2017-05-17

#1438: Jail City: Město v zajetí - 70 %

Jail City: Město v zajetí
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Text a scénář: Zdeněk Ležák a Martina Otčenášková
Kresba: Michal Kocián

Westernový komiks v dnešní době? Asi bylo hned na začátku jasné, že tohle bude něčím ozvláštněné, něčím, co by mohlo být zajímavé i pro čtenáře současnosti, který možná až tak po westernech nedychtí. Ale když se to spojí s dalším žánrem, budou zde zajímavé postavy, mohlo by to fungovat. A z mého pohledu komiks "Jail City: Město v zajetí" funguje. Jako kdybyste se začetli do nějakého staršího komiksu, který vycházel v "ABC", ale s tím rozdílem, že je to psáno moderním jazykem, je to určeno mladému čtenáři, čemuž je přizpůsobena i skutečnost, že máte v hlavní roli teenagera místo nějakého dospělého hrdiny, jak tomu bývalo třeba u Šorela nebo Tomana.

Komiks "Jail City: Město v zajetí" vypráví o Robertovi a jeho matce, kteří po smrti Robertova otce jedou do Ameriky, kde žije strýc, kterého nikdy nepoznal, bratr jeho matky, která se s ním setkala také jako velmi malá a vlastně si ho vůbec nepamatuje. Matka by se tím měla trochu dostat ze smutku, který ji utápí po smrti manžela. Robert doufá, že se to povede, a také doufá, že se bude moct setkat s kovboji a indiány. To se podaří, protože je strýc, který dělá na letecké základně, vezme do indiánské rezervace. Pravda, je to jen tahák na lidi a všechno je divadlo, ale tím Robertovo setkání s indiány nekončí. Na cestě zpět uvidí indiány běžet v poli, donutí matku zastavit a pak už se dějí věci. Jako kdyby se octli na skutečném Divokém západě.

Robert a jeho matka Liliana se ocitnou v minulosti v městečku kovbojů, které trpí nájezdy indiánů. Ale to není jediná věc, která je tu trochu problematická. Těla indiánů, kteří byli během nájezdů zabiti, mizí. Postě se vypaří. A to ani nemluvím o tom, že Jail City, jak se městečko jmenuje, je místem, z kterého se hodně těžko uniká. Robert a Liliana se tak snaží o to, aby se dostali zpět do své reality. Ve druhé dějové rovině se pak jejich strýc Jerry zase snaží o to, aby je našel, aby pochopil tajemství, které je spojeno s jedním místem v kukuřičných polích, jež je v podstatě takovým místním bermudským trojúhelníkem. Obě dějové roviny jsou velmi dobře spojeny a daří se skvěle stupňovat napětí.

Michal Kocián je jeden z těch českých kreslířů, jehož kresba mě baví, a to právě v tom, že je taková pohodová, místy hodně detailní, hlavně pokud jde o techniku a předměty, a má krásné ženy. Prostě se mi v jeho podání líbí. Asi by se mu dalo vytknout, že sem tam vypadá jedna postava na dvou sousedních panelech poměrně dost odlišně, ale nemyslím si, že by to vedlo až k tomu, že jsou postavy nerozpoznatelné. Navíc je vidět, že ho Divoký západ a jak kovbojové, tak indiáni baví. Ke komiksu pak ještě navíc dostanete i stolní hru, kterou si můžete zahrát. Celkově tak musím říct, že jsem byl spokojený, příběh je dostatečně zajímavý, aby bavil, má postavy, které nejsou špatné, a tak je tohle ukázka toho, že i dnešní ábíčkovský komiks má co nabídnout současnému čtenáři.

Komiks "Jail City: Město v zajetí" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

1 komentář: