2016-10-20

#1286: Polda a Olda 2: Kreslené příběhy z let 1981-1987 - 90 %

Polda a Olda 2: Kreslené příběhy z let 1981-1987
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Chvojka a Stanislav Havelka
Kresba: Jaroslav Malák

Po knize "Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981" následuje v celkem rychlém sledu druhá sbírka s názvem "Polda a Olda 2: Kreslené příběhy z let 1981-1987" a je asi celkem jasné, co zde najdete. Ano, jsou to komiksové příběhy s Poldou a Oldou z let 1981 až 1987, které původně vycházely ve "Čtyřlístku", respektive v "Knihovničce Čtyřlístku". Hned na začátku knihy se dozvíte celkem zajímavou skutečnost, kterou je, že Petr Chvojka a Stanislav Havelka byli původními scenáristy již od začátku, nedošlo k tomu, že by se Stanislav Havelka připojil až později, ale redakce podle všeho uváděla jen jednoho z autorů, přičemž druhý byl zase osamoceně uveden u jiného komiksu. Tady je vidět, že s autorstvím se to někdy má prostě tak, že se ani autor pořádně neuvede. Asi můžeme být ještě rádi, že se teď duševní vlastnictví docela řeší.

Ale pojďme se věnovat komiksu, který je krásnou ukázkou toho, že se série vyvíjela velmi dobře. Jasně, on zde vlastně žádný větší vývoj není, pořád se jedná o jednotlivé epizodky s Poldou (trpaslíkem) a Oldou (klukem), které nemají v podstatě žádnou návaznost, ale ten pokrok je možné vidět v tom, že se jednotlivé příběhy neopakují, že jsou nové, originální a mají v sobě parádní nápady. Díky tomu se také pokryje spousta témat, ale popravdě se mi ani jednou nezdálo, že by některý příběh do série nepatřil. Nesklouzává se k tomu, že by bylo potřeba velké množství nových postav, je zachováno pořád to, že hlavní neplechu tropí pořád ústřední dvojice.

Postavy se podívají do zoologické, ale i do lesa, prožívají dobrodružství na horách, ale také na vodě, setkávají se s další fantazijní postavičkou, kterou je vodník, respektive vodovodník, což jen dokazuje, že autoři měli dobrý smysl i pro slovní humor, podíváme se do kina, budeme prát, budeme nakupovat, no a prostě prožijeme další celkem obyčejné činnosti, které se v podání Poldy a Oldy stávají hodně neobyčejnými. I ve chvíli, kdy se zdá, že z toho nemůže nic být, se najednou stane něco, co změní vyznění celého úvodu. Ano, šlo o anekdoty, šlo o to, aby se čtenáři bavili, ale dařilo se vždy udržet vysokou úroveň a kvalitu příběhu. Jenom párkrát se mi stalo, že jsem se divil skoku mezi jednotlivými panely a měl jsem pocit, že mi něco uniklo. To je také hlavní důvod, proč jsem s hodnocením nešel na maximum.

Kniha "Polda a Olda 2: Kreslené příběhy z let 1981-1987" je výbornou sbírkou komiksů, které si zaslouží místo i na současném trhu, protože věk na příbězích není znát, stejně jako na nich není znát režim, v němž vznikaly. Chvojka a Havelka byli zábavní a na Jaroslavu Malákovi, respektive na jeho kresbě je vidět, že si tenhle seriál užíval a že se s jednotlivými postavami naplno sžil. Je to krásná ukázka dětského komiksu, který klidně můžete dát číst i současným dětem, protože mu budou rozumět a budou se u něj bavit. A rozhodně to bude přínosnější, než aby zíraly do tabletu. Polda a Olda jsou skvělými postavičkami, které výtečně propojují "obyčejnost" všedního dne s neobyčejností fantaskních prvků. Všechno dohromady skvěle funguje a vyznívá přirozeně. Nezbývá než se těšit na poslední sbírku, díky které budete mít v knihovně kompletní sebrané komiks s Poldou a Oldou.

Komiks "Polda a Olda 2: Kreslené příběhy z let 1981-1987" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981".

Žádné komentáře:

Okomentovat