2016-08-25

#1244: Lucifer 10: Jitřní hvězda - 90 %

Lucifer 10: Jitřní hvězda (Lucifer: Morningstar)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 62 až 69 série "Lucifer". Souborné vydání poprvé vyšlo v roce 2006. České vydání má 194 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Michael Wm. Kaluta, Colleen Doran, Ryan Kelly a Peter Gross

Moc často jsem to neudělal, abych v rámci série skákal mezi čísly a nečetl jednotlivé díly popořadě tak, jak je autoři zamýšleli. Jsou nějaké výjimky a jednou z nich je i série "Lucifer". Přiznám se, že mě trochu lákala ta zkušenost přečíst si první díl a následně hned desátý. Zjistit, jak moc se série vyvinula, o jak moc jsem přišel a jestli budu schopen vůbec pochopit příběh bez toho, abych znal všechny návaznosti. Nejen pochopit příběh, také si ho užít. Jaké bylo mé překvapení, když jsem chvílemi měl pocit, že jsem vůbec nepřeskočil osm knih, ale jako kdybych jen přeskočil pár dní a ocitl jsem se u známých postav a stále jsem velmi dobře chápal, co se děje, proč se to děje. Je mi jasné, že mi dost uniklo. Tvůrci si naštěstí dovolují nějaké ty rekapitulace, a tak se kniha čte velmi dobře i těm, kteří k ní skočili náhle, bez znalosti předchozích.

Stalo se mnohé, co nakonec vedlo k tomu, že má nadchází bitva největší. Je válka a jsou v ní všichni. Je v ní peklo, je v ní nebe, jsou v ní zástupy démonů, které je možné rozdělit do různých frakcí. Nejsilnější je Lilim, zástup dcer a synů Lilith, která vede démony proti nebi, jež je viditelně oslabeno. Čím že je oslabeno? Tím, že bůh opustil svoje ovečky a rozhodl se, že už dál nebude vládnout všemocností ze svého trůnu. Asi by se tolik nestalo, kdyby nebyl prostoupen celým bytím a jeho odchodem se předivo jsoucna nezačalo trhat. Jednotlivé strany jsou jeho nepřítomností ovlivňovány, především andělé nejsou tak silní, jako bývali, a to se musí nějak projevit i na našem hrdinovi, který sám býval kdysi andělem. Asi je celkem jasné, že Lucifer jako hlavní postava musí do války nějakým zásadním způsobem zasáhnout.

Karty jsou jasně rozdány. Nebe je ve svém boji samo. Lilith a její děti jsou na tahu a chtějí Stříbrné město, které Lilith sama pomáhala budovat, zničit, dobýt a uzurpovat si Primum Mobile, místo kde je boží trůn. Do hry pak ještě vstupuje Christopher Rudd, který je současným vládcem pekla - tohle je třeba jedna ze zásadních skutečností, které mi unikají, protože jsem nečetl předchozí díly. Ale pak je tu ještě Lucifer a jeho společníci, kteří možná mají dost síly na to, aby do dění promluvili. Je na nich a jejich diplomatických schopnostech, ale i schopnostech jiných, jestli se jim podaří válku zvrátit. Protože to vypadá, že válka může skončit jedině tím, že jsoucno samo bude zničeno a s ním všechno, co existuje. Tohle rozhodně nejsou karty, které by byly dobře rozdány pro postavy. Jsou to ale i karty, které jsou náročně rozdány pro tvůrce. Zvládnou něco tak monumentálního dotáhnout do smysluplného konce? Hodnocení knihy odpovídá jasně - ano, zvládnou.

Mike Carey a Peter Gross jsou tvůrci, kteří si sedli a jejich spojení u finále velké války dopadlo skvěle (však jejich spolupráce skvěle funguje i v případě komiksu "Mezi řádky"). Mimo jiné i proto, že Mike Carey se držel toho, co mu šlo skvěle i v knize "Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří", tedy zaměření se na postavy, na jejich osudy, na jejich vykreslení. Právě prostřednictvím postav dovede skvěle zachytit podstatu příběhu, ale ještě mu přidat na emocích, ještě více se dostat k tomu, aby vás příběh vnitřně zasáhl. Jsou zde postavy z první knihy, jejichž osudy se dál odvíjejí, jsou to osudy emotivní a silné. Tohle je na komiksu prostě parádní. I když je v názvu Lucifer, on je hybatelem, ale není nutně hlavní postavou, jsou zde i další, důležité, jejichž osudy vás zaujmou možná i víc. Takhle skvěle zachytit postavy a navíc je spojit i se zajímavým příběhem, kde dojde i na filosofickou bitvu, která také funguje, to je přece jen něco, co se každému nepodaří. A tady to dopadlo skvěle.

Komiks "Lucifer 10: Jitřní hvězda" zakoupíte s parádní slevou na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Lucifer 1: Ďábel vchází do dveří".

2 komentáře:

  1. Anonymní26/8/16 12:23

    Nechápu záměr recenzenta proč skočil z prvního na desátý díl. Série Lucifer je silně založen na hlavní dějové lince na rozdíl od takového Hellboye nebo Sandmana kteří mají spíše epizodické vyprávění a hlavní příběh je upozaděn. Ovšem u Lucifera všem nováčkům silně doporučuji začít od postupně od prvního dílu, v každém se totiž stanou dost zásadní věci. Byla by velká škoda si to pokazit podobným přístupem, notabene když celá série je v pohodě k dostání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je asi každému jasné, v jakém pořadí se to má číst, jak jsem psal, chtěl jsem to zkusit, jaký to bude mít efekt na mě jako na čtenáře. A překvapivě jsem se v ději neztrácel, i když samozřejmě člověku něco uniknout musí, ale čekal jsem, řže budu mimo mnohem více.

      Vymazat