2017-06-06

#1452: Skullboy a šílená armáda 1 - 35 %

Skullboy a šílená armáda 1 (The Mighty Skullboy Army vol. 1)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "The Mighty Skullboy Army vol. 1" v roce 2007. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jacob Chabot
Kresba: Jacob Chabot

Jacob Chabot je ilustrátor, který kreslil knihu "Plants vs. Zombies: Garden Warfare". Nevím, jestli je to scenáristou, Paulem Tobinem, nebo prostě tím světem, který je v knize "Plants vs. Zombies: Garden Warfare" prezentován, ale zmiňovaný komiks obsahuje skutečně velké množství vtípků, které jsou dány i kresbou. O to více mě pak překvapilo, že tohle v komiksu "Skullboy a šílená armáda 1" chybí a tam, kde by měl být vtipný, je prostě nudný. Po prvním příběhu nastoupilo zklamání z toho, že ty postavy nejsou nijak zajímavě využity, a toto zklamání bohužel pokračovalo i po příběhy následující. Zas abych Chabotovi nekřivdil, někde ty kreslené vtípky jsou v rámci panelů přece jen přítomny, ale jejich počet je překvapivě malý.

V knize "Skullboy a šílená armáda 1" není jediné místo, které by vás dovedlo odrovnat. A nemyslím si, že je to jen tím, že je komiks určen dětem, protože to není tak úplně pravda. Tady jsou scény, které by mohly bavit i dospěláky, a možná jim i řeknou víc, ale stejně nefungují a nejsou vtipné. Třeba postava stážisty je potenciálně vtipná, dítěti moc neřekne, jenže ani pro dospělého to není nic. Hezky absurdní postavička, která má ale jenom naplnit krátký komiks, nic víc. A nedaří se jí to moc skvěle. A podobné je to i s dalšími krátkými komiksy, které jsou zde obsaženy.

Jacob Chabot, který si tentokrát psal i scénář, se rozhodl, že chce být absurdní, že chce prezentovat absurdní humor, ale ten vychází z toho, že je zde základní nápad a ten je využit jako hlavní a jediný. Nenabaluje se na něj nic dalšího, nic, co by vás dovedlo zaujmout a přesvědčit o tom, že tahle absurdnost je paráda. Příběh s pagery se asi nejvíce blíží tomu, jaké by to mohlo být, kdyby to bylo opravdu dobré. Tady jsou situace, které jsou ujeté a pak následují ještě ujetější, jenže stejně tak jsou zde hluchá místa, kdy takový Šušnil Ralph je neoriginální (Titeuf by mohl vyprávět) a nudná postava, která jako kdyby se v podobných komiksech musela nacházet vždy. Stejně jako Brutus, což je mlátička, kterou můžete znát třeba ze série "Calvin a Hobbes". Jacob Chabot je jednoduše moc klišovitý, moc opakuje to, co bylo použito, ale nedovede to dát do nějakých nových, zajímavých souvislostí.

Abych se vůbec dostal k tomu, o čem je komiks "Skullboy a šílená armáda 1". V hlavní roli je Skullboy, což je milionářská kostřička, která má sice obrovskou korporaci, ale také jeden pořádný problém - musí chodit do školy. Naštěstí má svou šílenou armádu, což je egoistický robot a inteligentní, ale nemluvná opice. Ne, ani jedna postava není skutečně vtipná, jen sem tam mají určité záblesky toho, že by to vlastně zábavné být mohlo. "Skullboy a šílená armáda 1" za mě bohužel moc vtipu nepředvádí a je to jen ukázka toho, že ne všechno v komiksu je vtipné, i když je to jako vtipné zamýšleno. Docela zajímavý je i český překlad. V originále se kniha jmenuje "The Mighty Skullboy Army", což přece jen není šílená, ale mocná armáda. Asi by to sedělo víc, minimálně ta ironie v tom pojmenování.

Komiks "Skullboy a šílená armáda 1" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat