2017-06-23

#1465: Ghost in the Shell - 75 %


Ghost in the Shell (攻殻機動隊)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 1991. České vydání má 350 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Shirow Masamune
Kresba: Shirow Masamune

Co čekat od komiksu, který je označován jako legenda? Popravdě se může dostavit zklamání, a to hlavně ve chvíli, kdy chcete mangu srovnávat s úspěšnou anime adaptací z roku 1995. Přece jen, pokud se řekne "Ghost in the Shell", přestavíte si právě takto nazvaný animovaný film, který v Japonsku natočili již před více než dvaceti lety, film, který se stal zásadní jak z pohledu toho, co je možné animovaným filmem prezentovat, ale i tématem, které je chytré a donutí vás přemýšlet o tom, jak se může svět vyvíjet, jaká je vlastně podstata lidství. A to ani nemluvím o tom, že jsou zde naprosto úchvatné scény, které možná znáte bez toho, abyste snímek viděli. K současné hrané podobě ještě sám nemám co říct, film jsem neviděl.

Shirow Masamune není vyloženě autorem jediné knihy, to rozhodně ne, ale přece jen si udělal největší jméno díky manze "Ghost in the Shell". Je to naše první a myslím, že i na nějakou dobu jediné seznámení s tímto autorem. Pokud byste si podle filmu mysleli, že "Ghost in the Shell" je hardcore sci-fi, budete mírně anebo i více překvapeni. Není to pravda. V manga provedení se jedná o sci-fi, které je hodně odlehčené. Scény, které se pak staly legendárními, jsou zde spíš jen lehce naznačeny, ať už je to úvodní masakr s krásným únikem, anebo třeba příchod "víceprsťáka". Manga "Ghost in the Shell" je zábavná a z autorova stylu je patrné, že na čtenáře neustále pomrkává a dost věcí myslí ironicky.

Dostat mangu "Ghost in the Shell" do České republiky nebylo jednoduché, protože se podle všeho nebylo jednoduché domluvit s vydavateli a vlastně i s autorem, který si například vymínil, že je nutné zachovat obálku kompletně takovou, jaká byla v japonském vydání, takže česky je na ní v podstatě jen "Kč" a znak Crew. Ale nebojte, ono je všechno uvnitř přeloženo. Čeká na vás několik kapitol ze života a práce Sekce 9, speciální jednotky, která je určena po pátrání po nebezpečných teroristech a kyberzločincích. Členkou tohoto týmu je major Motoko Kusanagi, speciálně vycvičená agentka a kyborg. Spolu s dalšími členy řeší jednotlivé případy, kdy ze začátku máte možná pocit, že je to hlavně akční podívaná, ale postupně - a hlavně při dalším čtení - si uvědomíte, jak hluboké myšlenky zde jsou, a to nikoli jen z hlediska srovnání člověk a umělá inteligence, ale i z hlediska pátrání po tom, co to vlastně je život.

Shirow Masamune má zvláštní styl, který se vyznačuje trochu nejasnými střihy mezi panely, kde jsem si sem tam nebyl jistý, jestli jsem dění skutečně pochopil. Tohle se mi dělo hlavně na začátku. Jako kdyby se autor až postupně sžil s tempem. Ještě zajímavější pak je skutečnost, že velmi používá poznámky pod čarou, kdy v některých chvílích dodává přínosné myšlenky, ale místy jen plácá anebo se dokonce do jisté míry shazuje. Ale vzhledem k tomu, že to je prostoupeno celou knihou, beru to jako autorský styl, který nemusí sednout každému. Kniha obsahuje i poměrně velké množství barevných stran, jimiž je většinou uvozena nová kapitola. Zajímavé a příjemné ozvláštnění. Barevné a klasická černobílá manga působí jinak. "Ghost in the Shell" ve mně nezpůsobil záchvěv, ale ve chvíli, kdy jsem si na styl zvykl, došlo mi, že Masamune svým dílem předává poměrně velké myšlenky a že skutečně o zvolených tématech přemýšlel. Takže ano, tuhle mangu jsme si skutečně zasloužili.

Komiks "Ghost in the Shellzakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat