2016-07-08

#1210: Za pokladem a jiné kreslené příběhy - 90 %

Za pokladem a jiné kreslené příběhy
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.

Scénář: František Roleček
Kresba: František Roleček

"Za pokladem" je skutečně velmi povedený název, protože komiks "Za pokladem a jiné kreslené příběhy" je takovým menším pokladem, který se objevil na českém trhu a za který je nutné poděkovat nakladatelství Albatros a také Tomáši Prokůpkovi, který se postaral nejen o to, aby byl v závěru doslov o autorovi, ale také o to, aby byla kniha vůbec edičně připravena. Ono to zní skoro jednoduše, protože František Roleček po sobě zanechal velmi přehledný a přesný archiv svých vlastních prací, do něhož bylo možné sáhnout, ale právě skutečnost, že se do toho někdo pustil, dal vzniknout knize, která je velmi povedenou katalogizací Rolečkových prací, i když nikoli kompletní, a že se našlo nakladatelství, které to zaštítilo, je pro současné české čtenáře velmi důležité. Pochybuji, že by jinak měli možnost se s Rolečkovými pracemi setkat.

Kniha obsahuje celkem třináct sérií, které František Roleček vytvářel. Jeho komiksová torba se datuje především do období od 60. let až po konec 80. let. Jeho tvorba, která byla pro edici vybrána, se vyznačuje tím, že se jedná o jednostránkové stripy, mnohdy ve čtvercovém provedení 2x2. Jednalo se většinou o novinové stripy. Rozdělení je pro noviny přece jen nejpřijatelnější a může docházet k tomu, že budou příběhy vycházet na pokračování. Rolečkovy stripy mají ale ještě další specifikum - jsou většinou beze slov. V knize "Za pokladem a jiné kreslené příběhy" pak najdete konkrétně následující příběhy (pořadí je takové, v jakém jsou otištěny v knize):
  • Gogo (1974)
  • Opičí skopičiny (1981)
  • Slůně Šišík (1975)
  • Strejda Číman (1980)
  • Krtek Martínek (1979)
  • Nemocnice uprostřed lesa (1982)
  • Drak Bourák (1978)
  • Nezbedníci (1977)
  • Já a můj sob (1976)
  • Vodník Šplouchal (1975)
  • Bugr Bill (1976)
  • Za pokladem (1979)
  • Po stopách jetiho (1978)

V konečném součtu se tak nesleduje celá tvorba, ale pouze tvorba v letech 1974 až 1982. Tomáš Prokůpek na závěr ale přináší kompletní přehled toho, co František Roleček vydal. Nutno podotknout, že je jeho práce poměrně rozsáhlá a také rozmanitá. A právě tohle na sborníku "Za pokladem a jiné kreslené příběhy" poznáte především. Nejde jen o rozmanitost příběhů, ale také o rozmanitost kresby. Je vidět, že se Roleček inspiroval Ladou, a to jak kresbou, tak někdy i zaměřením - například "Nemocnice uprostřed lesa" nebo tematicky "Nezbedníci". Ta nezbednost se pak projevuje i v komiksu "Bugr Bill", který byl mimochodem zakázán, a v roce 1976 vyšly pouze dva díly. Zbylých osm pokračování mohlo vyjít až po Sametové revoluci.

František Roleček se nevyhýbal exotickým námětům, což je patrné třeba na komiksech "Strejda Číman", kdy je hlavní postavou ptakopysk, anebo "Já a můj sob", kdy sledujeme Eskymáka - Eskymačku? - na severním pólu. Kromě ale klasických zvířecích příběhů a příběhů s nezbedníky, najdete v knize "Za pokladem a jiné kreslené příběhy" i další zajímavé kousky, jako jsou v tomhle případě komiksy "Drak Bourák", "Bugr Bill" a "Po stopách jetiho". Všechny série se vyznačují tím, že mají stripový charakter, ale stejně tak je zde rozsáhlejší děj a stripy na sebe více či méně navazují, až se dojde k závěru. "Po stopách jetiho" se pak vyznačuje i linkou, která velmi připomíná ligne claire a hlavní postava pak trochu vypadá jako Tintin. Větší dějovou linku je pak možné vidět i v příběhu "Za pokladem", který má hezkou, ale v konečném důsledku trochu krutou pointu.
V knize nechybí ani Rolečkovy skici

I v rámci celkem klasických sérií pro děti pak najdete takové zajímavosti, jako je série "Nemocnice uprostřed lesa", kdy každý strip je o jiné bylině a příběhem je pak řečeno, na co se uvedená bylina dá použít. Takže nejen zábava, ale i poučení, což velmi uznávám. Je vidět, že někdy se tvůrci dané doby trochu odvážili zabrousit do zajímavějších vod a nechtěli prezentovat jen komiks sám o sobě, ale přinést ještě trochu něco navíc. František Roleček ale v první řadě velmi příjemně zapůsobí svou kresbou, kdy jeho linka je vždy velmi jistá, a pokud se pouští do tenčí, je skutečně skvělý. My jsme prostě měli autory, kteří se rovnali evropský a v dětském komiksu je mnohdy i předčili. Kniha "Za pokladem a jiné kreslené příběhy" to naplno dokazuje a já jsem rád, že se dostala mezi lidi. Seznámení se s Františkem Rolečkem si zasloužíme.


Komiks "Za pokladem a jiné kreslené příběhy" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat