2016-06-03

#1180: Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981 - 80 %

Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Chvojka
Kresba: Jaroslav Malák

"Polda a Olda" není seriál, který bych znal v minulosti a který bych četl v době, kdy vycházel ve "Čtyřlístku". Právě zde měl své hlavní pole působnosti a zde primárně příběhy s malým chlapcem a jedním ještě menším skřítkem vycházely. Kniha "Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981" se zabývá těmi díly série, které vyšly v letech 1974 až 1981, což název říká celkem jasně. Jednalo se o skutečně dlouhou sérii, která vycházela až do roku 1994. Pokud tedy všechno dobře půjde, fanoušci komiksu by se měli dočkat ještě dalších dvou dílů, které shrnou celou sérii a vy si ji tak budete moct naplno užít.

V první řadě bych chtěl ocenit nakladatelství Albatros, že stále pokračuje ve vydávání starších dětských komiksů, které v současné době již nevycházejí a které si dnešní generace může jen těžko pamatovat. Díky tomu se k nám dostávají skutečně poklady a hlavně ukázka toho, že zde bylo velké množství tvůrců, kteří byli schopni zaujmout, kteří měli dobré nápady, ať už v oblasti kresby, anebo i v oblasti scénáře. Série, které zde vznikaly, byly skutečně určené dětem, byly zábavné, zajímavé a zaslouží si nezapadnout. Netvrdím, že každá série byla skvělá, ale aspoň připomenutí některých by mělo sloužit nejen k tomu, že se ukáže, jak dlouhou tradici komiks v České republice má, ale také že je kvalitní.

Seriál "Polda a Olda" má na dětský komiks na pokračování celkem klasickou formu. Jedná se o šestistránkové epizody, které na sebe nijak zásadně nenavazují a každá je schopná stát samostatně bez toho, aby bylo nutné znát děj předchozí. Není zde žádný vývoj postav, není zde nic, co by směřovalo k nějakému většímu smyslu. Cílem komiksu je tak jednoznačně bavit děti, potěšit je, nabídnout jim eskapády se zajímavými postavami, kdy Olda je na první pohled obyčejný kluk, ale jakmile se setká s Poldou, malým trpaslíkem, který až moc dlouho spal, je jasné, že vždy dojde k nějaké zajímavé události, která ovlivní jejich životy. Ale ono to nikdy nedopadne špatně.

Petr Chvojka a Jaroslav Malák mají na první pohled epizodickou formu vyprávění zvládnutou naprosto skvěle. Díky tomu vlastně čtení v sebraném vydání nepřináší tolik navíc, tedy samozřejmě kromě toho, že všechny příběhy budete mít pohromadě. Kdybyste četli jeden den jeden příběh, bude to na vás mít možná lepší efekt, než když si přečtete všechny najednou. Najednou je prostě zhltnete a nebudete z nich mít až takový požitek. Tudíž moje doporučení pro četbu je rozhodně to, abyste si čtení rozložili na pokračování. Více si knihu "Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981" užijete.

Co bych na knize "Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981", respektive příbězích, které jsou její součástí, vyzdvihl nejvíce, to bude kresba, která je v podání Jaroslava Maláka prostě skvělá. Dokázal vystihnout výrazy tváří, nemluvě o tom, že používal i zajímavé rozložení panelů, které není pro dětský komiks obecně až tak typické - mám na mysli především rozdělení jednoho panelu do dvou, ale případně i eliminace bublin pouze na zvukové efekty, které já moc rád nemám, ale v tomhle komiksu mi seděly. Příběhově mi komiksy nepřijdou až tak nápadité, což je také důvod, proč jsem dal 80 % a ne více. Jsou zde relativně klasická témata, která jsou oživena v rámci série prvky, které tvůrci Poldovi a Oldovi přiřknuli. Na trhu je další důležitý dětský komiks v souborném vydání a já doufám, že dojde i na další dvě sbírky, abychom měli "Poldu a Oldu" kompletní.

Komiks "Polda a Olda 1: Kreslené příběhy z let 1974-1981" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat