2015-12-17

#1062: Crew2 č. 50 - 85 %


Crew2 č. 50
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Vydání má 80 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy)/předplatné nebo 149 Kč (na stáncích).

Obsah čísla:
Je nám 50! Sfoukávání dortu (Jiří Pavlovský)
Drůbky (žebříčky, zprávy, aktuality a tak podobně)
Batman: Městská legenda (Scénář: Bill Willinghem, kresba: Tom Fowler) 
Co dělali?: Odhalení minulosti otců zakladatelů
U pramene Crwe!: Dědci vzpomínají (rozhovor Borise Hokra)
Ochutnávač 4 (Scénář: John Layman, kresba: Rob Guillory)
Umělci přejí Crwi!: Slavní výtvarníci nám gratulují
Hellblazer: Rudá hrobka 2 (Scénář: Mike Carey, kresba: Marcelo Frusin)

Máme tu jubilejní padesátou "Crew na druhou", která jen ukazuje, že když se podaří najít správný formát, tak je možné ve vydávání magazínu pokračovat, a to v současné době i s pravidelnou kadencí, která činí šest čísel během jednoho roku. Od roku 1997, kdy první verze "Crew" začala vycházet, se toho opravdu hodně změnilo a magazín se vyvinul, stejně jako se vyvinul celý komiksový trh v České republice, který nakladatelství Crew výrazně pomáhalo a stále pomáhá vytvářet. Jedná se o nakladatelství, které ročně vydá nejvíce komiksů a už má za sebou celkem dlouhou historii, kterou v tomto jubilejním padesátém čísle "Crew2" také bilancuje. A ono je rozhodně o čem psát a k čemu se vracet.

Historie nakladatelství i magazínu Crew je zajímavá a je zde prezentována všemi osobami, které u jejího zrodu stály. Magazín tím získal několik stránek navíc, takže se vůbec nemusíte bát, že byste kvůli textu přišli o nějaké komiksy. To rozhodně ne, protože vás čekají klasicky tři čísla. Jedno s Batmanem a dvě s řadami, na které jste zvyklí - "Ochutnávač" a "Hellblazer". Musím ale říct, že mě tentokrát hodně bavilo i čtení textů, protože ten návrat k historii současného komiksového trhu u nás byl prostě zajímavý. Čtete o událostech, během kterých se psala historie. A ona se vlastně psala, alespoň v rámci vydávání komiksu u nás.

První příběh, který v knize najdete, se věnuje Batmanovi. A Batman je v pořádném průseru. Spadnul ze střechy a očividně se zle pohmoždil. Nejen na těle, ale i na hlavě. Nepamatuje si, kým vlastně je, a až odraz na vodní hladině mu připomene, že by měl bránit nebohé obyvatele Gothamu. A tak se vydává na noční jízdu, která končí překvapením, i když čtenáři asi bude jasné, že nějaký twist zde musí být. Je to vtipné. Bill Willingham ukazuje, že městské legendy mu jdou v jakémkoli žánru, i v tom superhrdinském. Je to taková příjemná jednohubka, kterou slupnete a vrhnete se pak na další. Závěr je humorný, krásně v bizarním batmanovském stylu. A ten finální vtípek prostě potěší.
Následuje "Ochutnávač". Nějak jsem v předchozích dvou dílech nemohl sérii přijít na chuť a musím uznat, že ani tentokrát mě úplně nedostala, ale tenhle díl se mi po dílu prvním líbil asi nejvíce. Popravdě mi trochu vadí, jak je to rozkouskované a jak máte pocit, že je to jen epizodické a návaznost je minimální. Já si ale myslím, že je John Layman přece jen trochu lepší scenárista a že to dovede dotáhnout do průběhu, který bude více jak zajímavý a že se všechny prvky, které naznačují širší linii, nakonec propojí a vy dostanete to, co chcete. Tedy komplexnější, soudržnější příběh, který se místy zbytečně snaží o humor, ale díky postavám funguje.

Posledním příspěvkem je druhý díl k sérii "Hellblazer", tedy k tomu co píše Mike Carey a co pro nás začalo v předchozím čísle "Crew2". S tímhle dílem budete mít pocit, že se rozdávají karty a že se teprve čeká na to pořádné, co přijde. John Constantine je v situaci, která není právě záviděníhodná, hlavně pro ty, co ho vydírají. Ale ještě se scéna připravuje, to nejlepší má podle všeho přijít. Celkově pak musím říct, že mě tenhle díl magazínu velmi bavil, a to i díky textům, které jsou zábavné, ale také informativní. Jste součásti historie. Navíc je jako bonus i skvělá vystřihovánka, která mě dostala už při otevření sešitu! Jubilejní číslo patří k těm nejlepším.

"Crew2 č. 50" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat