2016-05-04

#1158: Zámek a klíč 6: Alfa a Omega - 100 %


Zámek a klíč 6: Alfa a Omega (Locke & Key: Alpha & Omega)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří uzavřený příběh) v minisérii "Alpha & Omega" od listopadu 2012 do června 2013 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Alpha & Omega" v roce 2014. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

Skoro se mi chce napsat, že vlastně není moc o čem mluvit. Tohle je kniha, která si prostě zaslouží 100 % a žádné jiné hodnocení. Takhle by se dala recenze snadno uzavřít, ale tak přece jen budu velkorysejší a podívám se na poslední díl série "Zámek a klíč", který u nás vyšel a který je skutečně uzavřením celého příběhu, trochu podrobněji. Moc často se mi to u knihy nestává, ale v případě komiksu "Zámek a klíč 6: Alfa a Omega" jsem měl na konci na krajíčku. Ano, z toho konce je možná až moc cítit Stephen King jako vzor, já bych si třeba dovedl představit ještě o něco drsnější finále, respektive jeho následky, ale ani tak se neubráníte dojmu, že tohle je to, co si série zasloužila, že je konec a že je to tak dobře.

Mohli byste si říct, že už je to finále, že už je potřeba jenom všechno uzavřít, ale tak jednoduše Joe a Gabriel ke komiksu nepřistoupili. Naopak se rozhodli, že ještě mají něco nového, čím dovedou celý příběh posunout, že je zde ještě jeden prvek, který dává smysl a zároveň otřese celým klíčovým světem, alespoň tedy světem postav, které sledujeme. A právě kolem tohoto prvku se točí celá pointa a to, jak vlastně příběh dopadne. Nápadité a promyšlené. Někteří autoři mají prostě tolik nápadů, že je ani v relativně dlouhé sérii nedokáží vystřílet. Joe a Gabriel tohle předvedli a podařilo se jim vytvořit jednu z kvalitativně nejvyrovnanějších a nejlepších sérií posledních deseti let. A nejen posledních deseti let.

Nad Klíčovem se stahují stíny, a to doslova, protože Finta, nebo jak mu chcete říkat, míří do velkého finále a je jasné, že naplno využije moc všech klíčů, které se mu podařilo ukořistit. Zámkovi mu stojí v cestě. Jenže oni ještě pořádně netuší, jak se zlo projeví, kde dojde k jeho erupci. Sami se připravují na důležitou událost svých životů - maturitní ples. Autoři už věděli, že se blíží ke konci, a tak se nebáli trochu odkázat na hororového Mistra Stephena Kinga, kdy jedna scéna je zde doslova citována, slouží dobrému efektu, vtipu, ale přitom není zásadní, jen oživuje a vzdává hold. Ale pak už je to jen čistý "Zámek a klíč" a vy čekáte na to, kdo zemře, kdo přežije a jak to všechno skončí.

Finále je jednoduše epické. Odehrává se sice pouze v oblasti, budou ovlivněny desítek postav, ne stovky, ale ve skutečnosti by události mohly ovlivnit celý svět. Příběh má tak mnohem hlubší přesah, než by se mohlo na první pohled zdát. Vůbec mu to nijak neubližuje, naopak s šestou knihou získává ještě další rovinu, mírně filosofickou, kdy vás donutí přemýšlet o tom, jaké je vlastně místo člověka ve světě, a jaké je místo těch, kdo vládnou. Navíc je to celé o závislostech a o tom, že na tom dobrém můžeme být závislí stejně jako na tom špatném. To vše v příběhu, který je strhující až do samotného konce. Vyprávění rozhodně netrpí nějakou snahou o sociální kritiku nebo o zamyšlení. Všechno tvoří pevný a sourodý celek.
Joe Hill a Gabriel Rodriguez

Nezbývá než uzavřít s tím, že kniha "Zámek a klíč 6: Alfa a Omega" rozhodně nezklamala a završila skvělou sérii způsobem, kdy budete mít chuť si ji znovu přečíst, protože se k hrdinům, o nichž jste četli, rádi vrátíte, mimo jiné i proto, aby vám došly všechny jemné nuance tohoto skvělého příběhu. Chci poděkovat oběma autorům, že se do toho pustili a vydrželi až do konce. Bez jejich spolupráce by nikdy nic tak skvělého nevzniklo. Tohle není jen dílo Joa Hilla nebo jen dílo Gabriela Rodrigueze, tohle je dílo společné. Chci taky poděkovat Comics Centru, že se mu podařilo sérii vydat do konce, a vlastně i čtenářům, že jí věřili a nechali ji do toho konce dojít. Je škoda, že už se příběh uzavřel, ale stálo to za to!

Žádné komentáře:

Okomentovat