2017-01-23

#1356: Logikomiks: Hledání absolutní pravdy - 90 %

Logikomiks: Hledání absolutní pravdy (Logicomix. An Epic Search for Truth)
Vydalo nakladatelství Dokořán v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2009 jako "Logicomix. An Epic Search for Truth". České vydání má 336 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.

Scénář: Apostolos Doxiadis a Christos H. Papadimitriou
Kresba: Alecos Papadatos a Annie Di Donna

Příliš nadějí jsem do tohoto komiksu nevkládal a vlastně jsem ho pořád jenom odkládal, jako kdybych se ho bál, jako kdybych měl obavy z toho, že mě bude obsah nudit. Konečně došlo na to, že jsem jej také otevřel a hned na první pohled mě zaujala kresba, která se jeví jednoduchá, což je potvrzeno kolorováním, jež se zaměřuje spíše na jednolitost barev. Navíc z toho cítíte karikaturu, ale to vůbec nevadí, protože kresba působí na první pohled dobře. Jen je v rozporu s tématem, kterým je - jak už název sám naznačuje - logika. Nemusíte se však bát, tohle není komplikovaná učebnice, tohle je kniha, která sedne i laikovi, který k matematice nebo logice nemá vztah. Je to kniha, která vám ukáže možnosti komiksu, což je třeba krásně patrné na panelech, kde postavy procházejí. Není to naprosto nový nástroj, ale zde je využit výborně.

"Hledání absolutní" pravdy je podtitulem tohoto komiksu, ale jelikož by takové hledání bylo skutečně komplikované, zaměřili se autoři na hledání pravdy prostřednictvím jedné z osob, které se o nalezení pravdy snažily. Tímto člověkem je Bertrand Russell, jehož životní příběh v celé knize sledujeme. Právě prostřednictvím jeho života - nikoli historicky dokonale přesného - pozorujeme to, jak se vyvíjely názory na hledání pravdy, jak se měnilo postavení matematiky, logiky a také filosofie, jaké názory budovaly vědu, názory, o kterých ani pořádně nevíme, pokud se o oblast nezajímáme, ale názory, které výrazně dovedou převrátit chápání světa.

Kniha "Logikomiks: Hledání absolutní pravdy" je na jednu stranu životopisem, který není přímo fabulovaný, ale je upravený pro vypravěčské potřeby, zároveň je naznačením toho, jak se vyvíjelo myšlení nejen v posledních dvou stoletích, je však také dobrým příběhem, který ukazuje na to, že být géniem skutečně není sama o sobě výhra, protože to s sebou nese určité problémy, ať už v osobním životě, anebo v životě vnitřním, psychologickém. I v komiksu samotném padne myšlenka, jestli ty největší ideje nejsou vlastně způsobeny tím, že ti, kdo s nimi přišli, jsou duševně narušení. Právě tohle narušení by mohlo být cestou k velkým objevům, ať už v oblasti abstraktní matematiky anebo hmotného světa.

"Logikomiks: Hledání absolutní pravdy" je pro mě jako zjevení. Krásná ukázka toho, že komiks opravdu může prezentovat cokoli, a to i něco tak komplikovaného, jako jsou myšlenky, jež zde zazní. Skutečně se nemusíte bát, že byste knihu nepochopili. Ten příběh je dobrý sám o sobě a jeho hloubka je jen o to větší, že se zaměřuje i na další aspekty, ne jen na jednotlivé postavy. Dobrý komiks o lidech, které možná neznáte, ale znát byste měli. Nejvíce mě ale dostává skutečnost, že bylo možné složité myšlenky prostřednictvím komiksu prezentovat tak, aby byly skutečně pochopitelné a srozumitelné nikoli jen akademikům, ale jakémukoli čtenáři. Nevím, jak se komiks prodával, ale nemyslím, že nějak dobře, což je škoda, protože by si rozhodně zasloužil dostat se více do povědomí.

Knihu "Logikomiks: Hledání absolutní pravdy" zakoupíte v knihkupectví Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat