2015-12-16

#1061: Zero 2: V srdci všeho - 65 %

Zero 2: V srdci všeho (Zero 2: At the Heart of It All)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 6 až 10 v sérii "Zero" u Image Comics. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2015. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Aleš Kot
Kresba: Vanesa R. Del Rey, Matt Taylor, Jorge Coelho, Tonči Zonjić a Michael Gaydos

Ve druhé knize se dle mého naplno ukázala slabina, kterou tenhle komiks má v případě, že je vydáván po částech. Jako kdyby něco chybělo. Nějak si nedovedu představit, že tohle vycházelo na pokračování měsíčně, protože já si jsem skoro jistý, že by mě to po několika sešitech přestalo bavit. Ne proto, že by ten příběh v celkovém svém záběru byl špatný, to rozhodně ne, protože on je naopak skvěle promyšlený a je dobrý, ale nikoli v případě, když z něj čtete části. Z těch částí dostáváte jen střípky, což je škoda, protože je to přece jen málo. Vzhledem k tomu, kolik má komiks stránek, budete mít pocit, že jste o něco trochu ochuzeni.

Co chci tímhle říct? Tím chci říct, že ten komiks bude skvěle fungovat, až si všechna čísla dáte za sebe dohromady a přečtete si je najednou. To chci říct. Takhle rozkouskované, kdy třeba nemáte chuť se vracet k prvnímu dílu, i přesto, že si děj dokonale nepamatujete, to povede k tomu, že se budete v ději ztrácet. Detaily vám rozhodně budou unikat, což je škoda. Takže ano, můj pokles v hodnocení je dán i tím, že jsem líný si znovu přečíst první díl. Ale ne, je to i tím, že na první pohled toho opravdu tolik nedostanete. Zero se někam posune, to ano, ale v podstatě celou knihu jde o to, že odchází. A to je celé. Není to opravdu přece jen trochu málo?

Ono se toho děje docela hodně, ale to je dáno tím, že je akce hodně rozkreslena a Aleš Kot tak dává velký prostor kreslířům, kdy si opět pro každé číslo zvolil jiného. Možná i tohle je takové pozitivum, které se v něčem mění v nevýhodu. Je trochu náročnější se s příběhem sžít, protože se nikdy nevracíte ke stejnému stylu. Ale k té akci. Akce je zde hodně a v podstatě každý kreslíř ji rozpracovává výborně, dynamicky a drsně. I přes vícero autorů si tak kresba udržuje tu správnou atmosféru, ten správný náboj a ten správný dospěle temný thrillerový nádech. V tomhle směru série nezklame a vy rozhodně dostáváte speciálního agenta, kterého chcete, ale který sám přesně neví, co chce. Snad jen to, že chce utéct.

Takže střípky. Prostě si je musíte sami poskládat. A možná právě to, že se musíte vrátit k prvnímu dílu, je silná stránka komiksu. Jenže ono to neodkáže strhnout. Ten příběh zatím není v takové fázi, aby to dal nějaký komplexnější obraz poskládat, i když náznaků je dost. Také si nejsem jistý, jestli poslední kapitola je tou pravou, která vás navnadí na další dění. No, jednoduše řečeno, prvotní nadšení vyprchalo, člověk už se na sérii dívá střízlivěji, i když ji píše Čech pro Američany, a čtenář tak zjišťuje, že to své mouchy má. Jenže taky se klidně může stát, že s tím dalším děním ta skládanka nabude skvělých rozměrů. Holt, je tenhle druhý díl takový trochu slabší, i když se rozhodně dobře čte. Mimo jiné i proto, že Aleš Kot ví, kdy může mlčet a nechá vyniknout kreslíře.

Komiks "Zero 2: V srdci všeho" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Zero 1: Krize".

Žádné komentáře:

Okomentovat