2016-02-12

#1100: Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní - 60 %


Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Už tu máme třetí díl. To nám to docela letí, že? Chtěl bych poděkovat oběma pánům, že to nejspíš skutečně bez problémů a zdárně dotáhnou až k tomu třináctému dílu. Přece jen, to by mělo vydavatelství celkem snadno unést. A snad jsou prodeje opravdu takové, aby byl projekt udržitelný i déle. Tohle je něco, s čím se dají dělat celkem velké plány a kolem celého světa, jak je zatím načrtnut, by šla vystavět celkem velká mytologie, takový český superhrdinský univers. Ale rozhodně nechci sám fabulovat a cokoli předbíhat. Doufejme, že se "Dechberoucí Zázrak" bude držet dobře a bude mít delší životnost než jen těch 13 slibovaných dílů.

Ve třetím díle se nám tempo trochu zvolnilo. Ne, že by tu nebyla vůbec žádná akce. To zase ne. Hned první stránky jsou v tomhle směru skvělé, ale tak nějak vám dojde, jaký je vlastně jejich smysl. Alespoň pokud jste četli předchozí díl. Takže hned na začátku akce. A co pak? Následuje něco, co je pro komiks na pokračování naprosto nezbytné. Je potřeba rozjet více dějových linií, protože jedna je prostě málo. Musíte něco naznačit, abyste měli co řešit v dalších dílech, abyste nechali čtenáře tápat a netrpělivě vyčkávat, jak si s tím poradíte v dalším čísle. A tak se nám tu otevírá zajímavý příběh okolo matky hlavního hrdiny. Ale jde ještě o něco víc, jak nám naznačuje závěr. Jen ty masky v té poslední scéně mi až příliš připomínají masky z nového Batmana, které jsou spojené se Sovím tribunálem.

Kdo je vlastně ta Bílá paní? Je to kladná postava? Nebo záporná? V knize se to tak trochu dozvíte, ale dá se očekávat, že všechno může být naprosto jinak, takže nemá cenu předbíhat. V tomhle díle se ale hlavně dovíte, že Zázrak v tom není sám a že možná získá přátele, kteří mu pomohou. A také získá nebezpečné nepřátele. Nic není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát a příběh se nám tu zásadně komplikuje. Rozhodně si nemyslete, že se nic nestane, protože tentokrát je v hlavní roli techno-šém, což je mimochodem skvělá vychytávka, která je prostě parádně béčková. A jeho přítomnost dokonce vede k tomu, že teče krev. A sakra teče krev! Až mě to velmi příjemně překvapilo.

Takže karty jsou rozdány a jsou rozdány docela dobře. Musím říct, že se mi to poklidnější tempo, které hlavně naznačuje a navnadí na další čísla, zamlouvá. Chci vědět, jak to dopadne se Zázrakovým bratrem, s jeho matkou, jak do příběhu ještě zasáhne Bílá paní, protože je strašně sexy a Petr Kopl dokazuje, že méně linek je někdy více. Zajímá mě i to, jakou úlohu sehrají postavy prezentované na konci sešitu, stejně jako ten, který se objevuje na obálce čtvrtého čísla (viz níže). Musím říct, že začínám být spokojenější. A to i se scénářem, kde mám pocit, že je to přece jen dobře rozvržené a že teď jen záleží na tom, jak se podaří nastavený směr udržet. Možná ještě přidat trochu více humoru, aby to bylo třeskutější, ale ani ten zde úplně nechybí.

Třetí díl je za mě zatím nejlepší a já doufám, že série s každým dalším dílem poroste. Je to přece jen na české podmínky pořád celkem jedinečný formát a já jsem rád, že vzniká. Hlavně je vidět, že vzniká rukou nadšenců, což je nesmírně dobře. Tvůrci mají komiks rádi a znají superhrdinské komiksy ze zámoří. Možná je znají až moc, což se projevuje na tom, že zde budete cítit víc než jen inspiraci americkým komiksem, ale klidně to berte jako tribut. Ono je dost těžké se od něj odpoutat, když je to americký mainstream, kdo udává superhrdinství jasnou formu. Ale to české prostředí zde funguje pořád víc a vy si uvědomujete, že je rozhodně o čem vyprávět a že je zde historie - ať skutečná nebo legendární - na kterou je možné napasovat superhrdinské příběhy.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"

Žádné komentáře:

Okomentovat