2016-04-01

#1135: Ghost Rider: Cesta slz - 75 %

Ghost Rider: Cesta slz (Ghost Rider: Trail of Tears)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla minisérie "Ghost Rider: Trail of Tears" v roce 2007. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Clayton Crain

Jsou komiksy, které možná nejsou celkově až tak dobré, ale tematicky vás dokonale dostanou. A já miluji temný western, což jakoby Ennis tušil, a napsal tohle dílko, které se sice vztahuje ke Ghost Riderovi, ale přitom by celkem fungovalo i samostatně mimo vesmír Marvelu. Protože tohle je skutečně temný western, který má díky kresbě Claytona Craina krásně realistické prostředí, ale přitom je i Crainova kresba stylizovaná. Jenže jde o to, že máte pocit, že jste na divokém západě, že tohle je western a navíc jsou zde řešena témata, kterých by se ani western neměl bát. A moderní se jich nebojí.

Když tohle někoho nebaví, jsem si jistý, že bude mít poloviční zážitek, ale já měl plný. Děj se odehrává - alespoň na začátku - během války Severu proti Jihu, kdy se jeden z Jihu, běloch, dostane do situace, kdy je potřeba, aby mu někdo zachránil život. Tím někým, kdo mu zachrání život, je Caleb. Černoch. Náš hrdina Travis je černochovi vděčný a stanou se z nich přátelé. Jenže pak se Travis rozhodne odejít a najít štěstí na západě. Jak se tak nějak dá čekat, dojde k události, která všechno změní. Poslední panel prvního sešitu je hrozivý, neskutečně hrozivý, a to se na něm přitom nic nestane. Jenže vy víte, co přijde. A ono to přijde.

Travis se vrací a zjišťuje, že na pozemku, kde žil jeho přítel, který si na půdu vydělal a již nebyl otrokem, protože se sám vykoupil, žije někdo jiný. Banda hnusných otrapů. A tak se Travis i čtenář dovídají, co se stalo, i když čtenář tohle bude rozhodně tušit. A také že se to stalo. Komiks není tak explicitní, jak by mohl být, ale rozhodně se musí nechat, že je explicitní dost. Některé obrazy se dovedou vrýt do mysli a vy máte pocit, že sledujete scény z pekla. To je dobře, protože peklo ke Ghost Riderovi patří. On sám pochází z pekla, stejně jako pomsta, kterou zosobňuje a nad kterou se komiks zamýšlí.

Ty závěry na konci komiksu jsou takové prapodivné a vlastně nic neřeší, ale ta cesta k nim mi přišla hodně dobrá. Nejprve v podstatě klasický western s hrdinou, který se snaží pomstít svého bracha. Do toho banda rasistů a zabijáků, kteří si zaslouží krutý trest. Pak přichází nadpřirozený prvek, ztělesnění ďábla, až se nakonec z komiksu stává skutečně nadpřirozená podívaná, trochu ve stylu Janovy Apokalypsy. Ne ten příběh není nutně originální, nemá komplexní postavy, ale má takové, jaké western potřebuje - ikonické. Je to tedy příběh o pomstě, který má možná zbytečně nadpřirozené prvky, ale vizuálně prostě funguje. Ta rudá mlha je neskutečná a z většina panelů na vás jde strach.
Clayton Crain

Abych ale i ke kresbě měl něco, neseděly mi panely, kde se v jednom udály dvě scény, které od sebe nebyly odděleny rámem. Vypadá to celkově tak nějak zvláštně, neměl jsem z toho pocit prolínání. Jinak ale hodnotím tuhle jednohubku velmi kladně. Nepotřebujete nic moc vědět o Ghost Riderovi, navíc vypadá na tom koni naprosto skvěle, a přitom si pořád udržuje svou podstatu. Jako western to také výborně funguje, a jako film by to mohlo vypadat docela dobře. Jen to asi nikdo nenatočí. Přece jen, to spojení s Ghost Riderem by filmově nemuselo vypadat skvěle. Komiks mi ale jednoduše hrál do noty pojetím, žánrem i tématem.

Komiks "Ghost Rider: Cesta slz" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiks "Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení".

Žádné komentáře:

Okomentovat