2017-07-10

#1476: Hlavolam ze Stínadel - 80 %

Hlavolam ze Stínadel
Vydalo nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017. Vydání má 28 stran a prodává se v plné ceně za 69 Kč.
Komiks zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Josef Blažek
Kresba: Jiří Filípek

Nový příběh ze Stínadel? To se skutečně někdo odvážil navázat na takovou klukovskou klasiku jako je "Záhada hlavolamu" Jaroslava Foglara? Je někdo tak svatokrádežný, že si myslí, že by mohl napsat dobrý příběh s postavami, které milují generace kluků a holek? Ano, někdo takový se skutečně našel, a přiznám se, že jsem za to hodně rád. Od Honzy Vojtíška jsem slyšel několikrát, že se Josef Blažek snaží vrátit do Foglarova světa a vytvořit nový příběh ze Stínadel. A tohle je výsledek. Parádní, i když přece jen trochu krátký komiks, který si udržuje lehce hororovou poetiku klukovských příběhů a který skvěle zapadá do světa Stínadel, a to nikoli jen stylem, ale i proto, že se děj odehrává v době, kdy se teprve formovalo hnutí Vontů a Stínadla se spojovala.

Josef Blažek se objevuje hlavně ve spojitosti s filmovou hororovou scénou v České republice, ale s manželkou Adelou už mají i několik zářezů v oblasti komiksu. Jedná se tak o člověka poměrně tvůrčího, který se pustí do toho, co ho baví. A chce to udělat v té nejlepší možné podobě. To nevyjímá ani sešit "Hlavolam ze Stínadel". Po vzoru komiksů s Rychlými šípy je i tento dělen na jednotlivé stránky, kdy každá může do jisté míry fungovat samostatně, vždy se něco stane. Ale samozřejmě větší požitek budete mít z toho, když si celý příběh přečtete najednou. Ona z něj na vás skutečně dýchne ta správná atmosféra a vy se vrátíte do svých dětských let, i s tím lehkým zachvěním strachu, jež na vás mohl ze Stínadel padat.

Ve Stínadlech to zase bouří. Jsou nejednotná a zrovna se někomu podařilo ukradnout ježka v kleci. Ten sice ještě není symbolem Stínadel, ale je s nimi spojený, a to především prostřednictvím Jana Tleskače, který jediný ho uměl otevřít. Ale není to všechno, proč se Stínadla bouří. Řádí v nich nějaký zloděj, kterého podle všeho není tak snadné dopadnout. Nikdo ani nechápe, jak se vlastně může dostat na místa, kde krade. Čtenář začne chápat hodně rychle. Tedy čtenář, který má Foglara trochu načteného a zná příběhy Rychlých šípů - mimochodem, tenhle příběh je bez nich, protože se odehrává v době relativně dlouho před jejich příchodem. Pokud jste pak knihy s Rychlými šípy nečetli, může vám komiks zkazit nějaké to překvapení, na druhou stranu, myslím si, že po komiksu sáhnou hlavně fanoušci. Ale pokud foglarovky neznáte, nevadí, protože ten příběh je dobrý, napínavý i bez nich.

S čím jsem měl trochu problém, to je kresba. Ne že by byla špatná, ale sem tam jsem se ztrácel v tom, kdo je která postava. Některé obličeje a účesy mi splývaly do jednoho a já jsem si tak nebyl jistý, kdo je kdo. Nebrání to pochopení celkového příběhu, ale jen některých drobných detailů. "Hlavolam ze Stínadel" přesto zůstává krásným nostalgickým návratem do minulosti, k příběhů, které se začaly psát už před více jak sedmdesáti lety. Ale není to jen nostalgie, je to i ukázka toho, že dobrý příběh bude dobrý i v současné době. Je to napínavé, je to hravé, je to překvapivě akční, místy docela drsné, ale je to pořád hlavně dobré. Pro fanoušky foglarovek příjemný návrat do míst, která znají, v příběhu, který rozvíjí a nijak neničí původní románovou trilogii. Navíc, nejspíš bude i pokračování!

Žádné komentáře:

Okomentovat