skupinu námezdných desperátů, kteří nejsou přímo vojáci, ale spadají pod britskou vládu a plní v Indii nebo v arabské oblasti vůli královny. Major Ogden je skoro legendární, obávanou osobností, která se nezastaví před ničím. A ve své naivitě je desátník Buchan zase chlapíkem, který udělá všechno pro to, aby doručil zprávu, protože je správným vojákem Jejího Veličenstva. Nemá ani ponětí o tom, že se mu po setkání s majorem Ogdenem změní život. Ale on se vlastně změní všem.

Začátek je skutečně jen úvodem, ale už tady vidíme, že kniha rozhodně nebude trpět máloslovností. Vlastně to hlavní, co bych jí chtěl vytknout, je skutečnost, že je příliš roztahaná a že na to, kolik má kniha stránek, tedy skoro 800, se toho zde tolik nestane. Jasně děje se toho hodně, ale jsou to jen malé epizodky. A tak kniha plní svůj účel, který je daný názvem. Je to skutečně jako cesta do Shambhaly, s tím, že ta cesta má mnoho zastávek, ale pokud si myslíte, že ve chvíli, kdy Shambhalu hrdinové najdou, bude konec, uvědomíte si, že se jednalo jen o začátek. Kniha je první z cyklu. Podle toho, kolik se toho stalo, by to klidně mohla být první kniha z deseti. Uvidíme, ani Američané si zatím nemohli přečíst více jak jednu knihu.

Kniha "Cech objevitelů 1: Cesta do Shambhaly" by mohla evokovat, že se bude jednat o dobrodružství ve stylu Indiana Jonese, ale není tomu tak. Tohle je příběh z přelomu 19. a 20. století a mnohem více je zde patrný vliv starších mistrů, třeba i toho Julese Verna, ale i dalších autorů jako byli H. G. Wells, Robert Louis Stevenson, Edgar Rice Burroughs či pro marketing použitý Kipling. Viktoriánské období zde pomalu končí, dokonce je kniha skvěle zasazena do historických událostí, ale stále se jedná o vliv tohoto období. Pokud máte rádi retro, je tohle naprosto skvělá kniha, která vám zabere víc než jen pár večerů, než ji dokončíte. Ano, je ukecaná, je moc ukecaná, ale já jsem se skvěle bavil od začátku až do konce a měl jsem po dlouhé době zase pocit, že spojení komiksu a prózy může fungovat právě na takto velkých projektech. Ještě by to chtělo lepší český překlad - některé věty sem tam postrádají smysl, skladba vět mnohdy není česká - ale i tak jsem rád, že se k nám kniha dostala.

Žádné komentáře:

Okomentovat