2017-06-08

#1454: Sága 4 - 90 %

Sága 4 (Saga 4)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 19 až 24 série "Saga". Souborné vydání vyšlo u Image Comics v roce 2014. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Fiona Staples

Dokáže "Sága" zklamat? Ne, to si nemyslím. Jakmile se ponoříte do jejího čtvrtého dílu, dostanete přesně to, co očekáváte. Příběh, který opět hýří fantazií a tím, že se zde může stát v podstatě cokoli. A tím myslím opravdu cokoli. Najednou máte dějový zvrat, který jste nečekali a který vám vyrazí dech. Mnohdy jako kdyby ty zvraty vedly jen k tomu, aby se postavy podívaly zase na jiné místo, aby bylo možné dál jitřit fantazii a přicházet s dalšími podivnými tvory a místy, ale ono to není nikdy tak prvoplánové. Vždycky je to podloženo děním a tím, že v téhle sérii není nic mrtvé, každý, i když skutečně vedlejší příběh, se může postavám vrátit a pořádně je udeřit do obličeje. A tohle se děje i v knize "Sága 4".

Alana a Marko si žijí poklidným životem. On se stará o to, aby jejich dcerka měla dobrou péči, aby žila spokojený dětský život. Alana se zase stará o to, aby měli dostatek peněz. A tak se stává "herečkou" na Okruhu a umožňuje roztodivným divákům aby sledovaly pokleslé show, které mají zabíjet hlavně jejich mozkové buňky. Ale je to prostě práce jako jakákoli jiná, navíc relativně dobře placená. To ale neznamená, že by to Alanu bavilo. A tak hledá vykoupení. Různých drog a látek, které jí mohou pomoct, je pak v šoubyznysu vždycky docela dost. Alana se začíná měnit, začíná mít trochu jiné priority. A začíná věřit lidem, kteří až tak důvěryhodní nebudou.

I když se většina dění zaměřuje na Alanu a Marka, který také nevede úplně počestný život a své dcerce najde učitelku baletu, s níž se sblíží možná až zbytečně moc, tak přece jen jsou zde další epizody, další postavy, na které se příběh zaměřuje a které ovlivňují celkové dění. Některé epizodky, jako kdyby ani neměly vliv na to, co se děje aktuálně, ale vy víte, že někdy v budoucnu se to všechno spojí a vytvoří to jeden komplexní obraz, který se jmenuje "Sága". Ten název je v tomhle směru všeříkající. A sedne mu naprosto skvěle. I když máte pocit, že je to vlastně příběh Hazel a jejích rodičů, je to rozsáhlejší, je to větší, a těch důležitých - a mimochodem velmi dobrých - postav je zde skutečně hodně.

"Sága 4" pokračuje v tom skvělém, rozjetém a staví vás do situace, kdy zase na konci nebudete tušit, kam se to celé vyvine. A tohle je na "Sáze" to skvělé. Je nevypočitatelná. Můžete uvažovat o tom, jak se asi všechno dál vydá, ale nejspíš budete příjemně překvapeni z toho, že je všechno jinak. "Sága" vás jednoduše dovede pohltit a vyvrhne vás až na samotném konci. Ten je zatím v nedohlednu, takže si můžeme dál užívat jednu z neoriginálnějších sérií, které na komiksovém trhu obecně jsou. A jelikož letos u BB/artu vydají podle všeho ještě další dva díly, skutečně je na co se těšit. Jen tak dál, protože tenhle komiks si prostě zasloužíme.

Komiks "Sága 4" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sága 1"
"Sága 2"
"Sága 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat