2016-06-06

#1181: Myší hlídka 1: Podzim 1152 - 85 %

Myší hlídka 1: Podzim 1152 (Mouse Guard: Autumn 1152)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Vyšlo původně jako šestidílná minisérie "Mouse Guard: Fall 1152" u Archaia Studios v letech 2006 a 2007, souborně vyšlo v roce 2007. České vydání má 204 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.

Scénář: David Petersen
Kresba: David Petersen

O tom, že se Comics Centrum pokusí vydat knihu "Myší hlídka", jsem tak nějak věděl, přece jenom Comics Centrum vypustilo ven nějaké základní informace. Co jsem rozhodně nevěděl, to byl důvod, proč zrovna tenhle komiks má vyjít česky. Pravda, komiks dostal ocenění Eisner Award, ale to ještě neznamená, že to bude něco, co by mělo zaujmout široké publikum. Ale pak ještě padlo srovnání s "Pánem prstenů", které přece jenom zní zajímavě, i když na první pohled přehnaně. Kniha "Myší hlídka 1: Podzim 1152" však může velmi příjemně překvapit, a to jak ve svém originálním zaměření, tak i v příběhu, který od začátku nenudí.

David Petersen volí formu kapitol, kdy kniha jich obsahuje celkem šest. V úvodu každé kapitoly je lehké shrnutí dění, případně uvedení do děje, pokud jde o první kapitolu. Díky tomu - a nejen díky tomu - tak nemáte problém s tím, abyste příběh pochopili, protože i když do něj vstupujete ve chvíli, kdy už se něco stalo, kdy má myší svět určité dějiny, tak se v nich neztrácíte. I když je zaměřeno na něco většího, což je představeno tím, že myší lid má dojít určitých změn ve své struktuře, tak je to - a právě tady bych viděl podobnost s "Pánem prstenů" a případně i s komiksem "Kůstek" - zaměřeno na malé, skoro bezbranné postavy. V tomto případě to nejsou hobiti ani Kůstci, ale myši.

Přece jen tu ale rozdíl je - myši, které sledujeme, a to konkrétně Borise, Justýna a Straš, nejsou úplně bezbranné, ale naopak se jedná o nejlepší členy Myší hlídky, kteří mají zrovna zadaný jeden jednoduchý úkol. Mají zjistit, co se stalo s jedním kupcem, který nedorazil na trh a podle všeho se někde ztratil. Z jednoduchého úkolu se vyvine něco, co se nedá po první scéně prostě čekat, a čtenář jen užasle sleduje, jak se na sebe události dovedou nabalovat. Jako když se na vrcholu kopce spustí malá sněhová koule, ale dolů se přiřítí lavina.

David Petersen směřuje příběh nesmírně zkušeně, přesně ví, co chce vyprávět a jak, jde na jistotu. Navíc se rozhodl, že celý příběh v jedné knize uzavře. Respektive to hlavní, co se zde děje, je v knize "Myší hlídka 1: Podzim 1152" uzavřeno, i když z konce je jasné, že se příběh může vyvíjet dál. Také se dál vyvíjel. Kromě toho, že je David dobrým vypravěčem a má promyšlený scénář, má také velmi zajímavou kresbu. Je zde černá, jsou zde barvy, ale především jsou zde velmi povedené tvary zvířat, která dostávají - nikoli nutně - i nějaké antropomorfní schopnosti. V případě myší je to nezbytné, ale například u krabů to tak potřeba není, tam je zachována zvířecí podstata, nepotřebují mluvit. Stejně tak i hadi.

David Petersen přišel s nenápadným komiksem, u kterého si řeknete, že to bude jen něco dalšího se zvířátky. Ale David Petersen dal komiksu "Myší hlídka 1: Podzim 1152" dobrý příběh, dal mu zajímavou kresbu a vytvořil něco, co je vhodné jak pro dětské čtenáře, protože to není příliš krvavé a drastické, tak i pro čtenáře dospělé, protože příběh je napínavý a až do konce není jasné, jak dopadne a jak se celá zápletka vyvine. Nejvíce potěší, jak David Petersen celý svět promyslel, díky čemuž mu funguje a díky čemuž není nutné tolik na začátku popsat, abyste skutečně vpadli do něčeho, co znáte, protože Petersen tohle zvládá v rámci příběhu prezentovat dostatečně a zajímavě, abyste se neztráceli a příběh si užívali.

Knihu "Myší hlídka 1: Podzim 1152" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat