2016-10-07

#1275: Scooby-Doo: Týmovka 1 - 50 %

Scooby-Doo: Týmovka 1 (Scooby-Doo Team-UP vol.1)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Scooby-Doo Teamp Up" v roce 2014. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Sholly Fisch
Kresba: Dario Brizuela

"Scooby-Doo" nikdy nepatřil k mým oblíbeným televizním seriálům. Přiznám se, nechápal jsem, co je na těch postavách až tak zajímavého. Co si budeme povídat, zase tolik se nezměnilo a já ani v současné době plně nechápu, proč se Velma, Daphne, Fred, Shaggy a Scooby stali takovým fenoménem, který se dostal nakonec i do komiksu. A jak obálka knihy napovídá, je to rovnou do světa DC, kde se mají postavy setkat s Batmanem, ale i dalšími hrdiny tohoto světa. Vzhledem k tomu, že se jedná o příběhy, které jsou primárně určeny dětskému čtenáři, je asi jasné, že i přes přítomnost Temného rytíře se nebude jednat o depresivní, ale spíše o veselé příběhy. Tomu nasvědčuje i barevnost obálky, která je ale ve srovnání s barvičkami uvnitř ještě pořád strohá.

Kniha "Scooby-Doo: Týmovka 1" obsahuje celkem šest původních sešitů, které se objevily v sérii "Scooby-Doo Teamp Up", jež vychází od roku 2014. Při čtení budete mít pocit, že se mělo jednat především o to, aby se skupina Záhady s.r.o. dostala do kontaktu s těmi nejdůležitějšími postavami v DC Universe. A tak se v prvním příběhu setkává pětice záhadologů s Batmanem a Robinem, aby společně bojovali proti Man-Batovi. Úspěšná spolupráce s Dynamickým duem pokračuje v dalších dvou příbězích, aby se pak Všetečná děcka setkala také s Teen Titans, Wonder Woman a nakonec i s celou Justice League. Aby toho nebylo málo tak nechybí, ani záporáci, kteří jsou nám dobře známí - Scarecrow, Sinestro nebo Lex Luthor.

Vzhledem k tomu, že bylo nutné pětici zakomponovat do příběhů s klasickými superhrdiny, bylo třeba je trochu upozadit a nechat vyniknout vlastnosti, které si s sebou gang záhadologů nese. Takže Scooby a Shaggy jsou klasickými sraby, Fred je celkem frajer a snaží se být tím správným chlapem, ale nakonec jsou to hlavně Daphne a Velma, které řeší problémy. I když jasné, řešení záhad v tomhle případě znamená, že se někomu strhne maska. Na tomhle stojí v podstatě každý příběh ze série "Scooby-Doo" a hlavně díky tomu se divím, že to někoho pořád ještě baví. Animovaný seriál jsem vzdal už dávno, a když sem tam vidím nějaký animovaný celovečerák, říkám si, že to ani ve větším formátu není nic moc jiného. Přesto se musí nechat, že spolupráce s DC superhrdiny celkem funguje a příběhy nejsou úplně stupidní. Vlastně jsou místy docela zábavné.

I když se jedná hlavně o přehlídku postav, tak je velmi příjemné, že si tyhle postavy ze sebe dělají trochu srandu a že autoři vědí, že ty postavy samy o sobě nemohou fungovat dlouhodobě, a tak je potřeba odlehčovat, parodovat. Je hezké, že je místy zdůrazňováno, jaké jsou vlastnosti Scooby gangu a sami ze sebe si dělají legraci. Tohle je zábavné. Jenže dějově mi stejně ty příběhy pořád přijdou na jedno brdo, a kdyby se to neoživilo DC superhrdiny, tak prostě zapadnou. Ale vlastně na tom Scooby asi v poslední době stojí. Spojovat ho s jinými postavami, třeba i s wrestlery, aby to ještě dál bylo možné táhnout. Ale už jen proto, že se Scooby tak dlouho drží v podvědomí, bude pravděpodobně i tenhle komiks děti bavit.

Komiks "Scooby-Doo: Týmovka 1" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

2 komentáře:

  1. Zdravím! Vtip tohohle komiksu a zároveň obrovská nevýhoda pro českého čtenáře je v tom, že Scooby-Doo a jeho parta se v něm setkávají se svými "kolegy" z jiných amerických animáků. Scooby se ve filmu už setkal přímo s Batmanem, viz. http://kisscartoon.me/Cartoon/Scooby-Doo-Meets-Batman/Movie?id=61134 a taky Teen Titans jsou vzati ze seriálu. Superpřátelé a Legie zkázy - to byl taky animáč, někdy v 70. letech, jmenoval se Challenge of the Super Friends a stejně jako Scooby-Doo jej produkovala společnost Hanna-Barbera. To taky vysvětluje, proč se například podoba a celá koncepce postavy Scarecrowa mezi sešity tak radikálně změní, a váže se k tomu i ten "inside joke" o Robinovi, který prý s Batmanem vypadá jinak, než když je u Teen Titans. Výtvarník prostě odkazuje na konkrétní výtvarno toho kterého seriálu... Tohle je bohužel něco, co čtenářům u nás nutně unikne a je to škoda, protože na tom stojí značná část vtipů. Popravdě netuším, jak chce BBart pokračovat, když v dalších sešitech se bude Scooby-Doo setkávat s jinými postavami studia Hanna-Barbera jako jsou Jetsonovi, kteří jsou u nás, na rozdíl třeba od Batmana, už úplně neznámí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pěkný vhled! Třeba BBart doufá, že Scooby strhne i přes neznalost dalších postav právě tímhle prvním dílem, kde jsou postavy poměrně známé, a to nejen ze seriálů. Uvidíme, na kolik dílů nakonec dojde.

      Vymazat